Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
deyutza07 pe Simpatie
Femeie
23 ani
Buzau
cauta Barbat
25 - 48 ani
Forum Romania Inedit / Love & Sex / Cum functioneaza pilula de a doua zi? Moderat de DarK Shadow, maharet, roin
Autor
Mesaj Pagini: 1
roin
Moderator

Din: tr-o bucata!
Inregistrat: acum 16 ani
Oamenii pot preveni sarcinile nedorite in multe feluri. Se pot folosi prezervative, contraceptive orale sau injectabile, dispozitive intrauteterine si altele. Toate acestea pot reduce sansa de a ramane insarcinata cu pana la 95%. Dar daca faceti sex fara sa folositi vreun contraceptiv sau daca contraceptivul da gres, ce puteti face? Simplu: folositi planul B, adica pilula de a doua zi!

Numele generic al acestui contraceptiv este levonorgestrel.

Cum ramai insarcinata?

Sistemul reproducator al femeii este extrem de complex. Iata o versiune simpla a felului in care functioneaza:


La scurt timp dupa ce femeia iese de la menstruatie, glanda ei pituitara incepe sa secrete FSH, hormonul de stimulare foliculara. Acest hormon le spune ovarelor ca este timpul sa pregateasca un folicul pentru ovulatie.


Un folicul se dezvolta si incepe sa emita hormonul estrogen. Estrogenul face ca mucoasa uterina sa se ingroase pentru a fi gata sa accepte oul fertilizat.


Exact inaintea ovulatiei, ovarele secreta progesteron si continua sa faca acest lucru timp de 2 saptamani.


Hipotalamusul si glanda pituitara simt cresterea nivelului de estrogen din sange. Cand nivelul este destul de ridicat, glanda pituitara elibereaza hormonul luteinizant. Acest hormon ii spune foliculului sa elibereze ovulul in tuburile falopiene. Sperma poate fertiliza acest nou ovul intr-un interval de 24 ore.


Daca sperma fertilizeaza ovulul in acest interval, si daca se indeplinesc toate conditiile propice, oul fertilizat se va implanta in mucoasa uterina ingrosata, iar femeia este insarcinata.


Daca ovulul nu este fertilizat, femeia nu ramane insarcinata si ii vine ciclul in aproximativ 2 saptamani dupa ovulatie. Apoi ciclul se repeta.

Desi exista doar un interval de 24 ore in care ovulul poate fi fertilizat, sperma poate supravietui 3-5 zile in corpul unei femei. Deci daca femeia face sex neprotejat cu 3 zile inainte de ovulatie, ea are o sansa destul de mare sa ramana insarcinata.

Ce este planul B?

Contraceptia te ajuta sa reduci riscul de sarcina in urmatoarele moduri:


Ucide spermatozoizii dupa ejaculare

Previne implantarea oului fertilizat in uter

Previne sau intarzie eliberarea ovulului. Levonorgestrelul actioneaza in acest mod.

Atunci cand ceri la farmacie pilula de a doua zi, vei primi de fapt 2 pastile. Fiecare dintre ele contine o anumita cantitate de levonorgestrel. Vei lua prima pastila cat mai repede dupa sexul neprotejat, si cea de-a doua dupa 12 ore.

Desi oamenii de stiinta nu pot spune cu exactitate cum functioneaza, ei cred ca levonorgestrelul previne sarcina oprind procesul de ovulatie sau nelasand ca sperma si ovulul sa se inatlneasca in tuburile falopiene. Unii spun ca medicamentul poate preveni chiar implantarea ovulului fertilizat, facand mucoasa uterina mai putin receptiva la ovul.

Levonorgestrelul face acestea lucruri prin dereglarea ciclului hormonal natural. El contine o forma sintetica de progesteron, in doza mare.

Daca ovulatia a avut loc deja, levonorgestrelul va fi mai putin eficient. De aceea etse foarte important sa iei prima pastila cat mai repede dupa partida de sex neprotejat (nu mai tarziu de 72 ore). Din cauza acestor variabile, planul B nu etse 100% eficient. In studiile clinice, el a fost 89% eficient.


_______________________________________
Ceea ce nu te doboara, te face mai puternic!

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1