iosuco
Membru Senior
Din: टेरा &
Inregistrat: acum 10 ani
|
|
Natalia Serbanescu (1931-2007) A fost una din cele mai mari interprete de folclor romanesc, o voce unica si prima solista care a adus cantecul si costumul dobrogean pe scena. Este absolventa a Liceului de muzica din Bucuresti, eleva a Mariei Tanase, si a Elisabetei Moldoveanu (cercetator la Institutul de Folclor), Viorel Cosma (Istoria muzicii). Natalia Serbanescu s-a nascut pe plaiuri tulcene (satul Beibugeac, astazi Plopu, comuna Sarinusuf) fiind prima nascuta din gemenele Natalia si Leontina, primii copii ai lui Stefan si Steliana Uncu, doi tineri saraci, amandoi fiind orfani de tata in urma primului Razboi mondial. Tatal, Stefan impreuna cu fratii sai Anton si Niculae, au fost crescuti de stat, intr-un orfelinat pentru orfanii de razboi. Astfel cei trei frati au avut parte sa faca mai multa carte decat fratii ramasi acasa. Asa ca Stefan a urmat Scola de cantareti de biserica si mai tarziu a plecat la Bucuresti unde a studiat in continuare li a devenit artist liric in cadrul Operei Romane. Anton Uncu (fratele lui Stefan) a studiat Teologia si a fost profesor de muzica psaltica in cadrul Facultatii de Teologie din Bucuresti, Arhidiacon al Patriarhiei Romane si de asemenea compozitor de muzica psaltica. Al treilea frate, Niculae, a studiat economia si a lucrat la Vama - Bucuresti. A mai existat un Anton Uncu (1938-1998) - fratele Nataliei Serbanescu - jurnalist la "Romania Libera" si director al ziarului "Curentul".
Natalia Serbanescu a facut primele inregistrari de muzica populara dobrogeana in anul 1956 la Radio. Are piese inregistrate la Institutul de Etnografie si Folclor "Constantin Brailoiu" inca inainte de 1956, piese care sunt prezentate ca model in cadrul orelor de Conservator. De-a lungul unei cariere artistice de exceptie a inregistrat aproape 100 de cantece in Fonoteca Radio-ului, dar si pe Electrecord. A fost solista a ansamblului "Brauletul" din Constanta si a Orchestrei "Delta Dunarii" din Tulcea. De asemenea a activat pe taram cultural instruind numerosi tineri cu talent pe care i-a indrumat cu dragoste si entuziasm. In 1996 a editat o caseta (Dorulet de la Constanta) alaturi de mai tanarul interpret Constantin Badea, un album ce cuprinde cantece despre marinari, despre cei ce au oameni dragi plecati pe mare, cantece despre munca, dragoste, asteptare si dor. Iata parerea profesorului universitar Dr. Gheorghe Oprea profesor in cadrul Conservatorului din Bucuresti, catedra de folclor: "Colaborarea celor doi cantereti nu este intamplatoare, nu numai pentru ca provin din aceeasi provincie, ci si datorita firescului cu care se combina glasurile - amandoua inalte, de soprana si respectiv tenor,- si implinirilor timbrale ce rezulta din aceasta intrepatrundere... Experienta bogata a Nataliei Serbanescu, ce poseda o voce pe deplin formata se imbina benefic cu caldura glasului lui Constantin Badea, merite izvorate din pasiune si tenacitate...!" A batut cu pasul satele dobrogene, a ascultat si a cules material care va ramane marturie peste ani si care pune in valoare folclorul dobrogean. A fost si o mare creatoare in stil dobrogean. Prin intreaga ei activitate si prin intregul ei repertoriu razbate o dragoste adanca pentru tinutul cuprins intre Dunare si Mare, tinut pe care l-a cantat cu dragoste, dor si daruire. A dus cantecul si portul dobrogean la Radio, la Televiziune, si pe scenele tarii si stia ce face. Dorea sa dovedeasca ca pe plaiurile dobrogene exista folclor autentic, adevarat, cu miez romanesc, pe care s-au asezat si s-au suprapus influentele celorlalte etnii conlocuitoare. Iar rezultatul a fost unul minunat, unic, reprezentat prin cantecele tulburatoare pe care le stim si le iubim si care au ramas imprimate in memoria colectiva. In anul 2004 i-a mai aparut un dublu album "Nunta in Dobrogea" la ELECTRECORD, cu cantece si obiceiuri de nunta din Dobrogea de Nord. Album care a disparut foarte repede din magazine. Nu ar fi deloc o idee rea o reeditare. Dar cine s-o faca?
01 [3:55] Orația pețitului 02 [2:30] La mărgele 03 [2:25] Păhărel cu rămurele 04 [2:08] Cântecul bradului 05 [4:05] Ploscuța 06 [4:08] Brașoveanca 07 [2:24] Drag mi-a fost mărul cu mere 08 [2:49] Beștepeanca 09 [2:40] Unde pleci, copila mea 10 [2:43] Ruguleț de trandafir 11 [2:34] Pupază 12 [3:01] Cântecul suratelor 13 [4:17] Ți-a pus briciul să te radă 14 [2:21] Iertăciunea mirilor 15 [3:15] Nuneasca 16 [2:40] Înaintea nașului 17 [1:44] Horă de la Tulcea
01 [2:41] Bun venit, oaspeți de seamă 02 [2:11] Sârba de la Oltina 03 [2:55] Păpușelele 04 [2:29] Bună dimineața dadă 05 [2:44] Găina 06 [2:54] Toarnă vin în păhărel 07 [2:15] Se ceartă nora cu soacră 08 [2:49] Und'te duci mândră mireasă 09 [3:42] Cântecul soacrei mare 10 [2:35] Butelcuța 11 [2:49] Chipernița 12 [2:42] Zorile 13 [1:54] Ia mai toarna-o cană două 14 [1:36] Proștii cei cu fete strâmbe 15 [2:25] La geruzea 16 [2:57] Leag-o, leag-o, leagătoare 17 [2:11] Strânge masa, soacră mare 18 [3:15] Geamparale dobrogene
"Noi, dobrogenii raspanditi in toata tara, am fost fericiti cand doamna cantului dobrogean a fost invitata de onoare in anul 2004 la festivalul "Cerbul de Aur" fiind acompaniata de celebra orchestra "Lautarii" din Chisinau", declara presei un grup de spectatori entuziasmati de succesul cantaretei . Cu constiinta adevaratei valori si autenticitati artistice, Natalia Serbanescu a inclus in repertoriul sau cantece cu mesaje adanci, care isi regasesc ecou in structura sufleteasca a fiecarui roman ce stie sa pretuiasca folclorul traditional. A stiut sa cante, a stiut sa maiestreasca versuri, a stiut unde sa caute cantecele vechi batranesti, dar nu a stiut niciodata sa se puna intr-o lumina favorabila. Si-a stiut valoarea si a asteptat ca aceasta valoare sa fie recunoscuta. Si a asteptat toata viata. Natalia Serbanescu a avut trei copii: cantecul dobrogean, o fata si un baiat. Copiii s-au dus la casele lor, "Cantecul" a ramas in sufletul ei, cu ea, cu vocea ei. Cantecul si vocea ei, prima "voce a Dobrogei" ne ramane noua, generatiilor urmatoare. In semn de pretuire a zbaterilor sale de-a lungul anilor pe drumul artei folclorice consideram ca Natalia Serbanescu merita recunostinta noastra si de asemenea credem ca este o datorie de onoare a judetului in care s-a nascut, pe care l-a iubit si in care s-a intors si reintors mereu, sa o aduca in neuitare, sa arate generatiilor de azi ca ceea ce are valoare si e adevarat dainuie peste timp. De aceea credem ca organizarea acestui festival folcloric anual "Natalia Serbanescu" la Tulcea, pe plaiurile sale natale, este un lucru firesc si de bun simt si poate acum, cand nu mai este, vom indrazni si vom putea spune intregii lumi ca Natalia Serbanescu este vocea reprezentativa a Dobrogei.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bratiene inceteaza o data. Inceteaza si cu insultele in mesaje privat. Nu te iluziona cu faptul ca daca sunt private pot fi citite doar de mine. Iti promit ca, la urmatorul mesaj de orice fel ar fi (inclusiv privat) voi posta pe site toate mesajele ce mi-ai trimis. Si banuiesc ca nu ai nici o indoiala ca o voi face. Ti-am promis ca te voi trece la semnatura, si am facut-o. Ti-au spus deja doi doar in ultimele zile sa incetezi. Mai politicos in mesaj mai direct in mesajul de la semnatura. Ti-am spus-o si eu de cateva ori. De cate ori trebuie sa ti se ca sa poti pricepe o data?
Nu esti "muzicoloc", nici macar "dJ" nu esti. Nu te pricepi...
Ti-ai castigat celebritatea pe site. Te-am pus la semnatura, dupa cum iti promisesem Nu mai este nevoie a intra pe site pentru a-ti da cu parerea. Imagineaza-ti doar... sute de vizitatori pe site zilnic care urmarindu-mi sutele de postari, afla de existenta ta pe site. Tu... nu mai trebuie sa faci nimic pentru a fi remarcat.
Nu ne-ai lamurit inca ce te tot imboldeste a intra pe site si a-ti da cu parerea (confundandu-l cu papusoiul din ograda ta). Ar fi doua variante care ar putea fi luate in consderatie.
1 Tu, ori esti greu de cap, (ceea ce din nefericire nu se poate lecui)
2 Ori esti posedat de demoni sau de acolitii sai (Situatie care din fericire ar avea un remediu... si anume: Exorcismul — manifestarile acestei “stari” ti se potrivesc. (Exorcismul este un ritual religios care are ca scop final expulzarea unei entitati malefice dintr-o fiinta vie.) Eu iti propunu un ritual de exoecizare care sper sa dea rezultate, sa scapi si tu de demoni, si in special... sa sa scapam si noi de tine o data.
La miezul noptii, iati mouse-ul, o lumanare, ceva tamaie, dute in "papusoiul din spatele orgrazii tale si striga cat te tine gura "Iesi satana din mine si din mouse-ul meu" (repeta aceasta de 44 de ori) apoi izeste cat poti de tare mouse-ul de pamant... si vezi ce iese. Poate iese demonul din tine... Daca satana inca te va bantui, mai incearca o data ritualul de exorcizare in noaptea de Boboteaza in cimitir aruncandu-ti o galeata de apa pe cap... Poate ca acolo va da rezultate mai bune.
Cat despre sensibilitastea urechilor tale, care... ar sesiza diferenta intre flac si mp3 (prerformanta greu de reaslizat de de muzicieni cu zeci de ani de experienta profesionala)... spune-o altora pe alte situri
Poate te pricepi mai bine la... fotbal, caci:
la muzica nu te pricepi. Nu esti nici "muzicoloc", nici macar ""Dj" nu te poricepi...
Lasa-ne Bratiene, lasa-ne. Nu ne mai irosi timpul. Descarca ce ce ti ofera aici, "moca" si... "ciocu mic". Eu nu-ti pot oferi lapte si miere, nici albume in original. "Daca nu ai ce-ti doresti multumeste-te cu ce ai".
dj_diabolo are dreptate, (atat in mesaje cat si la semnatura) "Sa lasam muzica sa vorbeasca domnule!"
"Cand esti mort, nu stii ca esti mort. E greu doar pentru ceilalti. La fel si cand esti prost!"
Si sorin00098 are deopotrivă dreptate, (atat in mesaje cat si la semnatura): "Sa ascultam aceasta privighetoare" "Fereste-te de prosti ca au mintea odihnita"
46KB
Modificat de iosuco (acum 9 ani)
_______________________________________ "bratianu" — Cine (pe acest forum) nu a citit comentariile sale. Se prezinta simplu... "Nu sunt muzicoloc, nici macar DJ, nu ma pricep. Ma trezesc vorbind in papusoi". Si asa nepriceput cum e, "bratianu" ar putea avea cometarii pentru orice postare. In timp ce el asteapta sa i se ofere "albume in original sau chiar... lapte si miere..." recomandarea sa pentru toti ceilalti este... "de a se multumi cu ce au". Pretinde ca flac-urile le poate deosebi de mp3 "dupa ureche" iar mp3-urilor le poate sesiza calitatea tot... dupa ureche. I s-a atras atentia de catre cei mai priceputi, si mai direct de catre ceilalti — a nu mai confunda acest forum cu papusoiu, insa... nu poate pricepe... Se pare ca este posedat de demoni. I s-a recomandat un simplu ritual de exorcizare — care consta in a striga cat poate de tare de 44 de ori in noaptea de revelion "iesi satana din mine si din mouse-ul meu" (in papusoiul din ograda) dupa care sa izbeasca cat poate de tare cu mouse-ul de pamant. Iar daca inca va fi posedat de spiritele rele, sa repete ritualul in cimitir si in noaptea de boboteaza, (turnandu-si o galeata cu apa rece pe cap) si strigiand de 666 de ori cat poate de tare... "Iesi satana din mine si din computerul meu... si nu ma mai inboldi sa tot confund acest forum cu... papusoiu" — dupa care sa izbeasca cat poate de tare computerul sau de pamant de 44 de ori. Fiind pe forum din 2011, a fost nevoie sa vin eu la mijlocul lui 2014, sa creez discografia Zamfir, sa postez cca 250 albume din discografia sa, sa refuz a mai posta jumatate de an datorita mitocaniei sale, sa revin sa repostez... cand asa, instantaneu, si-a amintiit si bratianu ca descarcase si el anterior cca 70 de albume postate de mine pe primele pagini ale discografiei lui Zamfir, pentru a isi "ripui" si el albumele sale... Asta doreste bratianu sa ne faca sa credem... Pana decurand posta linkurile expirate ale unor albume (Un lucru util dealtfel). Intre timp a aflat si el ca mp3-urile pot fi convertite in format flac... si asa i-a venit ideea de a reposta albume convertite in format flac. Sustine ca ar avea cca. 70 de albume pe care intentioneaza sa le rip-uiasca si posteze... Multi mi-au scris ca au serioase indoieli in aceasta privinta si i s-a solicitat a adauga si o poza a CD-ului sau LP-ului pe dispozitivul sau de redare. (Aceasta ar indeparta orice dubiu privind autenticitatea flacurilor.) Rip-uirea necesita cateva minute in timp ce a face o poza doar cateva secunde. Daca tot are CD-ul sau LP-ul in mana... care ar fi problema? Daca nu poate dovedi ca rip-urile sunt autentice este evident ca banuelile sunt intemeiate ceea ce ar dovedi ca nu face decat bascalie iluzionand pe multi ca ar descarca flac-uri atentice (care nu-s decat mp3-uri convertite in format flac,) incarcandu-le memoria computerului la misto fara nici un rost sau justificare. Multi si-au incetat postarile si chiar au parasit forumul... si multi o vor face in curand datorita badaraniei sale. Ignorati-l. Este inca posedat de demoni...
|
|