Aerts
MEMBRU VIP
Inregistrat: acum 17 ani
|
|
Coruptia in sine este un domeniu complex intalnit din ce in ce mai multe state ale lumii. Complex si dureros pentru cei care traiesc in astfel de tari si complet de neinteles pentru bogatii lumii, cei care nu pot percepe cum simpla foame fiziologica poate duce la nivele ale coruptiei de neimaginat. Transparency International Corruption Index este publicat anual. Acest index contine 163 de tari, mai putin Kosovo, tara in care nivelul coruptiei ar putea propulsa cel mai nou stat al lumii pe unul dintre locurile fruntase.
10.Guineea Ecuatoriala Aceasta tara este una din cele mai mici state africane. Presedintele in functiune al Guineei Ecuatoriale este Teodoro Obiang Nguema Mbasogo. Constitutia din 1982 ofera presedintelui Mbasogo puteri extinse, incluzand aici numirea sau demiterea dupa bunul plac a membrilor cabinetului sau, promulgarea oricarei legi prin decret prezidential, dizolvarea Camerei Deputatilor, de asemenea, negocierea si ratificarea oricarui tip de tratate, precum si lansarea de alegeri legislative. Diplomatii si ministrii Guineei Ecuatoriale au fost surprinsi facand trafic de droguri cu ajutorul bagajelor diplomatice de care dispuneau. Presedintele in functie nu are totusi reputatia unchiului sau, pe care l-a detronat in ziua de Craciun a anului 1975. Acesta, pe numele sau Francisco Macias Nguema, a executat cu o ocazie speciala 150 de rivali politici pe un stadion. A ramas in istorie faptul ca in timpul executiilor, ex-presedintele Nguema a pus la difuzoarele de pe stadion, melodia “Those Were the Days”, interpretata de Mary Hopkin si produsa de Paul McCartney…
9.Bangladesh Republica Populara Bangladesh este situata in sud-estul Asiei si este inconjurata de India, Myanmar si Oceanul Indian. In Bangladesh, prim-ministrul este seful guvernului, poate forma Cabinetul si conduce toate afacerile interne si externe ale statului. Bangladesh a detinut in ultimii cinci ani titlul de cea mai corupta tara din lume datorita prezentei acestui flagel la toate nivelurile societatii. Economia bazata in proportie de 90% pe agricultura este subminata de coruptie. Aici taranii nu isi pot vinde produsele daca nu dau mita pana la cel mai inalt nivel. Acelasi nivel ridicat al coruptiei permite distrugerea ultimelor paduri ramase spre a face loc noilor terenuri agricole, ignorandu-se astfel, cu buna stiinta, dezastrele ecologice iminente.
8.Uzbekistan Situata in Asia Centrala si parte a fostei Uniuni Sovietice, Republika Uzbekistan se invecineza cu Kazahstanul in nord si vest, Kirghistan si Tadjikistan la est, si cu Afganistanul si Turkmenistanul la sud. Uzbekistanul detine cea mai mare forta armata in regiunea Asiei Centrale, cu circa 65 000 de militari aflati in serviciu permanent. O parte importanta din PIB-ul Uzbekistanului provine din comercializare unor produse pe care acesta tara le exporta masiv: aurul, bumbacul si gazele naturale. Problemele apar datorita faptului ca o mare parte din sumele obtinute din acest profit sunt distribuite intre membrii clasei conducatoare, in timp ce 95% din populatia tarii se zbate sub nivelul subzistentei.
7. Ciad Situat in centrul Africii si compus in mare parte din Desertul Sahara (circa 75% din suprafata tarii), Ciadul are ca vecini Libia, Sudanul, Republica Centrafricana, Camerunul si Nigeria. Constitutia Ciadului este modificata intr-atat incat sa-i permita presedintelui tarii accesul la puteri depline. Astfel, presedintele poate numi sau demite primul-ministru de cate ori doreste si fara sa trebuiasca sa se justifice cuiva. Presedintele exercita o influenta considerabila si asupra judecatorilor, generalilor si directorilor firmelor private din Ciad. Toti membrii clasei conducatore sunt etnici Zaghawa, din acelasi trib cu presedintele Idriess Deby. Ciadul a fost criticat de nenumarate ori pentru mentinerea obiceiului mutilarii genitale la femei cat si pentru coruptia generalizata care infloreste la toate nivelurile.
6. Republica Democrata Congo Republica Democrata Congo si-a luat acesta denumire in 1997 cand a decis sa nu se mai numeasca Zair. Este a treia tara africana ca marime si se invecineaza cu Republica Centrafricana, Sudan, Uganda, Ruanda, Burundi, Tanzania, Zambia, Angola si Republica Congo. Dupa 4 ani de interimat intre doua constitutii sensibil diferite la nivel de guvern, administratie si politie, noua Republica Democrata Congo se pretinde un stat cu adevarat democratic. Noua tara are unul dintre cele mai complexe si birocratice sieteme politice. Astfel, exista un Senat si un Consiliu National condus de un Executiv compus din 60 membri de cabinet prezidati, la randul lor, de un Presedinte si patru vice-presedinti. Toate acestea nu au stopat coruptia generalizata dintr-o tara unde se defrizeaza ilegal mii de copaci intr-o singura zi, si se fac afaceri murdare cu aur, diamante si uraniu, resurse naturale abundente in acesta tara din lumea a treia…
5.Sudan Sudanul este cea mai mare tara africana ca suprafata. Tara in sine are o pozitie geo-strategica importanta, fiind situata intre Cornul Africii si Orientul Mijlociu. Sudanul se invecineaza cu Egiptul, Eritreea, Etiopia, Kenia, Uganda, Republica Democratica Congo, Republica Centrafricana, Ciadul si Libia. O directiva datata 14 aprilie 2006, venita din partea directorului executiv al Human Rights Watch avertizeaza orice potential turist care intentioneaza sa tranziteze Sudanul, asupra guvernului care este deopotriva incapabil si indolent in a-si apara proprii cetateni din provincia Darfur. In aceeasi ordine de idei, militarii sudanezi sunt vinovati de crime impotriva umanitatii. Unele rapoarte avertizeaza asupra incalcarii repetate ale drepturilor omului atat de catre guvernul sudanez cat si de rebelii Janjaweed. Un comunicat al autoritatilor americane avertizeaza asupra uciderii civililor, violurilor in masa, torturilor sistematice, jafurilor si recrutarii fortate a copiilor in cadrul fortelor paramilitare.
4.Guineea Fosta colonie franceza Guineea, din vestul Africii, se invecineaza cu Guineea-Bissau, Senegal, Coasta de fildes, Liberia si Sierra Leone. De la data declararii independentei sale, pe 2 octombrie 1958, Guineea a avut doar doi presedinti. Generalul in rezerva Lansana Conte a preluat puterea in 1984 dupa o lovitura de stat soldata cu moartea lui Sekou Toure, presedintele anterior al tarii. Conte a iesit presedinte cu o majoritate covarsitoare si in cadrul scrutinelor din anii 1993, 1998 si 2003, scrutinuri ramase in istorie pentru faptul ca oamenii erau fortati sa-l voteze cu Kalashnikov-ul lipit de tampla…In ciuda acestor fapte, presedintele Conte apare aproape zilnic in presa cu declaratii care promit o reforma generalizata a Guineei. Situatia din Guineea poate fi foarte bine descrisa ca o combinatie de anarhie, dictatura si coruptie, totul cu un pronuntat iz african…
3.Irak O tara cu o pozitie strategica deosebit de importanata, Irakul se invecineaza cu Turcia, Siria, Kuweit-ul, Arabia Saudita, Iordania si Iranul. Dezastrul economico-social din Irak a inceput o data cu invazia Coalitiei Internationale condusa de Statele Unite si Marea Britanie. Conflictul militar a avut consecinte deosebit de grave pentru populatia civila. Violenta interconfesionala creste zilnic, la fel si numarul atentatelor, starea de anarhie generalizata pluteste pe strazile oricarui oras irakian, iar coruptia este la ea acasa intr-o tara unde nevoile elementare ale individului sunt imposibil de asigurat de un guvern care nu poate influenta pozitiv situatia generala a tarii.
2. Myanmar Cea mai mare tara din peninsula Indochina, Myanmar nu este alta decat fosta colonie Burma, care pana acum cativa ani s-a numit Birmania. Inconjurata de China, Laos, Tailanda, Bangladesh si India, Myanmar este o tara a contrastelor amplificate de drama umanitara in care se zbat locuitorii sai de ani de zile. Sistemul politic a ramas sub controlul juntei militare. Acesta domina scena politica locala inca din anul 1962 cand generalul Ne Win a inlaturat printr-o lovitura de stat guvernul civil condus de premierul U Nu. Tara este condusa din 1992 de catre generalul-maior Than Shwe. Organizatii precum Human Rights Watch si Amnesty International trimit rapoarte care contin mii de pagini despre atrocitatile si coruptia patronate de junta militara a Myanmarului. In prezent nu exista justitie independenta in Myanmar, iar oficialitatile au interzis accesul la Internet al oamenilor obisnuiti. Munca fortata, traficul de fiinte umane, traficul de organe si exploatarea copiilor sunt realitati comune in peisajul cotodian din Myanmar.
1.Haiti Haiti imparte pe jumatate insula Hispaniola cu Republica Dominicana din Arhipelagul Antilelor Mari, situat in Marea Caraibelor. Fosta colonie franceza a devenit al doilea stat din Lumea Noua care si-a castigat independenta, la data de 1 Ianuarie 1804, dupa Statele Unite ale Americii. Situatia politico-economica a devenit, insa, dezastruoasa pentru locuitorii sai imediat dupa debarcarea violenta de la putere a presedintelui Jean Bertrand Aristide, petrecuta la data de 7 februarie 2004. Circumstantele in care s-a petecut aceasta raman cotroversate si in prezent. Rene Preval, presedintele in exercitiu, este celebru pentru promisiunile sale de redresare economica si consolidare a stabilitatii intr-o tara in care domneste haosul si anarhia. Au ramas in istorie imaginile cutremuratoare in care erau prezentati taranii haitieni ajunsi la limita subzistentei, nevoiti sa manance biscuiti facuti din lut amestecat cu ulei, sute de mii de oameni fiind nevoiti sa se hraneasca cu acest amestec oribil de pamant si ulei… Situatia grava generalizata a locuitorilor din Haiti a ajuns la apogeu, din cauza foametei si mizeriei incredibile, inregistrandu-se din ce in ce mai multe cazuri de canibalism. In prezent nu exista industrie, economie, turism sau agricultura. Indicii coruptiei sunt mai mari decat in orice tara din lume.
Sursa: descopera.ro
Astia n-au auzit de noi inca, sau de ce nu aparem?
_______________________________________ Oricat de jos s-ar duce dolarul, apleaca-te si ia-l!
|
|