big_evil
Moderator
Din: Padure
Inregistrat: acum 17 ani
|
|
"Internetul este mort", spunea recent Mark Cuban, un antreprenor care s-a imbogatit din... internet. Ceea ce voia sa spuna de fapt prin aceas?ta declaratie era insa ca acum nu mai pot fi generate averi atat de usor din internet. Solutia? O idee geniala sau doar inovatoare. Inovator se vrea si Blackle.com, care spera sa "fure" utilizatorii Google interesati de combaterea incalzirii globale. Reteta dupa care a fost facut Blackle este una deja cunoscuta pe internet. Atat de cunoscuta incat tocmai de asta a ales Heap Media, compania creatoare a site-ului, sa o imprumute. Cand intri pe Blackle.com, ai impresia ca te afli pe pagina web a Google, cu o singura diferenta, destul de evidenta: in locul spatiului alb prin care se identifica Google de cand a fost lansat, din 1998, Blackle este o pagina de internet predominant neagra. De fapt, Blacle este versiunea pe negru a Google, inclusiv cautarile pe care le efectueaza pe internet fiind facute prin intermediul celui mai mare motor de cautare din lume. Heap Media, compania australiana din spatele Blackle, pretinde insa ca pixelii negrii "inghit" mai putina energie decat cei albi, iar prin utilizarea motorului lor de cautare se economiseste astfel energie. Principiul se bazeaza pe faptul ca expunerea unei imagini este in primul rand o functie a setarilor de culoare si a graficelor computerului utilizatorului, precum si a culorii si a marimii unei aplicatii windows. Iar concluzia este aceea ca un monitor necesita mai multa energie pentru a afisa un ecran alb (luminos) decat in cazul unuia negru (intunecat).
ECONOMISIRE DE 75.000 DE DOLARI In ianuarie 2007, pe un blog american aparea un articol intitulat "Black Google Would Save 750 Megawatt-hours a Year", in traducere "Google in versiune neagra ar economisi 750 megawati/ora pe an". Autorul acestui articol, bloggerul Mark Ontkush, propunea o teorie prin care motorul de cauatre online Google in varianta pe negru ar ajuta la economisirea de energie, gratie popularitatii de care se bucura acesta. Pentru a sustine aceasta teorie, Ontkush a plecat de la premisa ca o pagina de internet alba foloseste aproximativ 74 de wati, in timp ce una neagra foloseste doar 59, luand in calcul si faptul ca Google numara peste 200 de milioane de cautari pe zi. In conditiile in care fiecare cautare este deschisa timp de 10 secunde, inseamna ca Google ruleaza timp de 550.000 de ore pe zi pe unele desktopuri. Si, presupunand ca utilizatorii folosesc Google in mod fullscreen, trecerea la un background negru, pe un monitor CRT, va economisi un total de 15 wati, rezultatul diferentei dintre cei 74 de wati folositi de o pagina alba si cei 59 de wati necesari afisarii unei pagini negre. La o privire de ansamblu, acest lucru se traduce intr-o economisire globala de 8,3 megawati/ora pe zi, sau aproximativ 3.000 de megawati/ora pe an. Luand in calcul ca peste 25% din monitoarele din intreaga lume sunt CRT-uri, cu tub catodic, la un pret de 10 centi pentru un megawatt ora, inseamna o economisire de 75.000 de dolari (aproximativ 47.680 de euro), pe langa cea de energie, numai prin schimbarea unor coduri de culoare. Chiar daca pare un lucru minor, promotorii acestei tendinte incearca sa-i faca pe oameni sa inteleaga ca orice pas, cat de mic, pentru o lume nepoluata - prin economisirea de energie, limitarea emisiilor de dioxid de carbon si lupta impotriva incalzirii globale ca un rezultat al activitatii oamenilor, are o importanta fabuloasa.
EFECT ZERO PE LCD Faptul ca "stingerea" a cateva milioane de pixeli albi ajuta la economisirea de energie este discutabil, Google punand sub semnul intrebarii presupunerile facute de creatorii Blackle, mai ales in ceea ce priveste monitoarele cu cristale lichide (LCD). Se pare ca in cazul acestora, trecerea la negru nu este o solutie salvatoare, cum ar fi in cazul monitoarelor vechi, de tip CRT. Asta pentru ca unul dintre factorii care controleaza consumul de energie la monitoarele LCD este luminozitatea, un lucru cunoscut de oricine care a dat la minim luminozitatea si a vazut astfel ca durata de viata a bateriei de pe laptopul lor a avut un salt. Asa ca Blackle, cu toate intentiile lui bune, a economisit poate cateva kilograme de carbon pentru utilizatorii Google care au monitoare vechi, dar nu are acelasi efect si in cazul utilizatorilor de laptopuri sau a celor cu ecrane LCD.
A fost demostrat cu diverse studi, că o pagină de culoare inchisă pe monitorul nostru, consumă aproximativ 25% mai puțin decāt o pagină albă. Aceasta deoarece pixelii negri rezultă aproape stinși, deci monitorul consumă mai puțin ajutandune sa economisim curent. (Google, face aproximativ 200 de milioane de căutări zilnic. Considerānd că o căutare durează aproximativ 10 secunde, deci sunt 550.000 de ore de cautari in fiecare zi. 15 watt (in baza studiilor) economisiti de fiecare monitor, s-ar putea economisi 3.000.000 KWatt/ora in curs de un an. Sunt de-a dreptul mulți, și noi incepem sa economisim incet incet KWatt-ți importanți.(
In concluzie folositi
Modificat de big_evil (acum 16 ani)
|
|