kameleonul
MEMBRU VIP
Din: trance world
Inregistrat: acum 18 ani
|
|
Topirea alarmanta a gheturilor arctice va atrage dupa sine, in cel mult cateva decenii, o crestere masiva a nivelului oceanului planetar. Se va ajunge astfel la situatii dramatice, zeci de mii de kilometri patrati de coasta fiind acoperite de apa si orase precum New York, Londra sau Tokyo transformandu-se in veritabile „Venetii” ale mileniului III. Futurologii apreciaza ca acest scenariu, desi apocaliptic, este cat se poate de realist iar oamenii de stiinta si arhitectii cauta deja solutii pentru rezolvarea situatiei. Una dintre acestea ar putea-o constitui construirea de orase capabile sa pluteasca pe marile si oceanele lumii.
La prima vedere, par niste uriase saltele de plaja, plutind pe apa. De fapt, ele reprezinta cea mai in voga solutie pentru ridicarea rapida a nivelului marii – se estimeaza ca pana la sfarsitul secolului, acesta va creste cu peste un metru! Orasele plutitoare vor constitui intr-o zi refugii permanente pentru cei ale caror case vor fi acoperite de apa, fiecare astfel de asezare putand gazdui circa 50.000 de oameni.
Solutia apartine arhitectului belgian Vincent Callebaut care a recunoscut ca designul orasului a fost inspirat de forma nufarului amazonian Victoria Regia. „Unele tari cheltuiesc milioane de dolari pentru amenajarea plajelor si construirea de diguri uriase, care sa poata adaposti orasele de pe tarm in fata cresterii amenintatoare a nivelului oceanului planetar. Dar cred ca asemenea solutii nu sunt eficiente si in plus exista riscul ca digurile, oricat ar fi de puternice, sa cedeze candva in fata presiunii uriase a valurilor. Proiectul orasului-nufar este o solutie mult mai fiabila si durabila”, apreciaza inventatorul belgian.
Oaze in mijlocul oceanului
„Orasul-nufar” va putea pluti pe marile si oceanele lumii, ca un urias edificiu independent si capabil sa supravietuiasca doar cu propriile resurse. Avand un lac in centru, pentru colectarea si purificarea apei de ploaie, ce va fi transformata in apa potabila, orasul va avea pe el chiar si munti artificiali, pentru a oferi locatarilor si o binevenita schimbare de peisaj. Energia electrica va fi asigurata printr-o serie de surse neconventionale, incluzand panouri solare, pe pantele montane, turbine eoliene si o centrala care sa capteze energia valurilor.
Callebaut sustine ca preturile de cost ale unui astfel de oras, chiar daca foarte mari, vor fi oricum mai scazute decat solutiile pentru care pledeaza in momentul de fata majoritatea savantilor, si ne referim in primul rand la indiguirea regiunilor amenintate. Orasul amfibiu imaginat de el nu va avea sosele si nici masini, in schimb va fi o adevarata oaza, plantele fiind cultivate in gradini suspendate. „Scopul meu este sa realizez o coexistenta armonioasa intre oameni si natura”, afirma vizionarul inventator. Pe aceasta „insula cu elice” moderna, poluarea va fi un termen inexistent si oamenii vor respira un aer mai curat decat in orice alt colt al globului, in plus avand permanent prilejul sa se bucure de briza marilor, caci orasul lor va pluti la nesfarsit pe oceanul planetar, urmand cursul curentilor submarini.
Cu „zero – emisii toxice”, intrucat toate deseurile si dioxidul de carbon vor fi reciclate, orasul va produce mult mai multa energie decat va consuma. „Convingerea mea este ca adaptarea milioanelor de oameni care vor ramane fara adapost in urma inundarii masive a zonelor litorale la dramaticele schimbari de mediu va fi cea mai mare provocare a acestui secol”, afirma arhitectul belgian. Analistii apreciaza ca „foarte realista” solutia propusa de Callebaut si avertizeaza ca situatia, in unele regiuni de pe Terra, va impune adoptarea urgenta a acestei solutii.
„Insulele joase din Pacific, precum Tuvalu, Kiribati sau Maldive ar putea fi total inghitite de ape si chiar si alte insule ar putea deveni nelocuibile, caci cresterea nivelului marii va face ca sursele lor de apa freatica sa fie contaminate cu apa sarata. De asemenea, zeci de milioane de oameni din regiunile litorale ale sudului Asiei, precum cele din Pakistan, India, Sri Lanka, Bangladesh si Burma, vor fi amenintati cu disparitia daca nu se vor lua masuri pentru salvarea lor. Iar ideea lui Callebaut ar putea fi o mana cereasca pentru ei”, este de parere Nicole Goldsmith, geolog la Universitatea Pasadena, California.
sursa revistamagazin.ro
Modificat de kameleonul (acum 16 ani)
|
|