Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
the_sexy_girl_alive pe Simpatie.ro
Femeie
24 ani
Covasna
cauta Barbat
24 - 47 ani
Forum Romania Inedit / Totul despre filme - All about movies / [Tutorial] Mic ghid pentru o captura TV de calitate Moderat de 80Inanna, Silva, bibescu
Autor
Mesaj Pagini: 1
hgfdgfui
MEMBRU VIP

Inregistrat: acum 18 ani
Ghid pentru o captura TV de calitate

OK. Deci la cererea unor prieteni, doresc sa prezint niste pasi orientativi in captura TV cu compresie directa Divx (sau alt codec la alegere). Mentionez ca sint pareri personale, nu am tradus nici un articol pentru a scrie cele de fata.

Ce trebuie sa stim pentru a face o captura TV:

1. surse de captura TV pot fi multe (TV tunere cu selector propriu care sa preia semnalul unui CATV/VCR/Receiver, sau placi de captura fara un selector propriu, sau placi DVB care preiau semnalul necomprimat din satelit, in format digital). Noi ne vom ocupa doar de categoria placilor TV tuner/placi de captura, cu sau fara selector propriu.
Selector propriu inseamna particularitatea unui TV tuner de a accepta si comuta intre canalele de cablu prin cuplarea unei mufe aferente. Lipsa acestuia denota ca nu putem inregistra decit dintr-o sursa S-Video sau RGB/Composite.

2. captura de imagine printr-un TV tuner poate avea multiple optiuni (nu va uitati ca la unele se spune - pot face capturi in MPEG4/Divx si la altele se spune doar ca pot face capturi in MPEG) - pentru ca totul e in soft. Softul "dicteaza" placii ce tip de captura se va face.

3. o optiune pentru capturi este imaginea statica - fotograma. Pur si simplu se "captureaza" o imagine din film si salveaza ca .jpeg sau ca .bmp. Nu ne vom ocupa de asa ceva.

4. o alta optiune de captura este captura in mpeg 1 sau mpeg 2. Ambele sunt standarde de compresie si lucreaza cu codecuri aferente (deci cind spunem MPEG necomprimat, este doar o figura de stil. Este tot o compresie). Mpeg 1 este un standard specific rezolutiilor mici (sub 352 x 288 pixeli). Mpeg 2 este un standard destinat rezolutiilot mai mari (maxima este 720 x 576 - tot ceea ce urmeaza dupa tine de domeniul High-Def).
Multi prefera sa realizeze captura TV in standard MPEG2, urmand ca apoi s-o comprime MPEG4 cu ajutorul unui "tool" de compresie. Acest proces asigura, as spune, o calitate ceva mai buna materialului inregistrat, insa el ocupa timp mai mult, un spatiu mai mare de manevra pe harddisk si destul de mult procesor (mai ales la capturile de rezolutie maxima, 720 cu 576 pixeli). Nu ne vom ocupa nici de acest tip de captura, nu atit pentru ca el nu intereseaza, ci pentru ca este un proces destul de simplu care nu necesita cunostinte deosebite.

5. pentru orice captura de calitate este necesar un procesor bun (peste 2.8 Gb as spune) si peste 512 mb Ram (iar daca intentionati sa lucrati cu capturi/compresii HD, la rezolutii inalte, aveti nevoie de un procesor de cel putin 3.5 Gb si de circa 2 Gb Ram, pentru ca altfel mecanismul capturii/compresiei va fi extrem de "slow"). De asemenea este bine sa nu aveti multe procese care sa functioneze in background si care sa consume procesor/ram. In plus, un harddisk de 7200 rotatii pe secunda, formatat NTFS este indicat - si acesta este bine sa fie fie unul intern - nu conteaza daca PATA sau SATA, sau daca este extern e indicat sa lucreze pe conectori firewire, pentru ca transferul datelor prin USB dureaza ceva mai mult.

6. optiunea care ne intereseaza este captura si compresia direct in Divx/MPEG4/Xvid. Procesul in sine este ambitios, mai ales cind tinta acestuia este sa scoata maximum de calitate.

Pentru demersul de fata am ales niste softuri free. Este vorba despre VirtualDub (este de preferat sa lucrati cu o versiune cit mai noua, pentru a beneficia de dezvoltarile softului in materie de viteza si conlucrare cu procesorul). Ca si codec am ales Divx (care nu e free, la origine, insa devine free dupa o perioada, cind este integrat in continutul diverselor pachete de codecuri existente). Codec audio Lame MP3, tot free.

Deci in primul rind vom preciza ca VirtualDub nu este un soft neaparat destinat capturii TV (ideea lui initiala a fost sa fie un "tool" pentru compresie si conversie de material video). De aceea nu vine cu propriile lui drivere pentru a suporta o placa TV - trebuie, ca atare, sa instalati driverele placii in sistem (uneori acestea vin inglobate deja unui soft pentru captura si vizionare - in acest caz e necesar sa-l instalati si pe acela chiar daca nu veti efectua, propriu-zis, capturile cu ajutorul lui). In cazul in care nu doriti sa lucrati cu driverele originale, grsiti drivere generice modificate aici:
La ce sunt bune aceste drivere? Pai am putea spune ca, in cazul unor placi, ele ofera un mult mai mare potential de lucru: ele permit schimbarea rezolutiei la care placa a fost "facuta" sa lucreze (exista placi de fabricatie mai veche, sau no-name-uri care nici in ruptul capului nu vor sa accepte rezolutia maxima de 720 x 576 peste cea recomandata de producator care poate fi 640 x 480 pixeli, sau chiar mai redusa). In acest caz un driver generic modificat se poate dovedi salvator.

Odata instalat TV tuner-ul sau placa de captura (diferenta lor o veti recunoaste la cumparare, o placa de captura nu accepta canalele TV cablu si nu poate comuta intre ele, singurele surse cu care lucreaza fiind S-Video sau Composite. Lipseste, ca atare, Antenna/Cable ca si surse de definire a benzii de receptie), sa trecem la treaba. Testele au fost efectuate de mine cu VirtualDub 1.6.11 cu sursa S-Video - avind ca sursa un receiver digital Fortec Lifetime. Nu trebuie sa va faceti probleme, sursa nu e mai buna decit, sa zicem, canalele pe care le receptionati prin cablu (cu conditia sa nu fie la capetele benzii, pentru ca acelea "strecoara" de regula mai multi paraziti).

Odata pornit VirtualDub, selectam optiunea de captura AVI, din meniul File:



Dupa un scurt interval, pe care VDub il va folosi pentru conectarea la instrumentul de captura, apare imaginea. In josul ecranului, in dreapta, ne sunt semnalate caracteristicile semnalului video (fps, bitrate video si audio, etc), asa cum se vede in imaginea de mai jos:



Daca imaginea nu ne-a aparut ca in secventa de mai sus, inseamna ca nu am definit sursa video in VDub. Ca atare, mergem in meniul Video, alegem sub-meniul Video source si selectam sursa, precum in imaginea aratata mai jos.



Pentru a seta rezolutia dorita se merge in meniul Video, in sub-meniul "Capture pin", dupa cum vedem in imaginea de mai jos:



Meniul rezultat va arata cam asa:



Standardul, dupa cum vedem, este selectat in mod automat. Frame-rate-ul este deja stabilit (mentionez ca acesta nu se poate schimba in timpul capturii, numai in conditiile in care se realizeaza ulterior o re-compresie cu un alt framerate). Se poate stabili insa tipul de compresie al culorii (YUV, YUY2, RGB, I420, etc) si rezolutia dorita (care merge mina in mina cu compresia culorii).

Mai apoi, in meniul Video, sub-meniul Capture Filter, vom stabili setarile optime pentru imagine - corectam, daca este necesar, setarile pentru culoare, nuanta, stralucire, contrast, duritate a imaginii:



Odata ce am stabilit aceste setari ale imaginii, si am iesit din acest meniu, urmeaza sa stabilim caracteristicile sonorului, ca in imaginea de mai jos:



In meniul Audio stabilim sursa sonorului:



Dupa care bifam optiunea destinata recording-ului audio, iar daca mergem in sub-meniul destinat compresiei audio, putem alege un codec. Recomand Lame MP3, cu setari standard (128 kbit/s, CBR - constant bitrate).

Ulterior mergem in meniul Video, de unde stabilim tipul compresiei:



Apasind butonul "configure" vom configura codecul folosit. In cazul nostru, este vorba despre Divx 6.5.1.



In prima faza stabilim bitrate-ul codecului. In dreptul acestuia este prezent un buton cu aparentele unui mini-calculator. Este vorba despre calculatorul de bitrate - aici vom putea sa stabilim ce bitrate va avea filmul - sa spunem ca este vorba despre un film. Va uitati in ghidul TV sau pe IMDB pentru a afla durata filmului, si setati aceasta durata in combinatie cu sonorul comprimat la 128 kbps pentru 2 sau chiar 3 CD-uri (1400 mb, 2100 mb) - astfel artefactele cu care vine receptia defectuoasa nu se vor suplimenta prin prezenta unui bitrate mic. Este mai bine sa lucrat cu un bitrate mai mare pentru a obtine mai multa calitate. Sa nu uitam ca este vorba despre o compresie simultana cu captura, ca atare automat timpul si spatiul destinate unei recompresii ies din discutie.

In faza urmatoare executam setarile video din codecul ales:



Dupa cum vedeti, codecul Divx ne ofera citeva solutii interesante in ceea ce priveste procesarea imaginii. In primul rind va sfatuiesc sa alegeti optiunea De-interlace din codec si nu din filtrele VirtualDub-ului - aceste filtre (in meniul Video, submeniul Filters) se descurca foarte prost in compresia simultana capturii. Ca atare apreciez cu atit mai mult codec-ul Divx care imi ofera o alternativa foarte stabila a lor in interiorul sau.

Dupa cum vedeti in imaginea de mai sus, am ales sa fac un resize al imaginii din interiorul codec-ului. Aceasta rezolutie va reprezenta rezolutia produsului finit. O sa va spun si de ce anume am ales-o, incarcind, din pacate, procesorul si mai mult: se pare ca optiunea de cropping din filtrele VirtualDub-ului 1.6.11 nu este functionala in cazul compresiei directe - pur si simplu n-am putut elimina 10% dungi negre in partea jos si stinga ecranului decit prin acest artificiu. Meniul de crop al codecului se activeaza numai in conditiile unui resize de imagine - am preferat rezolutia 544 x 408, o rezolutie non-standard 4:3 insa functionala, pentru a putea taia simultan si dungile negre marginale.

Sigur, in cazul in care redimensionarea rezolutiei nu merge din setarile VirtualDub-ului, este cu atit mai binevenita optiunea de resize din codecul Divx. Ideal este insa sa aveti ca origine o imagine cu rezolutia de cel putin 352 x 288.

Puteti activa, in conditiile unei imagini cu paraziti prea stridenti, si filtrul de "noise reduction" al codecului Divx, optiunile "Normal" sau "Strong". O sa faca miuni cu spike-urile (cu toate astea aduce dupa sine un efect de blendizare, ingrosare a contuturilor). Recomand sa faceti in primul rind niste teste sa vedeti cum iese.

Dupa ce ati dat o denumire fisierului care urmeaza a fi reprodus pe harddrive, (meniul File, sub-meniul Set Capture File), puteti alege oricare din tastele F5 sau F6 pentru a porni captura. Aceasta se opreste prin apasarea butonului Esc al tastaturii.



Voi mai recomanda, in aceasta ordine de idei, ca in timpul capturii procesorul si memoria RAM sa nu fie ocupate cu alte procese, sau daca acestea exista, prioritatea lor sa fie scazuta ori neproblematica. Recomand de asemenea niste teste prealabile, pentru a vedea in ce masura produsul final iese potrivit asteptarilor sau nu, si pentru a surprinde ceea ce este necesar a se corecta.

Bafta la captura si compresie.

Modificat de hgfdgfui (acum 16 ani)


_______________________________________
Cititi blogul de opinie al ultimului proletar roman:.

pus acum 16 ani
   
didinio15
MEMBRU VIP

Inregistrat: acum 16 ani
bun ghidul! merita un stiky. nu neaparat la filme, poate mai bine la tech support.

2 lucruri as mai avea de adaugat:
-ca codec n-as folosi divx, xvid e la calitate/encodare lafel de bun ca divx si e free. un codec mai bun ar fii h.264 (dar si asta e comercial) si x.264 (cel mai bun codec la ora actuala). x264 e si el free!
-resize la "544 x 408" nu as face pt ca nu e conform cu standarurile si asta poate duce la probleme la playere standalone. dunga aia neagra banuesc ca e o problema de la tunerul tau. daca e un overlay peste imaginea video e naspa ca nu prea ai ce sa-i faci, materialul nu mai iese conform vga. in caz ca-i sub film poti sa "lungesti" video iar in jos sa ajungi la 640/480


pus acum 16 ani
   
hgfdgfui
MEMBRU VIP

Inregistrat: acum 18 ani
@didinio15
Sigur, se poate merge pe orice codec. Eu am mers pe divx indeosebi pt. acelea facilitati de resize, deinterlace si noise reduction pentru ca
1.nu mai sint alte codecuri care sa le inglobeze pe toate
2.e cam universal recunoscut si de toate playerele standalone care reproduc mpeg4
3.setarile alea facute din codec consuma procesor mai putin decit daca le faci din filtrele programului de captura/compresie.

Dunga probabil e de la tuner sau de la sursa, in cazul nostru receiverul - de ex. programul Dscaler are si o facilitate de a "muta" imaginea dreapta stinga, eliminind astfel inconvenientul centrarii proaste. Nu este exclus ca noile versiunile de VDub sa vina si ele cu asa ceva, stiu ca s-a solicitat.

544x408 a fost un exemplu, se poate folosi orice standard - de la 512 x 384 pina la 720 x 540. Atentie, nu folositi 768, tot ce trece de 720 nu este recunoscut de Divx playerele standalone!


_______________________________________
Cititi blogul de opinie al ultimului proletar roman:.

pus acum 16 ani
   
sokettro
Membru Gold

Inregistrat: acum 17 ani
buna postare hgfdgfui, propun pentru a fi pus sus 

_______________________________________
Video Sharing Software Hosting: PERSONALCLASS - 4.00 / month / 2 years (Unlimited Disk Space, Unlimited Data Transfer, 6 Websites (Domains), 1 Free Domain For Life) and PERSONALCLASS PRO - 7.00 / month / 2 years (Unlimited Disk Space, Unlimited Data Transfer, Unlimited Websites (Domains), 1 Free Domain For Life). How to apply? Just one Click!

pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la