Ra
Pe lista neagra
Inregistrat: acum 19 ani
|
|
Dacă nu vreţi să aveţi atâta bătaie de cap, şi doriţi să instalaţi mai repede un pachet complet ce să conţină Apache + PHP + MySQL + phpMyAdmin, vă recomand pachetul XAMPP
Acest pachet nu necesită decât o instalare simplă (ca a oricărui program) şi îl puteţi descărca de la adresa:
Am folosit acest pachet şi am fost foarte mulţumit de el, de aceea vi-l recomand cu cea mai mare plăcere.
Reţineţi faptul că în acest tutorial o să lucrăm cu pachetul instalat în C:\xampp\ iar directorul unde sunt ţinute, şi de unde se accesează paginile şi scripturile PHP, este htdocs.
După ce aţi descărcat pachetul XAMPP de la executaţi-l pentru a porni instalarea.
Alegeţi limba “English” apoi apăsaţi pe butonul OK!
După aceea apăsaţi pe butoanele: “Next >”, “Next >” iar apoi bifaţi opţiunile “Install Apache as service” şi “Install MySQL as service” pentru ca atât serverul Apache cât şi cel de MySQL să porneasca odată cu Windows-ul (adică atunci când deschideţi calculatorul).
Apoi, apăsaţi pe butonul “Install” şi aşteptaţi să se instaleze.
Apoi apăsaţi butonul “Finish” pentru a termina instalarea.
După aceea veţi observa un mesaj prin care veţi fi intrebat dacă doriţi să lansaţi panoul de control; apasaţi butonul “Yes”.
Observaţi că in dreptul serverului Apache apare un text cu verde pe care scrie “Running” (Ruleaza), la fel şi in dreptul serverului MySQL.
Dacă dintr-un oarecare motiv, unul din servere nu a pornit, veti observa că în acel loc nu este afişat nicio informaţie, precum urmează în poza de mai jos.
Sper că vă întrebaţi de ce, nu?
Păi, ar cam fi câteva motive mari şi late din cauza cărora, să zicem că serverul Apache nu a pornit:
- acest server se instalează pe portul 80, iar acesta este posibil să fie folosit de un alt server web (posibil că aţi încercat să îl instalaţi manual ori folosiţi deja un alt pachet similar celui XAMPP) ori de un alt program instalat pe PC-ul dumneavoastră. - aţi omis ca la instalarea pachetului XAMPP să bifaţi opţiunea “Install Apache as service”, şi, prin urmare acesta nu va rula odata cu Windows-ul. - Folosiţi un Firewall şi acesta blocheaza Apache-ul dumneavoastră să ruleze.
Dacă totuşi se întâmplă ca unul din servere să se manifeste aşa, apasaţi pe butonul “Start” din dreptul fiecăruia.
Vă reamintesc faptul că în momentul actual, ultima versiune de XAMPP este 1.6.3a şi foloseşte următoarele versiuni de servere:
- Apache HTTPD 2.2.4 - MySQL 5.0.45 - PHP 5.2.3 - phpMyAdmin 2.10.3
. . . iar pentru a rămâne în pas cu ultimele versiuni de servere, va rog sa vizitaţi pagina oficiala XAMPP şi să verificaţi versiunile din pachet.
Nu mai rămâne decât să setaţi parola la MySQL. Aceasta o veţi face puţin mai încolo folosind scriptul PHPMyAdmin.
Daca totusi doriti sa instalati manual Apache + PHP + MySQL,
urmati pasi de mai jos!!!
Instalare Apache
După ce aţi descărcat Apache de la dezarhivaţi şi apoi copiaţi folderul Apache2 in C:/
. . apoi, apăsaţi pe butonul “Start” din stânga, jos, Windows
. . . apoi pe run
. . . unde veţi scrie: cmd după care veţi observa fereastra Command Prompt unde vom scrie urmatoarea comandă: cd \ şi vom apăsa tasta enter.
. . . bun, acum intrăm în folderul Apache2 pe care l-am copiat în C:/, si anume, tastaţi comanda: cd Apache2/bin apoi apasaţi tasta enter.
După ce observaţi că directorul s-a schimbat în C:/Apache2/bin, tastaţi comanda: httpd.exe -k install pentru a seta serverul Apache să ruleze odată cu Windows-ul dumneavoastră, apoi tastaţi comanda: httpd.exe -k start si după ce se execută închideţi fereastra Command Prompt. Această ultimă comandă este pentru a porni serverul Apache.
în continuare, pentru a controla serverul Apache, intraţi în: Start, My Computer, C, Apache2, Bin, şi lansaţi ApacheMonitor.exe
Observaţi iconiţa încercuită cu roşu.
Dacă serverul Apache a reuşit să pornească, acea iconiţă va avea în mijloc o săgeată cu verde, dacă nu reuşeşte să pornească o să apară un cerc de culoare roşie.
Efectuaţi un click pe ea, şi puteţi vedea că aveţi posibilitatea de a porni, opri si reporni serverul Apache.
Aceste opţiuni le vom folosi in continuare după ce vom configura PHP-ul. Accesaţi http://localhost/ Dacă pagina arată ca cea de mai jos, înseamnă că serverul Apache a pornit şi funcţonează.
Fiecare server / pachet instalat are câte un fişier de configurare. Fişierul de configurare al serverului Apache este httpd.conf pe care îl puteţi găsi în folderul din C:\Apache2\conf\
Intrati in C:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\, stergeti tot de acolo si creati un fisier test.html in care introduceti codul:
Code:
1.Acesta este un test HTML |
Salvaţi şi accesaţi în browser: http://localhost/test.html
Observaţi că serverul Apache rulează HTML-ul. Pentru a rula scripturi PHP trebuie să instalaţi pachetul PHP care puteţi să-l luaţi de aici
Instalare PHP
Intraţi în C:\Apache2\ şi creaţi un folder cu numele php apoi dezarhivaţi şi copiaţi conţinutul directorului php-5.2.4-Win32 în folderul php.
În continuare, trebuie să edităm fişierul de configurare al PHP-ului, şi anume php.ini Intraţi în C:\Apache2\php, copiaţi fişierul php.ini-recommended şi redenumiţi-l în php.ini, deschideţi-l în notepad şi efectuaţi modificările:
1) căutaţi doc_root = şi schimbaţi cu doc_root = “C:\Apache2\htdocs” (această operaţiune se face pentru a seta calea către folderul unde sunt ţinute scripturile, paginile);
2) căutaţi extension_dir = şi schimbaţi cu extension_dir = “C:\Apache2\php\ext” (această operaţiune se face pentru a seta calea către folderul unde sunt ţinute extensiile php);
3) căutaţi display_errors = Off şi schimbaţi cu display_errors = On (această operaţiune se face pentru a seta ON (Pornită afişarea erorilor);
4) căutaţi ;session.save_path = “/tmp” şi schimbaţi cu session.save_path = “C:\Apache2\php\sesiuni” (intraţi apoi în folderul cu php (C:\Apache2\php) şi creaţi un folder cu numele “sesiuni”, această operaţiune se face pentru a seta calea către sesiunile temporare de pe server);
După ce aţi efectuat aceste schimbări în fişierul php.ini, deschideţi fişierul de config al serverului Apache, aflat in C:\Apache2\conf sub numele de httpd.conf şi efectuaţi următoarele modificări:
1) Adaugaţi la sfârşitul fişierului, următoarele 3 linii.
<Directory “C:/Apache2/php”> AllowOverride None Options None Order allow,deny Allow from all </Directory>
ScriptAlias /php/ “C:/Apache2/php/” AddType application/x-httpd-php .php Action application/x-httpd-php “/php/php-cgi.exe”
2) Căutaţi linia DirectoryIndex index.html şi schimbaţi-o cu DirectoryIndex index.html index.php
Salvaţi şi restartaţi serverul Apache.
Pentru a restarta serverul Apache, efectuaţi un click pe iconiţa de jos, de lângă ceas, apoi pe restart.
Intraţi apoi în C:\Apache2\htdocs şi creaţi un fişier cu numele test.php în care introduceţi codul de mai jos, salvaţi şi accesaţi-l în browser: http://localhost/test.php
sasas
Code:
1 < ?php
2
3 echo 'Primul script PHP';
4
5 ?> |
Credit : Oriceon ... nu-s cine l-a facut !
|
|