bronson
Moderator
Inregistrat: acum 13 ani
|
|
Gaitele (1993)
Acțiunea piesei se petrece în casa Anetei Duduleanu, văduva moșierului Tasse Duduleanu, casă în care Aneta locuia împreună cu fiica cea mică, Margareta, cu soțul acesteia, jurnalistul Mircea Aldea, și cu două servitoare — Zamfira și Fraulein. În această casă domina o atmosferă de egoism, răutate și meschinărie, întreținută de cele trei "gaițe": Aneta și surorile ei, Zoia și Lena, care își petrec ziua bârfind, jucând cărți, mâncând dulcețuri și urmărind ceremoniile funerare ale familiilor din oraș. Mircea a ajuns să locuiască în această casă prin căsătoria cu Margareta, ea însăși o victimă a răutății și egoismului celorlalți membri ai familiei Duduleanu, dar și a faptului că Mircea are o legătură cu Wanda, femeia fatală venită de la Paris, nepoată a lui Tasse Duduleanu. Margareta, cu o sănătate șubredă, dar și însărcinată, ajunge în pragul disperării. În familie mai sunt frații Margaretei, Georges și Ianache, care știind situația în care se afla sora lor, încearcă să o convingă să renunțe la sarcină. Margareta refuză, pentru că știa că Mircea își dorea foarte mult un copil. Aneta Duduleanu îi arată Margaretei scrisorile lui Mircea adresate Wandei. Margareta, înnebunită de toate intrigile din familie, se sinucide cu o supradoză de laudanum. Un personaj spumos este Fraulein, căreia i se spune "fraila", care pliază pronunția ei nemțească pe limbajul rustic al "gaițelor".
Regia / Nae Cosmescu Scenariu / Alexandru Kiritescu Distributia / Draga Olteanu Matei, Adriana Schiopu, Laura Jianu, Cezara Dafinescu,OlgaTudorache, Margareta Pogonat, Leopoldina Balanuta, Coca Bloos , Mitica Popescu, Dem Radulescu, Zoltan Butuc
DVDRip 1,3 GB Dvix
Titlul original al piesei, scrisă în 1930, a fost "Cuibul de viespi" și a fost jucată pentru prima dată în stagiunea 1929-1930, la Teatrul "Regina Maria". Ulterior, titlul a fost schimbat în "Gaițele", iar premiera a avut loc la 16 martie 1933, la Teatrul Național din București. Comedia în trei acte a fost pusă apoi în scenă la teatrele din toată țara, bucurându-se de un succes enorm. Piesa "Gaițele", una dintre cele mai valoroase comedii din dramaturgia contemporană românească, face parte din așa numita trilogie burgheză a lui Alexandru Kirițescu, trilogie ce mai cuprinde comedia "Marcel și Marcel" (sau "Anișoara și ispita", 1923) și piesa "Florentina" (1925)
53KB
_______________________________________ Respectul este un cuvânt care nu spune nimic şi cel mai des trebuie câştigat . Respectul este atitudinea bunelor raporturi de colaborare si iubire practica, fata de cei mici, fata de cei egali si fata de cei superiori, A avea respect pentru cineva este similar cu a-l pretui pe el ca persoana, gandurile sale, sentimentele.
|
|