crowned_boy
MEMBRU VIP
Inregistrat: acum 18 ani
|
|
Se zice ca o imagine spune mai mult decat o mie de cuvinte. Insa unele poze au spus atat de mult, incat, la timpul lor, au pus pe jar intreaga societate. Iar urmatoarele fotografii au vorbit atat de raspicat incat intreaga lume s-a oprit sa le asculte. O lista a celor mai controversate fotografii, lista intocmita de catre revista Mental Floss.
Fotografia care a pacalit lumea "Loch Ness Monster" Ian Wetherell, 1934
Povesti despre monstrul din intunecatul Loch Ness din Scotia au fost spuse inca de prin 565 C .E., dar numai dupa ce a fost facuta aceasta fotografie a inceput isteria legata de Nessie, ciudata creatura din Loch Ness. Inca din aprilie 1934, cand se spune ca a fost facuta legendara fotografie, s-a pus in discutie autenticitatea ei, nascandu-se tot felul de speculatii, care au rezultat cu ani buni de cercetari in adancurile lacului si cu un turism care anual strange incasari de milioane de dolari.
Insa interesul pentru misterioasa creatura a disparut din 1994, cand a aparut un reportaj in care Christian Spurling a recunoscut ca fotografia era de fapt un fals. Potrivit declaratiilor lui Spurling, tatal sau vitreg, Marmaduke Wetherell, era un soi de vanator de comori si de recompense, si fusese angajat de Daily Mail, pentru o suma buna de bani, sa gaseasca monstrul si sa il fotografieze. Cum intr-o luna nu reusise nici macar sa dea de urmele bestiei, atunci s-a gandit sa recurga la o inselatorie si sa creeze un fals. Wetherell, impreuna cu Spurling si fiul sau Ian, si-au construit propriul montru din lemn care sa pluteasca la suprafata apei, prins de un submarin de jucarie. Apoi Ian a facut fotografia, dar ca sa dea si mai multa credibilitatea povestii, l-au convins pe medicul satului, Robert Kenneth Wilson, sa spuna ca fotografia a fost facuta de el.
Fotografia suprarealista "Dalà Atomicus" Philippe Halsman, 1948
Philippe Halsman este singurul fotograf care a facut cariera din realizarea de portrete cu oameni sarind. El spune ca modul in care o persoana sare ii dezvaluie adevarata personalitate. Iar unul dintre cele mai faimoase persoanje care au sarit pentru el ramane DalÃ.
Fotografia este omagiul adus de catre Halsman pe de o parte noii ere atomice (cand fizicienii sustineau ca orice materie se afla intr-o stare permanenta de suspensie) pe de alta parte un tribut pentru capodopera suprarealista a lui Dalà "Leda Atomica" (care in fotografie se afla la dreapta, in spatele pisicilor, pictura inca neterminata la acea vreme). Au fost nevoie de sase ore, 28 de sarituri, o camera plina de asistenti care aruncau in aer pisici nervoase si galeti cu apa, pentru a rezulta aceasta fotografie perfecta.
Fotografia care a dat chip Marii recesiuni "Mama nomada" Dorothea Lange, 1936
Pentru multi, Florence Owens Thompson reprezinta chipul Marii Recesiuni, si asta datorita inraitului fotograf Dorothea Lange. Lange a facut aceasta poza in timp ce vizita o tabara de refugiati din prafuita Californie in februarie 1936.
De necrezut, dar povestea femeii este la fel de fascinanta ca si portretul sau. Avea 32 de ani cand privirea sa l-a atras pe Lange. Thompson era mama a sapte copii iar sotul sau murise de tuberculoza. Esuati intr-o tabara de emigranti din Nipomo , Calif. , femeia reusea sa-si mentina familia in viata prinzand vrabii cu care isi hranea copiii si cu fructe sau legume pe care le gasea intamplator. Fotografia, care a ajuns pe prima pagina a tuturor ziarelor, a avut un impact atat de puternic incat politicienii si societatea civila au inceput o campanie de trimitere de alimente si imbracaminte in acea tabara.o ajute direct pe aceasta familie, insa femeia a fost de negasit. De fapt, la acea vreme nimeni nu stia cine era misterioasa femeie. Identitatea ei a fost dezvaluita abia in 1976 cand Thompson a dat un interviu pentru un articol de ziar.
Poza care a crescut miza fotojurnalismului Plaja Beach, Normandia, Franta Robert Capa, 1944
"Daca fotografiile nu sunt suficient de bune, inseamna ca nu ai fost suficient de aproape". Acesta era crezul fotoreporterului de razboi Robert Capa, pe care il respecta cu sfintenie, indiferent de pericolul la care se expunea. Astfel, Capa a ramas in istoria fotojurnalismului ca reporterul de razboi care a lasat mostenire cele mai memorabile fotografii din dimineata lui 6 iunie 1944, asa-numita D-Day.
Prins in mijlocul focurilor, Capa a reusit sa-si gasesca un adapost de unde a fotografiat intreaga lupta. Insa din cele patru role de film doar 11 cadre au reusit sa fie salvate. Pe celelalte le-a distrus un asistent de laborator, care, in graba si cu multe emotii, in timpul developarii filmelor, a topit filmele. Dar cum se spune ca tot raul e spre bine, la fel s-a intamplat si in cazul de fata. Cu cat au fost mai putine, cu atat au fost mai apreciate, iar prin greseala facuta la developare, pozele au prins acel aspect ireal care le face atat de celebre.
Fotografia care a pus capat razboiului, dar si unei vieti "Uciderea unui rebel de catre seful politiei din Saigon " Eddie Adams, 1968
"Fotografia este cea mai puternica arma pe care omul a creat-o vreodata" spunea odata Eddie Adams, fotoreporter pentru AP. Un citat care i se potriveste de minune deoarece, fotografia sa din 1968 in care imortaliza un ofiter impuscand in cap un prizonier in catuse nu numai ca i-a adus premiul Pulitzer in 1969, insa a schimbat radical perceptia americanilor despre Razboiul din Vietnam.
Insa Adams nu a spus toata povestea in fotografia sa. Intr-adevar, seful politiei din Saigon l-a impuscat pe acest prizonier in cap, insa prizonierul nu era un om nevinovat, ci facea parte din rebelii care in dimineata aceleiasi zile ucisesera zeci de civili neinarmati. Din pacate fotografia nu putea da aceste explicatii. Seful politiei a devenit un paria dupa publicarea fotografiei, pana si medicii refuzand sa-i trateze boala letala de care suferea.
O fotografie deloc romantica "V-J Day, Times Square, 1945", "Sarutul" Alfred Eisenstaedt, 1945
La anuntarea sfarsitului celui de-al doilea razboi mondial in SUA, pe strazi, s-au organizat sponstan adevarate petreceri. O bucurie euforica ii facea pe toti sa fie prieteni cu toti fara sa se cunoasca. Si dintre toate fotografiile care au imortalizat bucuria generala, aceasta a ramas simbolul exuberantei si libertatii americane. Insa nu este deloc atat de romantica pe cat pare. Acest marinar alerga in toata Times Square sarutand pe oricine ii aparea in cale. Tanara asistenta pe care a sarutat-o in aceasta fotografie a fost atat de contrariata, incat l-a palmuit pe obraznicul marinar. Insa in istorie a ramas doar frumosul lor sarut.
Fotografia care l-a facut pe Che nemuritor "Cadavrul lui Che Guevara" Freddy Alborta, 1967
Dupa ce l-au capturat si executat in 1967 pe Che Guevara, inainte sa ii ingroape corpul intr-un mormant secret, cei care l-au executat s-au strans in jurul cadravului pentru o fotografie de rup, care sa demonstreze lumii ca Che era mort, sperand astfel ca miscarea sa politica va muri odata cu el. Insa aceasta fotografie nu a facut altceva decat sa nasca o legenda. Figura linistita a liderului revolutionar parca inspira iertare, iar intreaga fotografie i-a facut pe admiratorii sai sa ii compare moartea cu rastingnirea lui Iisus, transformandu-l pe Che Guevara in martir.
Fotografia care demonstreaza ca geniul are umor Arthur Sasse, 1951
Aceasta fotografie nu mai are nevoie de niciun comentariu.
Fotogafia care aproape ca n-a fost "Gandhi si roata de tors" Margaret Bourke-White, 1946
Faimoasa fotografie a lui Gandhi langa roata de tors a fost pe punctul de a nu se face niciodata. Asta din cauza cerintelor extreme pe care Gandhi le-a pus. Roata de tors repezinta unul dintre simbolurile principale ale indiei, aceea a luptei pentru independenta. Iar daca vrea sa o fotografieze, Margaret trebuia sa invete intai cum sa o foloseasca.
Modificat de crowned_boy (acum 17 ani)
|
|