Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
cataliina67 Profile
Femeie
24 ani
Buzau
cauta Barbat
24 - 71 ani
Forum Romania Inedit / Off Topic / Esti pregatit pentru momentul cand calculatorul nu va mai boot-a? Moderat de 80Inanna, Crizzu, Neo, cuculean, gabiandreicristian, maharet, maleficus
Autor
Mesaj Pagini: 1
AndutzU
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 18 ani
Cine nu s-a intalnit vreodata cu situatii in care sistemul de operare nu a mai functionat sau, si mai grav, cand hard discul pur si simplu nu a mai vrut sa porneasca, iar recuperarea datelor de pe el nu a mai fost posibila? In ambele cazuri pierdem date importante (fisiere .doc sau .xls in lucru, mailuri si nu numai atat). Evitarea distrugerii datelor este foarte importanta. Dar ce trebuie facut astfel incat sa ne ferim de posibilele distrugeri sau pierderi de date? Cum ne putem feri si cum vom putea restaura datele in cazul pierderii lor?

Ca raspuns la aceste intrebari va vom prezenta cateva moduri prin care se pot evita dezastrele. Insa, daca nu veti tine seama de toate aceste metode de protejare a datelor inseamna ca nu ati inlaturat complet pericolul.

Primul pas in securitatea datelor este backup-ul integral. In acest moment exista pe piata diverse posibilitati de stocare externa la costuri reduse, precum CD-RW, DVD±RW sau alte metode de stocare, mai scumpe ce-i drept, precum unitatile de stocare pe banda magnetica.

Unitatile optice de stocare sunt metode ieftine si accesibile oricui; cine nu are in computerul lui macar un CD-RW? Executand backup pe CD-RW sau DVD±RW, nu poate fi decat benefic pentru computerul dumneavoastra. Ce va faceti in situatia in care stergeti un fisier .doc de exemplu si nu aveti la el nici o copie de siguranta?

Va trebui sa recurgeti la metode de recuperare a datelor sterse (ex: Easy Recovery, Norton Unerase) numai ca nu intotdeauna recuperarea datelor este garantata.

Deci, pentru a nu fi necesar sa recurgeti la terte metode pentru recuperarea datelor este bine ca in fiecare zi sa faceti o copie de siguranta fisierelor dumneavoastra.

Modul de salvare a datelor

Backup-ul datelor este de doua feluri: backup-ul integral, care copiaza toate fisierele din directoarele de date si backup-ul incremental, care copiaza numai fisiere create sau modificate de la momentul ultimului backup. Pentru a avea o copie la zi a datelor se poate planifica fie efectuarea unui backup integral, fie incremental.

Salvarea sistemului de operare sau a aplicatiilor nu este atat de vitala ca cea a datelor, deoarece software-ul poate fi oricand reinstalat. Totusi backup-ul acestora va poate salva timpul pierdut cu reinstalarea si configurarea.

Pentru Windows, sistemul perfect de backup al programelor trebuie sa salveze toate fisierele, cu exceptia celor din History, Temp, Temporary Internet Files, Master Boot Record si fisierele de boot din radacina.


pus acum 18 ani
   
AndutzU
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 18 ani
Exista o multime de programe care pot fi utilizate in acest scop. Totusi, trebuie avut in vedere ca unele fac mai degraba backup-ul pe hard discul PC-ului decat pe unitatea externa si nu copiaza toate fisierele de care ai nevoie. Ca o solutie minimala, este necesar sa se efectueze regulat backup-ul registrilor (in special pentru Windows 2000), Windows XP facandu-si automat backup prin utilitarul System Restore. Asa ca aveti grija ca System Restore sa fie activ. Pentru verificare faceti clic dreapta pe ''My Computer'' si alegeti ''Properties''. Se va deschide fereastra ''System Properties'', iar la tab-ul ''System Restore'' verificati sa nu fie bifata optiunea ''Turn off system restore on all drives''. Pentru utilizatorii de Windows 2000 este recomandat sa utilizeze Emergency Recovery Utility NT.

Utilitarul ntbackup.exe ofera doar posibilitatea realizarii unei copii de siguranta a fisierelor si registrilor, dar pentru restaurare, trebuie reinstalat sistemul de operare. Programul permite backup incremental si programarea operatiilor.

Cel mai util si sigur mod de backup este fara indoiala crearea unei imagini. Imaginea este o copie fidela, sector cu sector, a intregului hard disc sau partitii. Cand restaurati o imagine, computerul va reveni la situatia (starea) avuta la momentul la care aceasta imagine a fost creata. Tot ceea ce functiona la momentul respectiv va functiona si acum, numai ca veti pierde orice document, email, sau alte date primite, create sau modificate dupa acel moment. Acesta ar fi un motiv in plus in favoarea utilizarii paralele a backup-ului incremental. Este de preferat sa se utilizeze utilitare de creare a imaginii care sa ofere ambele posibilitati, backup total si backup incremental.

Crearea unui disc de Start-up

Credeti ca sunteti pregatit pentru ziua in care Windows-ul nu va mai boot-a? Pentru a fi cu adevarat pregatit aveti nevoie de ceva mult mai flexibil decat imaginea de backup si anume o discheta de boot. Crearea unei astfel de dischete este usor de efectuat in Windows 98 si Me. Pe calea Start/Settings/Control Panel/Add/Remove Programs selectati optiunea Create Start-up Disk, introduceti o discheta in unitate si apoi urmati instructiunile afisate. In cazul Windows-ului 2000, aceasta facilitate nu este disponibila, iar o discheta de boot creata pe Windows 98 sau Me nu va recunoaste sistemul de fisiere NTFS, deci accesul la aceste partitii va fi blocat. Dar pentru astfel de situatii,

CD-Rom-ul Microsoft Windows 2000 va pune la dispozitie o utilitate denumita ''Recovery Console''. Pentru a accesa optiunea este necesar sa boot-ati de pe CD-ul de instalare al Windows-ului. In fereastra ''Welcome to Setup'' apasati tasta ''R'' de la ''Repair''. Va aparea fereastra Windows 2000 Setup unde vi se ofera doua posibilitati, repararea Windows-ului utilizand consola (Recovery Console) pentru care trebuie sa apasati tasta ãCÓ si repararea fisierelor de sistem pentru care trebuie sa apasati tasta ''R''.

Pentru Windows XP, se poate crea o discheta de boot cu MS-DOS 7.1 (Windows Me) apeland cu clic dreapta unitatea floppy in My Computer si apoi Format - Create an MS-DOS startup disk. Pentru a apela facilitatea de reparare a fisierelor sistem (reinstalare, practic), trebuie sa selectati la boot-area de CD ''Set up Windows XP'' si apoi, dupa acceptarea licentei, ''R'' pentru reinstalare.

Defragmentarea hard discului

Desi nu este agreata de multi utilizatori, aceasta solutie este necesara deoarece imbunatateste performanta sistemului. Un hard fragmentat va ingreuna functionarea Windows-ului si cu siguranta va crea mai multe probleme. Din aceasta cauza, este benefic pentru sistemul de operare ca hard discul sa fie defragmentat o data sau de doua ori pe luna. Aceasta operatiune poate fi facuta folosind utilitarul ''Disk Defragmenter'' din Windows sau alte programe specializate, care pot fi rulate la un anumit moment. In toate versiunile de Windows, planificarea periodica se poate realiza utilizand ''Schedule Tasks''. Acesta va pune la dispozitie un wizard (Schedule Tasks Wizard) care va indruma pasii in configurare. Cand veti fi rugat sa alegeti programul care doriti sa ruleze periodic, alegeti ''Disk Defragmenter''. Denumiti sarcina ''Defrag'', selectati apoi optiunile dorite, iar la afisarea ultimei pagini apasati ''Finish'' pentru finalizarea acestei operatii.


pus acum 18 ani
   
AndutzU
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 18 ani
Blocarea accesului intrusilor

Este deja binecunoscuta de orice utilizator de computer problema atacurilor externe de catre persoane rau intentionate care prin intermediul Internetului pot provoca daune PC-ului dumneavoastra. Prima linie de aparare a PC-ului dumneavoastra, impotriva acestor atacuri, este firewall-ul, un program care controleaza schimbul de informatii intre sistemul dumneavoastra si Internet.

Firewall-ul este cel care controleaza daca este permis sau nu schimbul de date intre Internet si PC. Sistemul de operare Windows XP cu Service Pack 2 dispune de un Firewall mult mai bine pus la punct decat vechiul Internet Connection Firewall, insa nu trebuie sa va lasati doar in paza acestuia. Este recomandat sa utilizati si programe dedicate. Pentru activarea Firewall-ului din Windows, selectati ''Windows Firewall'' in Control Panel si apoi ''On'' in tabul General. Daca vreti o protectie ''la sange'' puteti bifa casuta ''Don't allow exceptions''. Pentru setari avansate, selectati ''Advanced''.

Daca nu aveti Service Pack 2, mergeti in Start/Setings/Network/Local Area Connection, iar la tab-ul ''General'' apasati ''Properties''. Se va deschide fereastra ''Local Area Connection Properties'' iar la tab-ul ''Advanced'' bifati optiunea ''Internet Connection Firewall''. Nu uitati ca Service Pack 2 este disponibil pe CD-ul suplimentar din aceasta luna.

De asemenea, va este foarte utila instalarea unui antivirus pentru verificarea ''sanatatii'' fisierelor. Un antivirus eficient trebuie sa ofere atat protectie antivirus cat si firewall, filtru de spam si de software-uri de spionaj.

Efectuarea backup-ului fisierelor computerului poate fi comparata cu mersul periodic la controlul stomatologic. Prevenirea evenimentelor neplacute este necesara, astfel veti putea rezolva cu mai multa usurinta problemele care apar.

Astfel, asigurati-va ca aveti de unde restaura datele importante in cazul distrugerii lor. Daca nu veti tine cont de aceasta procedura, in cazul unui eveniment neplacut, pagubele pot fi foarte mari.

Doua parole - intimitate dubla

Parola, asa cum exista ea acum este un dinozaur. Daca ne intoarcem in timp, la momentul dinaintea existentei ''viermilor'' de calculator, orice user se putea loga pe computerul altuia, fara prea mari restrictii. Considerand ca o singura parola este insuficienta, unele companii au inceput sa creada ca suplimentarea numarului de parole ar fi o solutie benefica pentru securitate. Aceasta situatie este denumita ''stiintific'' - ''two factors of authentification''. De fapt este util sa ai o parola pe care sa o stabilesti singur si o alta pe care sa o primesti de undeva. Este ca in cazul unui seif; exista doua chei, una a utilizatorului si una a bancii, dar este necesar ca ambele sa fie folosite simultan pentru a accesa cutia. Exista un mod in care parola ar putea functiona ca mod de protectie.

De exemplu, considerand un cont bancar, utilizatorul primeste un card care contine ascunse o multitudine de variante de parola. Astfel, pe card vor aparea mascate un numar de casute cu parole; de fiecare data cand va dori sa efectueze o tranzactie, utilizatorul va razui casuta noua si va utiliza parola descoperita. Revenind la cazul utilizatorului de PC, parolele nu trebuie sa fie valide decat o singura data, logarea pe Internet facandu-se totdeauna utilizand acelasi ''username'' dar cu o alta parola. Avantajul acestei metode este clar.

Chiar daca este ghicita parola, nimeni nu poate sa o utilizeze, deoarece ea nu mai este valabila, parola utilizata expirand chiar in momentul utilizarii ei. Fara card-ul respectiv nu va putea cunoaste parola urmatoare. Utilizand doua parole se pot rezolva multe probleme ale securitatii.


pus acum 18 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la