Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
sexy_andrea2006 Profile
Femeie
22 ani
Sibiu
cauta Barbat
22 - 48 ani
Forum Romania Inedit / Off Topic / Recuperarea lui Windows XP Moderat de 80Inanna, Crizzu, Neo, cuculean, gabiandreicristian, maharet, maleficus
Autor
Mesaj Pagini: 1
AndutzU
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 19 ani
Ecranele albastre cu erori ale lui Windows sunt mult mai mult decat celebre - ele au consumat multa creneala din stilourile jurnalistilor IT (sau, mai bine zis, au tocit tastele laptopurilor). Daca Windows NT era un sistem de operare stabil, acesta era destinat, in general, utilizarii in mediul profesional si nu avea facilitati pentru jocuri, iar suportul mutimedia era minim. Windows 95, 98 si Me, corespondentele sale pentru acasa, au dat dovada uneori de instabilitate si erorile acestora (determinate de cele mai multe ori de drivere scrise prost, virusi sau, pur si simplu, de nestiinta utilizatorilor in folosirea lor) au creat o imagine proasta acestora.

9x vs. NT (kernel)

Daca ne uitam putin in urma, Windows 95, 98 si Me puteau fi repuse pe picioare cu o discheta de boot (Start-up Disk) pe care o putea pregati chiar sistemul de operare.
Devirusarea devenea o joaca de copii: cu ajutorul dischetei se pornea un MS-DOS si apoi, in linia de comanda, se rula programul antivirus care curata bine discul. Bineinteles, metoda ramanea valabila si daca se folosea un CD bootabil.

Cu ajutorul unui utilitar ca Norton Commander sau Dos Navigator, fisierele puteau fi recuperate, copiate pe alte partitii, sa spunem, sau pe alt disc, discul initial fiind, apoi, reformatat sau se realiza o instalare de tip Upgrade, destul de ineficienta in cele mai multe cazuri. Cine n-a auzit de replica: "Este bine sa-ti reinstalezi Windows "pe curat" o data pe luna!". Era destul de populara...

Aceasta schema nu mai functioneaza pentru Windows XP. Sistemul de fisiere NTFS ofera facilitati de securitate la nivel de fisier si poate comprima sau cripta datele, fara a fi necesar un program suplimentar. Totusi, accesul la fisiere din alt sistem este doar read-only - suficient pentru backup, dar nici pe departe suficient pentru repunerea pe picioare a sistemului de operare curent.

Introducerea lui Windows 2000 a fost un moment de cotitura, sistemul fiind dotat cu facilitati multimedia si suport pentru jocuri, putand, astfel, fi rulat atat in birou, cat si acasa.

Windows XP a dus mult mai departe ideea de sistem de operare versatil, dar si datorita diferitelor sale versiuni. Oricum, Windows XP Professional reuseste sa ruleze jocuri si aplicatii multimedia la fel de bine ca Home Edition, diferentele fiind inexistente la acest nivel.

Service Pack 2 a adus cateva modificari de mult asteptate si mai mare rezistenta la atacuri de tot felul: virusi, worm-i, atacuri de tip DoS, spyware etc.

Totusi, nici chiar Windows XP SP2 nu poate rula la infinit fara greseala. Daca nu mai porneste deloc, ce facem? Ne uitam la ecranul cu erori sau aruncam computerul pe fereastra! A... Ba nu! incercam sa-l punem pe picioare. Sa vedem cum facem asta...


pus acum 19 ani
   
AndutzU
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 19 ani
1. Recovery Console

Recovery Console este unealta care inlocuieste modelul MS-DOS de la Windows 9x. Totusi, desi permite modificarea manuala a fisierelor de configurare si repararea sectorului de boot sau a MBR-ului (echivalent cu Fdisk/MBR), paleta de comenzi este relativ restransa. Un backup de date nu este tocmai o chestiune usor de realizat cu aceasta consola si singura utilitate reala a acesteia este oprirea unui serviciu care porneste automat si blocheaza sau reseteaza computerul sau pornirea unuia care este vital pentru functionarea sistemului de operare. Nu se pot rula programe de tip MS-DOS. Recovery Console se gaseste pe CD-ul de instalare al Windows XP si se apeleaza prin apasarea tastei "R" in primul ecran interactiv. Comanda HELP listeaza toate comenzile posibile, iar rularea unei comenzi cu optiunea "/?" aduce cateva detalii despre parametrii ce pot fi transmisi respectivei comenzi.
Marele avantaj al acestei metode este faptul ca se conecteaza la registrii lui Windows XP si modificarile facute se rasfrang direct asupra instalarii respective. Copierea fisierelor se poate face doar individual. Nu sunt permise wildcard-uri sau directoare.

RC se poate instala si pe hard disc, facand parte din meniul de boot, cu comanda winnt32 /cmdcons, in directorul i386 de pe CD-ul cu kit-ul de instalare. Daca apasam Windows + Pause, se deschide System Properties. ën tab-ul Advanced, Startup and Recovery putem regla timpul cat va fi afisat meniul de start, care are acum doua optiuni: Windows XP Professional si Windows Recovery Console.

2. Reinstalarea Upgrade

Daca fie nu am reusit sa obtinem ce vroiam sau ce am facut deja nu este suficient, putem sa apasam "Enter" unde am apasat "R" pentru Recovery Console si sa instalam Windows XP din nou. ën ecranul cu optiuni care urmeaza, instalarea de pe hard disc va fi detectata si programul de setup va propune din nou doua optiuni: "R" pentru Recovery sau Esc pentru instalare noua. Daca apasam "R", toate programele vor ramane instalate, programul de instalare va importa registrii si va inlocui toate fisierele sistemului de operare de pe hard disc cu cele din kit-ul de instalare.

Metoda este foarte eficienta, intrucat, daca registrii nu sunt corupti, ci doar, sa spunem, cateva fisiere virusate, vitale pentru Windows, au fost sterse de un program antivirus instalat de curand, acestea vor fi inlocuite cu copii curate.
Daca se instaleaza un Windows XP SP2 peste o instalare de SP1, vom avea, la sfarsit, o instalare de XP SP2, ca si cand ar fi fost SP2 tot timpul. Ca dezavantaj am putea mentiona durata mare a procedurii - aproximativ o ora, chiar cu cele mai rapide configuratii nereusind sa obtinem timpi semnificativ mai mici


pus acum 19 ani
   
AndutzU
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 19 ani
3. Linux sare in ajutor

Daca dorim doar sa facem un backup fisierelor de pe disc, distributiile care ruleaza direct de pe CD sunt ideale pentru asa ceva. Knoppix sau MandrakeMove sunt doua exemple de astfel de unelte care pot usura munca de backup considerabil.

Totusi, partitiile NTFS vor fi montate ca read-only, deci nu vom avea posibilitatea sa modificam ceva direct, decat daca avem o partitie de tip FAT sau FAT32.

Backup-ul se poate realiza foarte convenabil prin retea. Calculatoarele cu Windows din retea pot fi accesate prin Samba, care este setat automat. Daca drepturile de citire-scriere sunt setate corect, atunci scriind "smb://nume_computer/C" putem accesa o partitie din retea si putem crea directoare unde vom copia fisierele care ne intereseaza.

Knoppix nu ofera prea mult, dar este absolut suficient pentru a recupera informatiile pretioase. Totusi, asta nu va readuce Windows pe linia de plutire.
Distributia poate fi descarcata gratuit de la adresa knopper.net/knoppix si contine si un browser Web (Mozilla), o suita de programe de tip Office (OpenOfficeOrg) si alte utilitare care permit backup-ul informatiilor, inregistrarea CD-urilor sau chiar si redarea fisierelor cu muzica (daca backup-ul prin retea dureaza prea mult).

4. Windows pe CD

Daca am avea la dispozitie un Windows XP care sa ruleze de pe CD, la fel ca Knoppix sau MandrakeMove, am putea si sa scriem pe disc (Windows XP are suport nativ pentru NTFS, nu?) si sa facem backup in retea... ar fi perfect, nu?
Microsoft pune la dispozitia fabricatilor de sisteme Windows Preinstallation Environment, care este, de fapt, un mini-Windows, cu interfata grafica, linie de comanda (pentru scripturile rulate pentru automatizarea instalarilor simultane pe sute de calculatoare) si acces la NTFS.

Problema este ca end-userii nu au acces la aceasta unealta.

Bart Lagerweij a descoperit ca Windows PE este bazat pe kernel-ul de Windows XP si se poate recrea un disc bootabil cu fisierele din kit-ul original al lui Windows XP.

Un mic program poate produce o imagine BartPE, care sa contina plug-in-uri (unelte care pot fi rulate sub BartPE) - facand din acel disc o unealta universala de recuperare de date.

Pentru cei interesati de legalitatea procedurii - este legala pentru posesorii unei licente de Windows XP.
Pentru a realiza un BartPE avem nevoie de CD-ul original de Windows XP, utilitarul PE Builder, care se poate descarca de la (trebuie dezarhivat intr-un director, apoi se ruleaza pebuilder.exe), un program de inregistrare de imagini de discuri (Nero 6.x este un exemplu, dar versiunea nu este chiar importanta) si utilitarele care urmeaza a fi incluse pe disc.

Multe plug-in-uri sunt deja incluse in BartPE, dar majoritatea au nevoie de alte programe pentru a functiona. Se pot introduce AdAware 6, IrfanView, Total Commander, Winrar, suport pentru controllere RAID, chiar si Nero Burning Rom (pentru versiunea 6, copiati si fisierul shfolder.dll din directorul WindowsSystem32).

Pentru programele comerciale va fi nevoie sa copiem din registri cheile corespunzatoare astfel incat sa nu trebuiasca sa introducem manual, de fiecare data, informatiile de inregistrare.

Un alt utilitar necesar este Tiny Hexer - un editor hexa care permite accesul la partitii la nivel de octet si poate citi memoria alocata unui proces. Pentru BartPE, versiunea speciala a Tiny Hexer poate fi descarcata de la

Driverele sunt foarte importante pentru buna functionare a sistemului. Cum multi producatori includ controllere de retea Gigabit pe placile lor de baza, adaugarea acestora in BartPE este o conditie pentru un backup reusit in retea. Descarcati, deci, driverele potrivite de pe site-ul producatorului placii de baza si instalati-le ca plug-in in BartPE.
Aveti grija la dimensiunea discului, daca veti crea un CD sau instalati orice plug-in va trece prin cap daca inregistrati un DVD boot-abil. Daca umpleti tot DVD-ul, aveti grija sa aveti 10 GB de spatiu liber pe disc.

Dupa aceea, imaginea creata va fi inregistrata pe un disc si se va porni sistemul cu unitatea respectiva ca fiind prima in ordinea de boot (in BIOS). Configurarea retelei se face chiar la pornire. Restul este... Windows.


pus acum 19 ani
   
AndutzU
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 19 ani
5. Doar pentru firme...

O alternativa este utilizarea Avast! BART CD. Compania ALWIL Software a preconfigurat un CD cu BartPE si antivirusul Avast!, care include multe plug-in-uri si utilitare ca Servant Salamander (file manager, ca Total Commander) si un program care poate porni/opri servicii si drivere. Evident, totul cu licenta.

Pretul de aproximativ 300 USD il face inaccesibil pentru utilizatorul de acasa, dar pentru firme mari este o investitie buna.

Reparati, nu formatati!

Cu atat de multe unelte la indemana, este foarte usor sa reparati un Windows XP, decat sa reinstalati "pe curat", dar metoda instalarii "pe deasupra", desi de durata, poate fi foarte eficienta!

A! Era sa uit... Discul cu BartPE trebuie creat INAINTE ca Windows sa aiba nevoie de el...


pus acum 19 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la