AndutzU
Pe lista neagra
Inregistrat: acum 19 ani
|
|
Ecranele albastre cu erori ale lui Windows sunt mult mai mult decat celebre - ele au consumat multa creneala din stilourile jurnalistilor IT (sau, mai bine zis, au tocit tastele laptopurilor). Daca Windows NT era un sistem de operare stabil, acesta era destinat, in general, utilizarii in mediul profesional si nu avea facilitati pentru jocuri, iar suportul mutimedia era minim. Windows 95, 98 si Me, corespondentele sale pentru acasa, au dat dovada uneori de instabilitate si erorile acestora (determinate de cele mai multe ori de drivere scrise prost, virusi sau, pur si simplu, de nestiinta utilizatorilor in folosirea lor) au creat o imagine proasta acestora.
9x vs. NT (kernel)
Daca ne uitam putin in urma, Windows 95, 98 si Me puteau fi repuse pe picioare cu o discheta de boot (Start-up Disk) pe care o putea pregati chiar sistemul de operare. Devirusarea devenea o joaca de copii: cu ajutorul dischetei se pornea un MS-DOS si apoi, in linia de comanda, se rula programul antivirus care curata bine discul. Bineinteles, metoda ramanea valabila si daca se folosea un CD bootabil.
Cu ajutorul unui utilitar ca Norton Commander sau Dos Navigator, fisierele puteau fi recuperate, copiate pe alte partitii, sa spunem, sau pe alt disc, discul initial fiind, apoi, reformatat sau se realiza o instalare de tip Upgrade, destul de ineficienta in cele mai multe cazuri. Cine n-a auzit de replica: "Este bine sa-ti reinstalezi Windows "pe curat" o data pe luna!". Era destul de populara...
Aceasta schema nu mai functioneaza pentru Windows XP. Sistemul de fisiere NTFS ofera facilitati de securitate la nivel de fisier si poate comprima sau cripta datele, fara a fi necesar un program suplimentar. Totusi, accesul la fisiere din alt sistem este doar read-only - suficient pentru backup, dar nici pe departe suficient pentru repunerea pe picioare a sistemului de operare curent.
Introducerea lui Windows 2000 a fost un moment de cotitura, sistemul fiind dotat cu facilitati multimedia si suport pentru jocuri, putand, astfel, fi rulat atat in birou, cat si acasa.
Windows XP a dus mult mai departe ideea de sistem de operare versatil, dar si datorita diferitelor sale versiuni. Oricum, Windows XP Professional reuseste sa ruleze jocuri si aplicatii multimedia la fel de bine ca Home Edition, diferentele fiind inexistente la acest nivel.
Service Pack 2 a adus cateva modificari de mult asteptate si mai mare rezistenta la atacuri de tot felul: virusi, worm-i, atacuri de tip DoS, spyware etc.
Totusi, nici chiar Windows XP SP2 nu poate rula la infinit fara greseala. Daca nu mai porneste deloc, ce facem? Ne uitam la ecranul cu erori sau aruncam computerul pe fereastra! A... Ba nu! incercam sa-l punem pe picioare. Sa vedem cum facem asta...
|
|