Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Forum Romania Inedit | Reguli | Inregistrare | Login
POZE FORUM ROMANIA INEDIT
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: anamaria
| Femeie 19 ani Timis cauta Barbat 30 - 42 ani |
|
AndutzU
Pe lista neagra
Inregistrat: acum 19 ani
|
|
Inscriptionarea poate fi complexa. La fel si alegerea dispozitivului care realizeaza inregistrarea. Incercam in cele ce urmeaza sa dam cateva solutii celor mai frecvente probleme legate de inscriptionare. Nici o intrebare nu este prea lunga sau prea scurta, prea complicata sau prea usoara, important este ca aceasta si, mai ales, raspunsul sa fie cat se poate de clare si de obiective. Astfel, in acest articol ne propunem sa clarificam cateva dintre problemele mai des aparute inaintea si in cadrul procesului de inscriptionare
Daca imi cumpar un DVD-Writer mai am nevoie de unitatea CD?
Teoretic, nu. DVD-Writer-ul preia si indeplineste cu succes si functiile unitatii CD. Problema care se pune aici nu este aceea a posibilitatii DVD-Writer-ului de a inscriptiona si CD-uri, ci a vitezei la care se realizeaza acest proces. Pentru o buna bucata de timp, folosirea celor doua drive-uri (DVD-Writer-ul si CD-Writer-ul) avea sens, tinand cont ca viteza de scriere a DVD-Writer-ului era limitata si destul de mica in comparatie cu viteza de inscriptionare a unui CD-Writer.
O data cu evolutia tehnologiilor, viteza de scriere a DVD-Writerelor a crescut ajungand pana la 12X sau chiar 16X. In aceasta situatie nu mai este neaparat necesara prezenta in cadrul sistemului si a unui CD-Writer deoarece viteza maxima de scriere a unui DVD-Writer (16X) este rezonabila si satisface cerintele majoritatii utilizatorilor.
Exista insa cateva motive care v-ar face sa pastrati ambele drive-uri. Am vazut ca din punct de vedere al vitezei de scriere nu este necesara prezenta mai multor drive-uri optice in sistem. Totusi credem ca este de preferat folosirea a doua astfel de drive-uri. Si cand spunem asta ne bazam pe trei argumente. Primul, si cel mai relevant, este usurinta in copierea CD-urilor: introduceti CD-ul sursa in unul dintre drive-uri, iar in celalalt CD-ul blank si copierea se va face direct. In felul acesta economisiti timp pretios, plus spatiu pe hard disc (nemaifiind necesara intai crearea unei imagini temporare a CD-ului sursa si apoi scrierea pe CD-ul blank).
Al doilea argument consta in posibilitatea testarii: imediat dupa inscriptionare se poate verifica daca rezultatul poate fi citit si de alte drive-uri.
In ultima vreme majoritatea jocurilor si aplicatiilor se intind pe doua sau mai multe CD-uri. Daca aveti doua sau mai multe drive-uri optice, in cazul instalarii si, ulterior, al rularii acestor tipuri de jocuri si aplicatii, se evita exploatarea excesiva a unuia dintre drive-uri, acesta fiind si cel de-al treilea argument.
|
|
pus acum 19 ani |
|
AndutzU
Pe lista neagra
Inregistrat: acum 19 ani
|
|
Care sunt cele mai bune medii inscriptionabile pentru stocarea informatiilor de tip video, audio si date?
Ca o regula generala, mediile inscriptionabile o singura data (write-once media) - fie DVD-uri, fie CD-uri - sunt alegerea ideala pentru simplul motiv ca acestea sunt compatibile cu majoritatea dispozitivelor electronice de citire-redare (CD-player, DVD-player, combine audio sau alte echipamente de ultima generatie).
"Write-once media" prezinta o reflectie mai mare fata de cele reinscriptionabile, ceea ce face mai usoara citirea datelor de catre raza laser a dispozitivelor.
Fata de CD-uri, DVD-urile inscriptibile prezinta doua utilitati. Prima, la fel ca si la CD-uri, este stocarea datelor, iar cea de-a doua reprezinta stocarea datelor de tip audio si video sub forma de DVD-Video sau DVD-Audio. La ora actuala exista trei standarde pentru medile DVD: DVD-R/RW, DVD+R/RW, DVD+RAM.
Primele doua standarde au luat nastere prin unirea mai multor companii in doua grupuri in scopul promovarii propriului tip de format DVD. Primul format introdus a fost DVD-R, creat de cei de la Pioneer si sustinut de grupul DVD-Forum Industry. DVD+R/RW, creat de Sony Corporation si HP, este formatul sustinut de grupul DVD+RW Alliance Industry.
Cel de-al treilea standard, DVD-RAM, este suportat de primul grup, si anume DVD Forum Industry. DVD-R/RW si DVD+R/RW au aceeasi capacitate de 4,7 Gb si sunt aproximativ la fel din punct de vedere al tipului de format, astfel ca acestea sunt recunoscute de majoritatea dispozitivelor de citire si/sau scriere.
Proiecte video = DVD-R sau DVD+R
Dupa cum am amintit mai sus nu conteaza ce varianta alegeti, dar pentru o mai mare siguranta verificati caracteristicile tehnice ale unitatii de scriere.
Proiect audio = CD-R
CD-urile reprezinta cea mai buna solutie pentru crearea bibliotecii dumneavoastra muzicale. Acest mediu este recunoscut atat de unitatile CD, cat si de cele DVD. Daca se doreste un volum mai mare de muzica pe hard disc, atunci puteti converti fisierele audio in fisiere format MP3 inainte de scrierea lor pe CD.
De retinut, insa, ca in felul acesta informatia stocata este de tip fisier de date si nu de tip muzica. Asta inseamna ca playerul dumneavoastra va trebui sa aiba implementat un decoder MP3 pentru a putea recunoaste CD-ul astfel facut. Scrierea de muzica pe DVD este mai complicata. Multe dintre playerele DVD nu recunosc fisierele MP3 stocate pe un DVD chiar daca le recunosc stocate pe un CD.
Proiecte de tip fisiere de date = medii reinscriptionabile
Mediile reinscriptibile precum DVD-RW, DVD+RW, DVD-RAM si CD-RW sunt solutiile ideale pentru proiectele de back-up de date si nu numai. In acest caz avem posibilitatea scrierii mai multor sesiuni pe acelasi mediu.
|
|
pus acum 19 ani |
|
AndutzU
Pe lista neagra
Inregistrat: acum 19 ani
|
|
Pot sa inregistrez informatii de tip streaming media si apoi sa le editez direct pe disc?
Da, exista echipamente de tip recordere sau combinatii intre software PC si echipamente de scris care va ofera aceasta posibilitate. Intrebarea care se pune acum este daca intr-adevar doriti asta.
Riscul aparitiei unor erori este destul de mare, fie ca va folositi de un software pentru o inregistrare, fie, pur si simplu, pentru o editare direct pe disc. Pentru a putea edita direct pe disc va trebui sa scrieti informatia pe mediul RW in modul VR (Video Recording).
Prin inregistrarea capturii direct pe mediul optic va asumati un risc mult mai mare de a pierde toata informatia decat in cazul inregistrarii intai pe hard discul calculatorului. Orice eroare la inregistrare - fie ca se datoreaza buffer-ului, fie din cauza discului, a software-ului de inregistrare sau chiar a calculatorului - va avea ca rezultat un disc ce nu mai poate fi citit si chiar fara posibilitatea recuperarii informatiei.
Daca totusi doriti editarea unui disc DVD reinscriptibil va recomandam intai sa copiati informatia de pe disc pe calculator.
In ce format as putea sa-mi arhivez informatia video?
Dupa cum am mentionat mai sus, DVD-R si DVD+R prezinta cea mai mare sansa de a fi recunoscute de diferitele echipamente de citire, astfel ca noi am alege unul dintre aceste medii.
Pana acum nimic mai simplu.
Partea mai complexa abia acum vine si consta in alegerea setarilor potrivite din cadrul programului utilizat si alegerea formatului de codare video (VCD, MPEG-2, WMV, PEG-4).
Daca faceti arhivarea pentru o perioada mai mare de timp, maximizati calitatea imaginii prin inregistrarea la cel mai inalt bit rate posibil: o ora de video va ocupa un DVD intreg.
Pentru a beneficia de o compatibilitate cat mai crescuta alegeti formatul MPEG-2, acesta fiind formatul cel mai des utilizat la ora actuala si cu oarecare pretentii in viitor.
Cum pot copia informatia video de pe un alt mediu?
Nu vom intra in amanunt in aceasta problema din cauza principiului legalitatii copiilor facute dupa original - legea copyright-ului. Daca veti face o cautare pe Internet dupa "DVD-rippers" sau "DVD copy" veti gasi programe shareware sau freeware in acest sens (realizeaza codificarea intr-un format mai mic al fisierului video de pe DVD). Mai departe, ceea ce alegeti sa faceti cu acest tip de software ramane in responsabilitatea dumneavoastra.
In cazul in care doriti sa faceti o copie pentru uzul personal si nu in scopul comercializarii, utilizati un echipament aditional - alaturi de partea software care sa realizeze codificarea - pentru a copia doar informatia video de pe DVD. Aceste echipamente preiau semnalul analog din DVD player-ul dumneavoastra. Semnalul il codifica in format MPEG-2 dupa care il salveaza pe hard disc. Aceste echipamente se pot conecta la calculator fie direct pe placa de baza, fie prin intermediul unui port USB 2.0. De aici puteti scrie informatia video pe un DVD blank.
Daca aveti filme pe casete video si nu considerati necesara o eventuala editare este de preferat sa sariti etapa salvarii pe calculator si sa efectuati inregistrarea cu ajutorul unui deck dual VCR/DVD Recorder.
|
|
pus acum 19 ani |
|