danielstan
Membru Junior
Din: Pitesti
Inregistrat: acum 16 ani
|
|
Filmul este destul de bine ancorat in realitatii vremii si recunosc in el fapte de coruptie din structurile de stat (armata, in cazul de fata) ale Romaniei interbelice.
A existat o organizatie bulgareasca subversiva, "Dobrujanska revoluţionna organizaţia", sprijinita si de URSS si de Bulgaria, care milita pentru independenta Dobrogei intregi sau cel putin pentru alipirea Cadrilaterului la Bulgaria. In realitate au fost cazuri in care locuitorii bulgari ai Cadrilaterului au sprijinit cu arma in mana pe acesti comitagii, cum se numeau ei. Totusi proportiile rebeliunilor erau de mica intensitate. La fel, in sudul Basarabiei au existat rascoale taranesti ale cetatenilor de alte etnii, instigate de URSS, cea mai cunoscuta fiind rascoala de la Tatar Bunar (Fantana Tatarilor, in limba lor) din 1924.
Dspre realitatile armatei romane interbelice citez cateva aspecte din cartile si ziarele vremii, nu neaparat in legatura cu Cadrilaterul: - au existat dupa primul razboi mondial cazuri de ofiteri care isi faceau dreptate tragand cu pistolul in aer, in dispute cu vecini din cartierul lor. Odata adusi la tribunal se descoperea ca respectivii ofiteri erau decorati pana in gat cu medalii de pe front si erau achitati - generalul Ion Antonescu, odata ajuns Conducator al Statului, primea adesea scrisori de la diversi colegi de scoala militara prin care i se cereau avansari in grad sau primirea unor decoratii pe care altii le primisera deja - cariera militara si avansarea in grad era adesea obtinuta prin interventii la generali (scrisori, sotia locotenentului care o vizita pe sotia generalului etc.) - afacerile cu furnizorii armatei, boala veche, faceau ca unii comandanti sa obtina comisione grase in timp ce soldatii primeau hrana putina si imbracaminte proasta
|
|