Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Alexandra21 pe Simpatie.ro
Femeie
22 ani
Calarasi
cauta Barbat
23 - 52 ani
Forum Romania Inedit / Off Topic / Remember: 30 de ani de la Cutremurul din 4 martie 1977 Moderat de 80Inanna, Crizzu, Neo, cuculean, gabiandreicristian, maharet, maleficus
Autor
Mesaj Pagini: 1
Nero
Moderator

Inregistrat: acum 18 ani
În Bucuresti, efectele cele mai grave au fost constatate în cazul cladirilor înalte din beton, realizate fara masuri de protectie antiseismica înainte de 1940; dintre acestea, una s-a prabusit la 10 noiembrie 1940 iar alte 28 la 4 martie 1977. Ca urmare a concentrarii de cladiri si functiuni vulnerabile, în 1977 s-au înregistrat, în Bucuresti, 1391 morti si 7596 raniti, reprezentând 90% din totalul pe tara.

Conform enciclopediei Wikipedia, "Cutremurul din '77 a fost un puternic cutremur care s-a produs la ora 21:22 în data de 4 martie 1977, cu efecte devastatoare asupra României. A avut o intensitate de 7,2 grade pe Scara Richter şi a făcut în timp de circa 55 de secunde, 1.578 de victime, din care 1.424 numai în Bucureşti. La nivelul întregii ţări au fost circa 11.300 de răniţi şi aproximativ 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la Bucureşti unde peste 33 de clădiri şi blocuri mari s-au prăbuşit. Tot oraşul Zimnicea a fost distrus, şi s-a trecut la reconstruirea sa din temelii. Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din ţară, la o adâncime de circa 100 km. Unda de şoc s-a simţit aproape în toţi Balcanii."

Stare de necesitate în România

În seara zilei de 4 martie, Nicolae şi Elena Ceauşescu participau la banchetul oficial oferit de preşedintele Nigeriei în cinstea oaspeţilor. După toastul şefului statului nigerian, un secretar român a intrat în sală şi l-a informat pe Ceauşescu de situaţia din ţară. Răspunzând calm la cuvântarea gazdei, preşedintele român s-a aşezat şi l-a anunţat în particular de dezastrul survenit în România. Banchetului i s-a pus capăt câteva minute mai târziu.

La început, ştirile ajunse pe căi ocolite erau confuze, vorbind despre un cutremur de gradul 10, deci despre distrugerea totală a Bucureştiului. Pana de curent de la Bucureşti făcea imposibilă orice comunicaţie. După restabilirea legăturii cu ţara, Ceauşescu a cerut un raport sumar al situaţiei din ţară şi a dat primele ordine de acţiune, o dată cu un apel către populaţie. S-a instituit, prin decret prezidenţial, starea de necesitate pe întreg teritoriul României.

În timpul nopţii, o aeronavă a adus delegaţia română înapoi în ţară. Pe parcursul zilelor ce au urmat, Nicolae Ceauşescu, uneori însoţit de Elena, a făcut vizite în Bucureşti pentru a evalua pagubele şi a calma populaţia. A dat ordine ferme de a se continua salvarea victimelor chiar şi peste termenul considerat limită de supravieţuire.


Cu ajutoare de la Crucea Roşie (mai ales câini dresaţi special pentru astfel de cazuri), cascadorii, şi pompierii români au făcut eforturi supraomeneşti pentru a salva cât mai multe vieţi.


Mărturii ale celor loviţi de Cutremur

Potrivit enciclopediei Wikipedia, mulţi cetăţeni au intrat în panică, majoritatea ieşind în stradă. Iată mărturia soldatului Mircea Nemigean din Bucureşti: „Eram santinelă pe acoperişul unui important obiectiv militar; adică, deasupra etajului şapte. Noaptea era destul de luminoasă şi de văzut, puteam vedea până departe. Numai că odată parcă n-am mai simţit acoperişul sub picioare. M-am apucat însă bine de ceva şi cu ochii numai primprejur, să văd ce se întâmplă. Dar nu-mi puteam crede ochilor. Cât vedeam cu ochii, toate blocurile se clătinau. Şi toate clădirile se înclinau de-o parte şi de cealaltă ca şi copacii pe furtună. Prima undă a fost pe verticală. Câteva fracţiuni de secundă a părut să înceteze, dar apoi a reînceput pe orizontală. Cerul a crăpat brusc, de parcă stătea să se frângă în două. Am auzit detunături îndepărtate, apoi un zgomot înfundat, care parcă venea de peste tot; se auzea tot mai tare. Apoi a venit un vânt puternic, de era să mă azvârle jos. S-a dus, dar apoi s-a şi întors înapoi, de data asta cu miros greu de ars. Şi p-ormă s-au stins toate luminile... pe cer era un uriaş arc de foc, ca şi cum s-a produs un scurtcircuit în tot oraşul... Şi atunci am zis: «Gata, cred că-i gata oraşul!»”.

După calmarea generală, foarte mulţi oameni au ajutat la îndepărtarea dărâmăturilor, la salvarea victimelor şi la sporirea producţiei de alimente primare, pentru a asigura necesarul populaţiei, la restabilirea reţelelor utilitare (apă, gaz, telefoane, curent). Mulţi au lucrat ore în şir fără să se odihnească, acoperind mai multe schimburi. Au fost trimise ajutoare din toată ţara către zonele afectate.

Personalităţi, victime ale Cutremurului
Printre victimele cutremurului s-au numărat şi câteva personaje marcante: Toma Caragiu, A. E. Baconski, Alexandru Ivasiuc, Mihai Gafiţa, Corneliu M. Popescu, Alexandru Bocăneţ, Doina Badea, Savin Bratu, Daniela Caurea, Mihail Petroveanu, Veronica Porumbacu, Eliza Petrăchescu, Tudor Dumitrescu, Ioan Siadbei, Mihaela Mărăcineanu, Nicolae Vatamanu.


pus acum 17 ani
   
Nero
Moderator

Inregistrat: acum 18 ani
In Memoriam Doina Badea
Victimă a cutremurului din 4 martie 1977 a fost şi Doina Badea, cântăreaţă de muzică uşoară.

Doina Badea a absolvit Şcoala Populară de Artă din Craiova şi imediat a început colaborarea cu Corul Filarmonicii de Stat "Oltenia" cu care a avut mai multe turnee şi spectacole. A colaborat cu teatre muzicale şi de revistă din ţară.

Debutează în 1960 la Deva pe scena teatrului din localitate şi se distinge prin vocea ei aparte, gravă, puternică şi cu un ambitus puternic.

În 1963 este angajată la Teatrul Constantin Tănase din Bucureşti. Are foarte multe apariţii la radio şi TV, înregistrează pentru Electrecord, participă în turnee peste hotare, apariţia la "Olympia" din Paris dovedindu-se a fi unul dintre succesele de notorietate. Susţine recitaluri la Festivalul internaţional "Cerbul de Aur" din 1968 şi 1971.

Obţine premiul la Festivalul Naţional Mamaia 1963 pentru interpretarea melodiei "Spre soare zburăm" de George Grigoriu şi un an mai târziu la acelaşi festival este premiată pentru interpretarea pieselor "Tu" de Vasile Veselovschi şi "Nimeni" de Henri Mălineanu.

Dispare tragic la cutremurul din 4 martie 1977. Anul acesta ar fi împlinit 67 de ani.

Modificat de Nero (acum 17 ani)


pus acum 17 ani
   
Nero
Moderator

Inregistrat: acum 18 ani
In memoriam Toma Caragiu
     
  Mişcarea principală a cutremurului din 1977 a durat doar 30 de secunde, dar a fost suficient pentru a ucide peste o mie cinci sute de oameni, în toată ţara, să rănească unsprezece mii şi să lase fără adăpost peste treizeci şi cinci de mii de familii. Printre cei dispăruţi atunci s-au numărat personalităţi de valoare ale culturii şi artei. Unul dintre ei a fost actorul Toma Caragiu.

Toma Caragiu s-a nascut pe 21 august 1925, în oraselul Hrupisti, din Grecia, într-o familie aromâna. A colindat România cu familia sa, dar Bucurestiul a fost cel care i-a adus consacrarea.

A absolvit Facultatea de Teatru de la Conservatorul Regal de Muzica si Arta Dramatica în 1945. A debutat pe scena în 1948. A fost actor la Teatrul din Constanta (1951-1953), la doar 28 de ani a fost numit director al Teatrului de Stat din Ploiesti (1953-1965) si apoi actor la Teatrul "Lucia Sturdza Bulandra“ (1965-1977).

Era un actor genial, care umplea scena indiferent de aparitie. Om integru, se bucura de o nemarginita admiratie si iubire, având nenumarati prieteni. Se daruia cu totul artei. Prezent, mereu prezent, timp de peste trei decenii, în viata artistica, el singur este un capitol în istoria teatrului românesc, în istoria cinematografiei române, în istoria creatiei de televiziune.

Temperament exploziv si, în acelasi timp, un artist gânditor, capabil sa-si asume în modul cel mai personal indiferent care rol din repertoriul lumii, Caragiu n-a copiat niciodata pe nimeni. Toate personajele sale au fost profund originale.

A practicat, în egala masura, toate genurile, comedie, drama, tragedie, vodevil, revista. Pentru fiecare rol a gasit - uimitor - cheia, si a reusit sa ajunga în inima fiecarui spectator.

Avea nenumarate masti, câte una pentru fiecare personaj, de drama sau de comedie, de la roluri din Shakespeare, pâna la glumele spuse cu inepuizabilul haz al spectacolelor de varietati, fie la rolurile interpretate în zecile de productii cinematografice.

Ca actor de film, a realizat un rol de exceptie în "Actorul si salbaticii“ (1975). Filmografia sa include peste 40 de productii, printre care: "Razbunarea haiducilor“ (1968), "Haiducii lui Saptecai“ (1970), "B.D. intra în actiune“ (1970), "B.D. la munte si la mare“ (1971), "Operatiunea «Monstrul»” (1975) si multe altele. A jucat în serialele de televiziune - "Neînfricatii“, "August în flacari“, "Urmarirea“.

A aparut în numeroase emisiuni de televiziune, inclusiv câteva memorabile show-uri de Revelion. Cifra spectacolelor anuale depasea numarul de zile.

Disparitia sa prematura, la cutremurul din 4 martie 1977, a însemnat o imensa pierdere a unui talent fara seaman si a unui om extrem de bogat sufleteste. Va fi pastrat pentru totdeauna în memoria noastra.

Modificat de Nero (acum 17 ani)


pus acum 17 ani
   
Nero
Moderator

Inregistrat: acum 18 ani
In memoriam: Alexandru Ivasiuc
     

Prozator şi romancier român contemporan cu Caragiu şi Bocanet, Alexandru Ivasiuc - născut în 1933 - a fost şi el victimă a cutremurului din 4 martie 1977.


A murit atunci când blocul "Scala" s-a prabuşit, îngropându-l sub darâmaturi. Era un intelectual cu vederi de stânga, a fost arestat si a executat închisoare politica.

Dupa iesirea din închisoare a fost reabilitat.

Prima dintre povestirile sale publicate - Timbrul - a aparut în 1965, si a fost urmata apoi de alte texte beletristice, publicistice.

A ocupat de-a lungul timpului diverse functii: director adjunct al editurii "Cartea Româneasca", director de studio cinematografic, secretar al Uniunii Scriitorilor.

A publicat mai multe romane, de obicei axate pe dezbateri etice si social-politice: Apa, Pasarile, Cunoasterea de Noapte, Iluminari.

Eseurile sale au fost publicate în mai multe volume. Romanul sau "Racul" este o contra-utopie în genul celor scrise de autorii sud americani, istoria unui dictator, a unui anti erou si un discurs despre putere si amenintarile dictaturii.

Anul acesta ar fi împlinit 74 de ani.


pus acum 17 ani
   
Nero
Moderator

Inregistrat: acum 18 ani
In Memoriam : Alexandru Bocanet
     

Regretatul regizor, nascut la 15 februarie 1944, a fost şi el victimă a cutremurului devastator.

Era târziu, vineri seară, în 4 martie 1977. Oamenii se aşezaseră în fata televizoarelor şi rula unul dintre serialele mult aşteptate din programul sărac al posturilor naţionale.

Cei care aveau instalate antenele potrivite, erau deja comutati pe frecventele televiziunii bulgare, cu programe mult mai variate si mai atragatoare decât vesnicele reportaje pline de realizarile socialiste, care predominau deja în programele Televiziunii Române.

La ora 20:30, în seara nefasta, Alexandru Bocanet ajunge acasa la Toma Caragiu. Avea vesti bune. Primul sau lungmetraj, "Gloria nu cânta", în care Caragiu detinea rolul principal, iesise din laborator. La 21:22, orasul începe a se cutremura apocaliptic. Blocul "Continental", în care avea apartament Caragiu, se prabuseste etaj cu etaj.

Apartamentul lui Toma, aflat la etajul doi al cladirii, ramâne - paradoxal - aproape intact.

Bocanet, Caragiu si câinele lui - mor. Pentru ca, din cele trei variante posibile, Actorul si Regizorul, alesesera varianta cea mai proasta - sa coboare pe intrarea principala - cu liftul. Daca ar fi ramas în casa sau ar fi iesit pe scara de serviciu, Bocanet ar fi împlinit - anul acesta - 63 de ani.

Modificat de Nero (acum 17 ani)


pus acum 17 ani
   
Nero
Moderator

Inregistrat: acum 18 ani


pus acum 17 ani
   
upit
MEMBRU VIP

Din: RAI
Inregistrat: acum 18 ani
tragic...asa ceva se intampla cam o data la 45 de ani...miscarea placilor tectonice reprezinta furia naturii...

_______________________________________
Citeste aici daca nu vrei sa fii banat:

pus acum 17 ani
   
Plumber1909
V.I.P.

Din: Alexandria
Inregistrat: acum 19 ani
Eram in clasa a 4-a aveam 9 ani si jumatate. Eram la televizor si deodata a inceput sa se miste totul. Bunucii mei care il apucasera si pe cel din '40 ne-au dat afara din casa. La noi in Alexandria nu s-a daramat mare lucru. Deh: avantajele oraselului de provincie.
Dumnezeu sa-i odihneasca pe toti cei decedati atunci!

Uitasem. Atunci nimeni nu a trimis sinistratii sa stea la hotel.

Modificat de Plumber1909 (acum 17 ani)


_______________________________________
O viata avem, rumani! Si-o cinste!Sculati-va!Ca a fost destul.

pus acum 17 ani
   
peedee
VETERAN

Din: Medias
Inregistrat: acum 18 ani
dap... e trist sa te gandesti la asa ceva... nu am trecut rin asa ceva... si nici nui doresc nimanui... respect tuturor celora care au ajutat victimele acelui tragic eveniment... 

_______________________________________


pus acum 17 ani
   
MCBohemian
Membru Senior

Din: Wales
Inregistrat: acum 19 ani
pe langa aceasta catastrofa am auzit ca a aparut si o vorba(hazlie ce e drept) in legatura cu marele cutremur din 77...In acea vreme  peste tot in scoli,uzine ,fabrici avea loc fenomenul "Cantarea Romaniei"...bine ca ,la inceput chiar era ceva serios pana a fost acaparata de catre Ceausescu-transformata dintr-un eveniment intr-o obligatie...si de aici a aparaut vorba aceea:"De atata cantare a Romaniei a inceput pamantul sa joace"

Nu o luati in nume de rau(ori batjocura)...iar daca micile date nu sunt corecte ,corectati-ma....


_______________________________________
'You Know me?....

Yes?....For Real?That's Nice!

Well.....

I'm not that guy....'

pus acum 17 ani
   
saturnaleo77
VETERAN

Inregistrat: acum 18 ani
mobilizarea  comunista  a  avut  efecte  benefice  fara  discutie
la cernobil   sau  dupa  accident  au  murit  15000 mineri  ,  soldati  ,  medici  ,  muncitori ,  600  din  cei  mai  buni  piloti  de elicopter  adusi de  pe  frontul  afgan ,  cu  toate  astea  pierderile  umane  au  fost  limitate  de  interventia relativ  prompta si disciplina stiuta. Daca
s-ar intampla la  noi  vreun  dezastru  pana  se  negociaza salariile  salvatorilor , si  se  cauta  autobuze  dispare  natia sub  daramaturi


_______________________________________
I  NEVER  PASS  THE  ARCHIVES  ,
I'LL  BRING  TO  YOU  THE  MAGIC  CAUSE  YOU  EXIST  .
MY  WAY  TO  SAY  HELLO



pus acum 17 ani
   
gargulus
Membru Junior

Inregistrat: acum 18 ani
Atunci sa stii ca primii care au pus mana sa scoata victimele de sub daramaturi au fost cei care s-au nimerit prin preajma. Oamenii s-au organizat pe loc, fara prea multa tevatura, cu mult inainte ca autoritatile sa miste un deget. Au fost anonimi care au savarsit acte de o bravura extrema chiar atunci, in primele minute, cand toti eram nauci si nici nu stiam ce se intampla.
In astfel de momente depinde de fiecare cum actioneaza si reactioneaza. Bineinteles ca au fost si altii care au furat din mormanele de moloz tot ce se mai putea fura ... Dupa constiinta...


_______________________________________
Be nice to other people - they outnumber you 5.5 billion to 1.
========================================
Don't take life seriously - it isn't permanent.

pus acum 17 ani
   
saturnaleo77
VETERAN

Inregistrat: acum 18 ani
foarte  de  acord  ,  constiinta  te  pune  la  eforturi   de  care nu  te  credeai  capabil  in  situatii  de gen , totusi  o  cautare  , salvare dintre  daramaturi  e anevoioasa  nu  e  vorba  sa iei o  caramida  de  pe  om  ,  totul  e  un  puzzle  periculos , posibilul  tau  mormant si  al  victimei , interventia  organizata  a  statului  fiind  prioritara ,  ex - cade  un  spital ,  sunt f  populate  ,  chiar  daca  scoti  supravietuitorii
ramai  limitat  in ajutorare . Calitatea  morala  a  salvatorilor  e  comentabila  ,  vezi cazul new  orleans ,  s-au   organizat  in  bande  de  asalt in  2  zile  de  la  dezastru


_______________________________________
I  NEVER  PASS  THE  ARCHIVES  ,
I'LL  BRING  TO  YOU  THE  MAGIC  CAUSE  YOU  EXIST  .
MY  WAY  TO  SAY  HELLO



pus acum 17 ani
   
Neo
Moderator

Din: Zion
Inregistrat: acum 18 ani
 

pus acum 17 ani
   
crisstyano
VIP

Inregistrat: acum 18 ani
     

_______________________________________



pus acum 17 ani
   
dacian29
MEMBRU VIP

Inregistrat: acum 18 ani
 

_______________________________________
Eficienta este cea mai inteligenta forma de lene

pus acum 17 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la