Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil ecstasy01
Femeie
25 ani
Cluj
cauta Barbat
29 - 80 ani
Forum Romania Inedit / Totul despre cărți - About e-books / Cafenea literară: Discuţii fără temă Moderat de Seven, Stelevadris, cuculean, naid, uncris
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3 4
stelus
Online
VETERAN

Inregistrat: acum 12 ani
Pentru (@)  Gângurel

Aici o explicatie


Modificat de stelus (acum 9 ani)


pus acum 9 ani
   
Gângurel
VETERAN

Inregistrat: acum 11 ani
Neaţa, stelus!

Am ocolit această întrebare cel puţin un an. Aveam în faţă varianta de a fi considerat incapabil şi nătâng, depăşibil şi tălâmb! Până aseară, când mi-am spus: „Ei şi? Voi deveni mai săltat 'telectual dacă întreb!“ Nu-l voi utiliza, dar cel puţin de acum îi cunosc semnificaţia. Şi chiar mai mult de-atât, plecând de la linkul oferit de tine!

Îţi mulţumesc!
Week-end plăcut!

Modificat de Gângurel (acum 9 ani)


_______________________________________
Câteva OZN-uri... * Ion HOBANA * Mici contribuţii la Charles Dickens * Ion IANOȘI * Sergiu FĂRCĂȘAN * Italo CALVINO * Knut HAMSUN * Voicu BUGARIU
Apariții meteorice:
DOSTOIEVSKI l T. MANN l MARIN PREDA I J. VERNE l PETER F. HAMILTON l SF_46-89 l SF_&_F l BIOGRAFII l CRITICĂ l GRAMATICĂ l DIETA l MISTERE

pus acum 9 ani
   
tdv
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Am o întrebare, dragi colegi. Aș dori să citesc despre zeitățile culturii elene. Oare m-ați putea ajuta cu ceva cărți în sensul acesta?

Eu personal știu de Legendele Olimpului pe care nu le-am citit, încă, dar oare, ați putea să-mi dați mai multe sugestii, și mi-ar fi foarte util dacă ați face și un fel de clasificare, pentru a citi ce-i mai important și mai de calitate iar apoi restul.

Mulțumesc mult!
Dacă credeți că cer prea multe, vă rog ignorați mesajul.

Modificat de tdv (acum 9 ani)


_______________________________________
Tutorial docx în epub și mobi

pus acum 9 ani
   
tuf
Vizitator



Poti incerca orice carte de istorie a religiilor, cata vreme cuprinde si grecii.

pus acum 9 ani
   
tdv
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
@tuf mulțumesc pentru răspuns, dar sincer, și nu vreau să par răutăcios, mă așteptam la un altfel de răspuns în sensul că, rațional, o pot lua și eu pe gândul ăsta, adică să citesc, știu eu, Homer, Platon, și alte cele. Vreau un răspuns de "profesionist" (nu vreau să jignesc pe nimeni cu asta).

_______________________________________
Tutorial docx în epub și mobi

pus acum 9 ani
   
uncris
Moderator

Inregistrat: acum 14 ani
Un site exhaustiv pe acest subiect:



Modificat de uncris (acum 9 ani)


_______________________________________
#  WARFARE  #  WAR  #  WESTERN  #  FANTACOLLANA  #  ALIEN-PREDATOR-TERMINATOR-TRANSFORMER  # 
#  KEITH DOUGLASS  #  DAN BROWN  #  GÉRARD de VILLIERS  #  HENRI VERNES  #  DON PENDLETON  #
#  TRADUCERI PERSONALE  #
   

pus acum 9 ani
   
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 13 ani

     DESPRE MULŢUMIRI


     
     Cine se uită pe secţiunea de cărţi în limba română poate constata că mulţumirile sunt din ce în ce mai rare; apar sporadic în serie, postate de către un "mulţumitor" de profesie sau în devenire.
     Totuşi, mulţumiri din care să rezulte că cineva a citit o carte cu plăcere şi-i mulţumeşte userului "X" pentru munca depusă eu nu prea am văzut.
     
     Primesc totuşi multe mulţumiri pe "MP", dar nu pentru cărţile postate de mine, ci pentru diverse cărţi de pe secţiune, ori pentru întreaga muncă de pe secţiune.
     Mai nou, apar mulţumiri sub formă de "raportări" către moderatori; adică, un user simte nevoia să mulţumească pentru cărţile de pe un topic şi o face direct către moderatori.

     Este foarte adevărat, atunci când s-a încercat realizarea unui regulament al secţiunii a existat şi propunerea de eliminarea a mulţumirilor; ca să fiu mai exact, iniţial se propunea implementarea unui buton pentru mulţumiri; după ce s-a explicat că nu depinde de stafful forumului o astfel de implementare, s-a insistat pe eliminarea mulţumirilor din diverse motive.

     După câte ştim cu toţii, regula asta nu a fost acceptată ca regulă, ca de altfel niciuna dintre propuneri.
     Cu toate astea mulţumirile au dispărut de pe forum, ceea ce înseamnă că lumea a acceptat regula ca cutumă.

     Şi totuşi sunt oameni care simt nevoia să mulţumească şi pentru că au aflat de undeva că nu se fac mulţumiri pe forum, atunci recurg la MP-urile moderatorilor sau la raportări.

     Nici mie nu-mi plac "mulţumitorii de meserie", adică acei useri care au ajuns VIP doar din mulţumiri şi postări de tip Request, acei useri care iau la rând 5-6 topicuri şi pun la fiecare câte un mulţumesc, ori o prescurtare englezită de tip mess, de nici nu ştii dacă mulţumeşte ori înjură.
     
     Totuşi, de ce ne consumăm cel mai mult din timpul nostru şi muncim scanând, prelucrând şi corectând cărţi pentru a le posta pe forum?
     Da, ştiu, din pasiune.
     Asta e tot? Nicicând şi niciunde în noi nu mai există şi altceva?
     Doar aşa pasiune şi atât? Nu simte nimeni nevoia unei aprecieri a muncii lui?

     Eu am crezut mereu că orice entitate vie este sensibilă la aprecieri.
     Masaru Emoto încearcă să demonstreze că apa nu-i doar un simplu substanţă chimică, ci o entitate vie, care este sensibilă la mulţumiri, ca de altfel şi la vorbe de ocară. Şi mai spun asta în diverse documentare şi ruşii, şi englezii, şi nu numai...

     Este adevărat că aş prefera o mulţumire care vine din partea cuiva care a citit o carte lucrată de mine şi este în măsură să aprecize munca şi calitatea muncii depuse... până atunci m-aş mulţumi din când în când şi cu o mulţumire din partea cuiva care face doar download.

      Dacă ar exista mulţumiri din partea unora dintre cei ce au citit o carte, asta ar fi proba clară că respectiva carte este bine muncită şi ar fi semn şi pentru ceilalţi că o pot downloada... altfel fiecare va descoperi mult mai târziu că uneori a downloadat altceva decât ceea ce şi-a dorit, timp în care cărţi bine lucrate ale unor useri mai puţin cunoscuţi vor rămâne pe forum şi cu timpul vor fi şterse de pe host din lipsă de downloaduri.

     Apropo! Avem buton "Like" pentru fiecare topic - din păcate nu pentru fiecare postare -, dar nu prea am văzut că ar fi folosit.

     Ceea ce am scris aici este doar un punct de vedere, dar mi s-a părut că ar putea fi un punct de pornire a unei discuţii sincere.
     Până atunci aş ruga pe cei nemulţumiţi de mulţumiri să nu mai posteze atât de înverşunat împotriva mulţumirilor... ori să menţioneze pe topicul pe care-l coordonează că el nu vrea mulţumiri...


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 9 ani
   
80Inanna
Moderator

Din: Mitologie
Inregistrat: acum 17 ani
Seven a postat aici ceva care discutam în altă parte. N-am nimic împotrivă să discutăm și aici.

La filme se obișnuiește să se mulțumească, dar...
Acolo este nevoie de fișiere mari, iar hosturile sunt capricioase. Care ține fișierele mult, oferă rate de transfer mici și invers. Care le ține și mult și are și rate de transfer bune nu este accesibil din SUA.    Ca urmare, reuploadul la cerere, pe același host sau pe altul, este firesc, dar treaba nu trebuie lăsată doar pe uploaderul inițial, deoarece acela se ocupă în principal de capturări. Acela pune o dată, iar ceilalți întrețin legăturile, exact ca la torrente. Este important să se știe că uploaderii ulteriori au preluat materialul, lucru pe care îl semnalează cu un „mulțumesc”. Desigur că sunt și mulțumiri care se fac pentru că materialul a fost capturat la o cerere expresă (avem topic cu astfel de cereri). Desigur că sunt și din aceia care nu mulțumesc pentru că li s-a onorat cererea.

Pentru cei pe care îi deranjează postările cu un simplu „mulțumesc” vă spun ceva: softul 3xmedia permite ajustarea manuală a numărului de postări. Un „mulțumitor” care vrea să avanseze pe baza mulțumirilor poate fi „degradat” foarte ușor. De aceea mă mir că lumea dă atenție titlurilor de sub user, alea sunt o joacă.

Nu scriu toate astea ca să vă cer să mulțumiți, nu. Însă unele informații ca „aceste cărți au foarte puține greșeli”, „aceste cărți sunt foarte lizibile pe e-readerele cutare” poate ar fi utile. Și, bineînțeles, aceste remarci se pot face doar după citirea cărților, nu după descărcarea lor. Dacă nu vreți ca astfel de remarci să „polueze” topicurile, puteți face un topic special, gen „Cartea de onoare”, în care să le puneți. De asemenea, puteți face un topic de genul „Hall of Fame”, unde să puneți cele mai bune exemple de „cum ar trebui să fie”. Poate numărul de „citări” acolo ar fi mai semnificativ ca prestigiu față de numărul de postări.


_______________________________________
Verificati toate linkurile înainte de a descărca!  UNELE sunt expirate.
Cataloage FILME românești și TEATRU românesc.
Eu pot descărca de pe: mediafire, zippyshare, uptobox, mega.
NU pot descărca de pe: depositfiles, uploaded, turbobit, letitbit.

pus acum 9 ani
   
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 13 ani
***
     Am scris pe un topic de pe secţiunea cărţi în limba română că voi muta aici postările cu discuţiile care s-au purtat pe acel topic.
     Nu ştiu cum ar fi mai bine... să mut/copiez dicuţiile aici?... să le las acolo?... să le şterg şi să ne facem că nu au existat?...

     N-aş vrea să dau nume, pentru că numele nu contează şi sunt convins că cel care a deschis discuţia o regretă chiar mai mult ca şi cel care a fost subiectul discuţiei... şi am colaborat şi-i consider prieteni pe amândoi... şi am colaborat mai mult sau mai puţin cu foarte muuulţi useri... unii mai sunt, alţii deja nu mai activează pe forum.
     Pe de altă parte, postarea mea nu are legătură cu o anume postare, cu un anumit user, indiferent cât ar părea de mult că este aşa.
     Este doar o ocazie de a spune câteva cuvinte despre atmosfera de pe forum.

     Parcă n-aş mai vrea să vă reţin atenţia cu poveşti de demult, dar aceşte poveşti ar clarifica de ce nu-mi mai regăsesc locul pe acest forum.

     Ideea este că secţiunea cărţi în limba română, a fost mult timp o fereastră către alţi oameni cu aceeaşi pasiune: cărţile.

     Am intrat în urmă cu mulţi ani pe forum, respectiv pe secţiunea de cărţi în limba română, pentru că un prieten mi-a vorbit despre acest forum. Iniţial am căutat ceva anume, apoi am cotrobăit pe toată secţiunea şi am văzut o mulţime de cărţi... multe erau aceleaşi cu cele găsite pe saitul esnips [sait unde se găseau multe cărţi în limba română la acel moment]... altele se găseau doar aici.
     Cel mai mult şi cel mai plăcut m-a surprins atmosfera de aici: părea o întâlnire între nişte oameni care erau prieteni foarte buni, care se cunoaşteau între ei şi care se simţeau bine unii cu alţii şi se susţineau reciproc.

     La un moment dat, cineva, moderatorul de atunci, a postat un scan la primul volum al unui ciclu; scanul era sub formă de arhivă din imagini. Citisem acel ciclu [format din 3 volume] cu mult timp în urmă şi mult timp am vrut să-l recitesc, doar că pierdusem primul volum. Cu totul întâmplător cu câtva timp înainte un prieten îmi oferise un program "Abbyy 6" şi-mi arătase cum putea acel program să extragă text dintr-o imagine, aşa că am luat imaginile de forum, am extras ceea ce mult mai târziu am aflat că se cheamă OCR şi m-am apucat să corectez textul confruntându-l cu imaginile.
     Am corectat acel volum bazându-mă doar pe ochi... cifra 1 apărea pe monitor exact ca litera L mic, aşa că n-am văzut că toate cuvintele scurte scrise cu L mic lipit de o cratimă apărea în realitate cifra 1 lipită de cratimă. Am corectat cum am putut eu mai bine, deşi mai târziu am constatat singur că textul era plin de greşeli mărunte.
     Când am terminat de corectat m-am gândit dacă ar fi bine să-l postez pe forum. A durat ceva timp până m-am hotărât şi la un moment dat mi-am făcut curaj, m-am înregistrat pe forum şi am mulţumit sorinului pentru scanare şi am postat textul în format doc. Nu ştiam că ceea ce am făcut era un lucru important şi am fost surprins din nou de căldura cu care am fost primit eu şi textul meu. Micul grup de pe acel topic m-au primit ca pe un foarte bun prieten şi într-o echipă de 3-4 persoane am reuşit să dăm gata [adică să digitalizăm] acel ciclu.
     M-am simţit atât de bine între prietenii de pe forum, aşa încât am purces la scanarea şi prelucrarea altor cărţi.
     Chestia este că atât eu, dar şi mulţi alţi useri de pe secţiune, ştiam atât de puţine lucruri despre digitalizare şi făceam atâtea greşeli tehnice, încât sunt convins că dacă astăzi am posta ceea ce postam atunci, în mod sigur am fi exclusi în câteva zile de pe forum. Cu toate astea, atunci eram destul de puţin pretenţioşi. Citeam ceea ce a corectat colegul X şi-i mulţumeam pentru carte, de fiecare dată după ce o citeam şi constatam cât de bine a lucrat-o. Mai apărea şi câte o mulţumire seacă a unuia care făcea download, dar de cele mai multe ori mulţumirile erau în cunoştinţă de cauză, erau făcute după citirea cărţii.

     Între timp au avut loc tot felul de evenimente, unele mai plăcute, multe altele complet neplăcute. Dintr-un motiv sau altul apărea câte un user care era complet nemulţumit faţă de ceva sau cineva, au apărut mulţi useri noi, au dispărut sau au fost forţaţi să dispară mulţi alţii... dar nu despre asta vreau să vorbesc, ci doar de atmosfera de pe secţiune.

     Astăzi am sentimentul că userii de pe secţiune nu mai sunt acei oameni, acei prieteni, pe care-i leagă dragostea de cărţi.
     Şi mai cred că nu prea mai avem loc pe forum... parcă-am fi în Sparta antică.. sau la vreun campionat...
     Mai mult, acea atmosferă de nemulţumire totală şi critică permanetă care se regăseşte pe saiturile unde oamenii pot posta liber şi unde se pot găsi critici şi jigniri faţă de orine şi orice, indiferent despre cine sau despre ce ar fi vorba... acea atmosferă, ziceam, a virusat şi forumul nostru.

     Sunt discuţii aici al căror ton seamănă mai mult cu acele emisiuni de bârfă politică ale aşa-ziselor televiziuni de ştiri, unde, aceiaşi indivizi critică tot şi nu apreciază nimic şi pe nimeni... sau poate că atmosfera seamănă mai mult cu o şedinţă parlamentară în care din nou, fiecare este buricul pământului, iar ceilalţi sunt adversarii care nu fac nimic bun şi trebuie să dispară.
     Mă opresc aici pentru că nu vreau să spun cu ce anume se aseamănă acea opinie în baza căreia oamenii se împart în amici şi inamici, iar inamicii trebuie neapărat să dispară... din păcate au existat şi asemenea opinii pe forum.
     ...sau poate că am eu o problemă şi văd lucruri care nu sunt... dacă e aşa, atunci îmi cer iertare!

     Totuşi, dacă cineva... eu... sau X... sau Y... încearcă să facă ceea ce poate şi postează o carte care poate că nu-i de înaltă calitate tehnică, dar pe care a muncit-o cinstit şi corect după puterile sale... deci dacă postează o astfel de carte şi nimeni nu o observă, nimeni nu o citeşte, nimeni nu mulţumeşte... pentru ce ar trebui să mai posteze cărţi inutile? pentru ce ar trebui să mai muncească o carte care pare inutilă?... de ce să mai stea printre oameni care îl consideră inutil?

     ...şi dacă ia cineva o carte de-a mea pe care am corectat-o după puterile mele în urmă cu mulţi ani, în condiţiile şi după posibilităţile de atunci, şi o corectează el, iar pe forum spune doar cât de prost am lucrat cartea şi n-are niciun cuvânt de apreciere pentru ceea ce am făcut... ei bine, de ce ar trebui să caut eu cărţi, de ce să le scanez, de ce să-mi distrug ochii şi să o corectez?...
     Deci dragă colegule de forum, dacă eşti convins că munca mea este demnă doar de critică şi nu găseşti de cuviinţă altceva decât să mă faci de toată bălăcăreala în ochii colegilor... ei bine, atunci n-ar fi mai bine să cauţi tu cartea respectivă, s-o cumperi tu, să-ţi cumperi tu scan şi s-o scanezi, s-o corectezi tu? şi să nu te mai încurc eu?

     Dacă nu mai avem cu toţii loc pe forum, dacă trebuie să îndeplinim condiţii de frumuseţe, de vârstă şi pregătire şi mai ales de sănătate, ei bine, poate ar trebui să rămână pe forum doar cei frumoşi, sănătoşi şi deşteţi, pentru că - vă informez cu respect - mulţi dintre cei ce lucrează pe forum nu mai sunt nici tineri, nici prea sănătoşi, cu atât mai puţin frumoşi, şi nici pregătirea şi inteligenţa noastră nu dau peste răscol. Am vrut doar să ne facem utili; dacă nu suntem, rămâneţi sănătoşi!
     


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator



Te retragi ca moderator, dar ramai ca utilizator?

Modificat de tuf (acum 8 ani)


pus acum 8 ani
   
tdv
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Este vreunul care a citit Alain de Botton? CUm scrie? Este comparabil cu marii scriitori?

_______________________________________
Tutorial docx în epub și mobi

pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator



Nu are cum sa fie comparat cu marii scriitori. Se ocupa de filozofie si arta.
Nu pot sa iti zic care e treaba cu arta, dar pe partea de filozofie scrie destul de bine, si dintr-un unghi interesant.
Gasesti pe topicul de filozofie cartile lui.

Iti recomand, in ordinea asta:
- Alain de Botton - Eseuri de indragostit (v1.0)
- Alan de Botton - Consolarile filozofiei v.0.9
- Religia pentru atei (asta nu e pe forum, dar merita cumparata)
- Alain de Botton - Despre farmecul lucrurilor plictisitoare (v1.0)
- Alain de Botton - Cum sa ne gandim mai mult la sex v.0.1 (o sa apara)

E inutil sa citesti:
- Alain de Botton - Sex, shoping si un roman v.0.1 (e preludiul de la Eseuri de indragostit, forma bruta)

Modificat de tuf (acum 8 ani)


pus acum 8 ani
   
tdv
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
tuf multumesc mult

_______________________________________
Tutorial docx în epub și mobi

pus acum 8 ani
   
tdv
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Am o propunere privind un topic special dedicat.

Filozoful acesta de care vorbeam mai  sus a creat o  institutie numita The school of life in care prezinta tot felul de idei si propuneri cu scopul de  a ajuta oamenii in intelegerea lumii in care traiesc, adica clarificarii lucrurilor.

Tot asa am putea sa facem si noi acum, aici.
La ce ma refer? Ma refer la faptul ca dupa ce terminam o carte de citit putem spune ca aceasta  carte m'a ajutat sa inteleg un anumit lucru, m'a ajutat sa trec peste un anumit complex, astfel incat sa creem un topic special in care sa sistematizam cartile care te ajuta intr-un anumit domeniu.


Daca dau un exemplu probabil ca se va intelege mai bine.

Dupa ce am terminat de citit Crima si pedeapsa am ajuns la o alta intelegere a mediului in care trebuie sa traiesti. Am ajuns la o intelegerea, oarecum, ipotetica, a depresiei. Cu alte cuvinte putem sa integram opera lui Dostoievski in categoria "Sanatate mentala, psihica" si probabil, daca vor merge lucrurile , in subcategoria Depresie.

Oricum, ideea mea principala este aceea ca in fiecare carte autorul a incercat sa transmita ceva (in special cei "mari"). Cunoscand ce a vrut sa transmita, un potential cititor va vrea sa citeasca in speranta ca il va ajuta in problema pe care o cauta.

Astept pareri.


_______________________________________
Tutorial docx în epub și mobi

pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator



Nu propui un subiect cu carti, ci un subiect despre carti.
Pune cartea in subiectul corect, apoi vino aici si vorbeste despre ea.

Uite ce iti mai recomand (le gasesti in subiectul):
Aventurile lui Jonathan Gullible
Niccolň Machiavelli – PRINCIPELE
Curs De Filozofie
42 de ganduri profunde despre viata, univers si tot restul
Intrebari fundamentale
Inghite Platon, nu Prozac!
Filozofie pentru viata si alte situatii periculoase
Arta razboiului

Verifica ambele pagini ale subiectului.

P.S.
Subiectul Carti Filozofie a fost creat pe principiul filosofiei practice, adusa in viata de zi cu zi.
Ai vorbit de Crima si Pedeapsa si ce ai inteles din ea... poate ai timp sa iti arunci un ochi si aici:
Incearca Familia Perlmutter, iar mai apoi mai vedem...

Modificat de tuf (acum 8 ani)


pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator



LA VACHE ENRAGÉE DE GEORGE ORWELL
La inceputul anului 1935, editura Gallimard isi propune sa prezinte cititorilor francezi pe scriitorul George Orwell, cu ocazia traducerii primei sale carti La Vache enragée. Lui Panait Istrati i se trimite textul romanului, cules si pus in pagina la tipografie. El nu cunostea opera lui Orwell si prefata pe care o scrie este numai pe baza lecturii acestei carti. De aceea si aprecierile se refera la „lumea lui Orwell" in comparatie cu vagabonzii intilniti de Istrati in drumurile sale.
Prefata a placut la Gallimard si insoteste debutul lui Orwell in fata cititorului francez. Ea a fost pastrata in toate reeditarile acestei carti, de atunci incoace. La noi, aceasta prefata a ramas necunoscuta pina acum trei ani, cind a fost tradusa si publicata de harnicul istoric literar Marin Bucur, insotita si de o prezentare foarte competenta si densa, din care ne permitem sa reproducem : „Aparuta in 1935, in traducere franceza la editura Gallimard, La vache enragée era nu numai primul roman al lui Orwell, dar si primul tradus intr-o limba straina. Prezentarea scriitorului englez, un necunoscut atunci in Anglia, o face Panait Istrati. Am putea spune ca Panait Istrati il descopera Europei pe Orwell, asa cum la rindul sau fusese descoperit de Romain Rolland. La vache enragée corespunde in substanta si stil cu insasi literatura lui Panait Istrati. Era o carte-reportaj autobiografic prin «azilurile» de noapte si de zi ale Parisului si ale Londrei, in cea mai curata descendenta si mostenire gorkiana. (...)
Romanul lui Orwell era pentru Istrati «o opera rarisima in vemea noastra», in primul rind prin «absenta totala a frazeologiei literare». Scriitorul roman il descoperea cu adevarat pe Orwell, si in acelasi timp isi facea propriul testament literar. Prefata la romanul La vache enragée (datata «Bucuresti, martie 1935», deci cu o luna inainte de a muri) este si ultima sa credinta literara. Destinul, macar acum generos, a facut ca scrierea de adio a lui Istrati sa fie in acelasi timp si actul de recunoastere a unuia dintre scriitorii cardinali ai constiintei umane contemporane. Prefata lui Istrati la cartea lui Orwell este, simbolic, un testament literar, ea fiind in acelasi timp si postfata la propria sa opera (...).
Probabil ca insusi Orwell va fi apreciat ca cel care putea sa inteleaga si sa faca pe altii sa-l inteleaga era atunci in Europa Panait Istrati. In orice caz, Prefata lui Istrati prefigureaza o continuitate in afirmarea puterii adevarului literaturii in vremurile moderne. Cum romanul lui Orwell va apare la Paris, dupa moartea Iui Panait Istrati, noul botez literar era si un act de proprie resurectie, aratind oamenilor nu ranile primite de la ei, ci dragostea care continua sa le-o poarte, caci conditia literaturii depindea vital de conditia umana."


pus acum 8 ani
   
adytshef
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 9 ani
Bună , deschidem si noi un subiect despre "cele mai remarcabile carti" pe care le-ati citit;


Topul celor 3 carti care v-au schimbat modul de a fi si de a gandi sau de a intelege cartile sau arta in general.



1.Lasati titlurile
2.Linkurile de download (daca avem)
3.Citatul/citatele sau fragmentul/fragmentele  care v-a(u) impresionat.
4*. Comentariu propriu despre carte , subiectiv 100%


*=optional


pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator



Poti face asta ori pe acest subiect, ori aici:

pus acum 8 ani
   
nicoletaran
Membru Puf

Inregistrat: acum 11 ani
Buna ziua. Eu sunt un utillizator ocazional al acestui forum si spre rusinea mea niciodata nu m-am gandit la cum au ajuns aceste carti aici. Am intrat, am descarcat ce mi-a trebuit si  mi-am vazut de drum. Nu m- interesat cine a postat cartea care imi trebuia si nu stiam nici cata munca se ascunde in spatele acestor cartii. Ma gandeam ca apar aici cum cresteau copanele la magazin cand eram copil. Acum, desi cam tarziu as vrea sa multumesc utilizatorilor: ctinvio,printzuska,nina4u67 si hunyade. Am descarcat si citit carti postate sau corectate de voi. Acum caut ceva si am dat peste textul scris de seven . Inca mai caut.

pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator



A aparut de ceva timp:
Foarte recomandata.


pus acum 8 ani
   
meridiane
Online
MEMBRU VIP

Inregistrat: acum 12 ani
Stiti ceva despre un nou forum la care primim invitatii?

Modificat de meridiane (acum 8 ani)


pus acum 8 ani
   
Aleph
MEMBRU DE BAZA

Inregistrat: acum 13 ani
Da, un gigel vrea sa cloneze RI

_______________________________________
Dacă vreunul dintre linkurile mele nu este valid, vă rog să mă anunţaţi prin MP.
Versiunile cartilor electronice - Standardul RIF1
Caractere romanesti in EPUB  De la versiunea 0.1 la versiunea 0.9 cu Word 2003 for Windows
PDF-uri foarte mici din fisierele grafice Scan Tailor  *  Clasificarea scanurilor in format DjVu

pus acum 8 ani
   
ZVONACFIRST
MEMBRU DE BAZA

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 15 ani
Am trait sa o vedem si pe asta: o carte cu editia digitala mai scumpa decat editia tiparita.
Eu unul nu mai inteleg cu se fac preturile la ebookuri in tara asta.


pus acum 8 ani
   
_Cosimo_
Membru Senior

Inregistrat: acum 12 ani
Zvonacfirst, de fapt mesajele de genul ăsta n-au altă ocupaţie decât să inflameze spiritele, mai ales când scrii pe tonul ăsta apocaliptic: "Am trăit s-o vedem şi pe asta!". Mai bine te-ai abţine, pentru că se pare că nu înţelegi fenomenul şi din păcate nu eşti singurul şi uite aşa se tulbură apele, de la o pietricică de-asta lansată cu prea multă seninătate. Oameni care să arunce pietre în baltă sunt puzderie, iar eu m-am cam săturat să-mi iau cataroaie în cap, ca victimă colaterală. Credeam că ai priceput deja până acum, din explicaţiile anterioare, de ce e absolut firesc, în ţara lui Ponta, ca un e-book să fie uneori mai scump decât ediţia tipărită.

Oricum, în acest caz particular, dacă ai fi privit preţurile cu atenţie, ai fi văzut că ediţia tipărită costă 34,90 lei, iar e-bookul costă 29 de lei. Diferenţa de moment e făcută de reducerile de moment. Leda face frecvent reduceri de 40-50% la e-bookuri şi atunci automat şi e-bookul devine mai ieftin decât ediţia tipărită redusă cu aceleaşi procente. Totul e să ai puţintică răbdare
Pui pariu cu mine că peste trei săptămâni, de Vinerea Neagră, e-bookul ăsta va fi MULT mai ieftin?

Totuşi, întrucât topicul unde mai explicasem povestea o dată a fost şters, reiau aici pe scurt motivele pentru care, în ţara plagiatorilor, se întâmplă uneori ca un e-book să coste MAI MULT decât cartea tipărită:

- cartea tipărită este impozitată în România cu un TVA de 9%. În schimb, e-bookul nu e considerat de către guvernanţi drept "carte", ci "produs informatic", şi este impozitat cu 24%. Diferenţa între banii pe care îi dă editura la stat pentru o carte tipărită şi un e-book este uriaşă.
Editurile duc muncă de lămurire cu guvernanţii de ani de zile pe tema asta, ca să fie redus TVA-ul la 9% şi la e-bookuri, să fie considerate tot cărţi, dar fără succes.

- drepturile de autor pentru traduceri cerute de editurile străine pentru o carte electronică sunt MULT mai mari decât pentru versiunea tipărită. Pare aiurea - şi e aiurea - dar asta e realitatea. Contractele se fac separat şi diferă foarte mult: pentru cartea tipărită sunt pe o perioadă mai mare, de obicei cinci ani, iar pentru e-book sunt pe cel mult doi ani. Asta înseamnă că editura, dacă vrea să menţină acel e-book la vânzare, din doi în doi ani renegociază drepturile de autor şi mai scoate nişte bani. De asemenea, contractul pentru ediţia tipărită se face la tiraj. Dacă editura scoate alt tiraj, mai plăteşte nişte bani editurii străine. Pentru versiunile electronice plata se face la bucată, iar procentul pe care îl încasează editura străină e de obicei de 25% din preţul e-bookului. Ceea ce e foarte mult. Iar la bestselleruri precum acesta, se poate ajunge şi la 40%. Deci şi de aici pot apărea diferenţe de preţ între un e-book al unei cărţi oarecare şi un e-book al unui bestseller.
Şi de aceea unele e-bookuri care azi sunt la vânzare, peste doi ani s-ar putea să nu mai fie, dacă editura românească decide că nu merită să prelungească şi contractul pentru e-book.

- toate contractele pentru e-book încheiate cu agenţiile de copyright străine - care reprezintă editurile, pentru că foarte rar o editură românească tratează cu editura la care a apărut cartea pe care vrea s-o traducă - sunt foarte stricte şi drastice. Securizarea cărţilor este obligatorie şi costă destul de mult, altminteri nu poţi vinde e-bookul. Pentru fiecare e-book, editura românească plăteşte nişte bani către Adobe, de exemplu, cea mai cunoscută firmă care "asigură" securizarea datelor, ca să se prevină pirateria. Acum, noi ştim că acea "protecţie" nu face doi bani, dar vă asigur că pentru foarte mulţi ea e de netrecut, fiindcă nu-s toţi la fel de isteţi ca noi. Aşadar, încă un cost suplimentar pentru editură, faţă de ediţia tipărită.

- de aceea e-bookurile de autori români sunt semnificativ mai ieftine decât traducerile, întrucât procentul pe care îl încasează autorul român ca drepturi de autor e mult mai modest decât pretenţiile editurilor străine. Acelaşi lucru e valabil şi pentru autorii străini clasici, unde drepturile de autor revin traducătorilor. Şi de aceea multe edituri nici nu-şi mai securizează cărţile cu autori români sau clasici străini.

- site-urile care se însărcinează cu vânzarea e-bookurilor, precum elefant, percep de asemenea un procent semnificativ din costul total, pentru că editura nu are mijloace proprii să asigure securitatea tuturor acelor e-bookuri şi apelează la terţe firme, care cer bani pentru asta. A fost pe aici mai nu ştiu când o agitaţie pe site, când site-ul nu ştiu cărei edituri care publică romane proaste de dragoste a avut o breşă de securitate şi au apărut pe RI toate cărţile acelei edituri în format pdf. O poveste foarte urâtă pentru editura respectivă şi pentru noi, ca oameni.

- ca o paranteză la chestiunea de mai sus, cu contractele pentru e-bookuri, o altă chestie care e impusă în contract e ca ediţia electronică să fie absolut identică în conţinut cu ediţia tipărită. De aceea editura românească nu are voie - teoretic, conform contractului - să corecteze o greşeală de literă din e-book dacă a observat-o între timp, după apariţia ediţiei tipărite. Toate erorile din cartea tipărită trebuie să se reflecte şi în cea electronică. Asta doar ca o paranteză, ca să vedeţi cât de aiurea e relaţia cu editurile mari din afară şi ce probleme absurde poate întâmpina un editor român, dacă vrea să publice un e-book.

Sper sincer că de data asta am explicat un pic mai bine.


pus acum 8 ani
   
ZVONACFIRST
MEMBRU DE BAZA

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 15 ani
_Cosimo_,

1. ma abtin sa fac anumite comentarii despre modul cum vad ca ai reinceput sa te adresezi unui user care posteaza pe forum. Credeam ca ai invatat ceva din discutiile de pe topicul care a fost sters si la care si tu faci referire.

2. orice argumente ai aduce nu este normal ca o carte tiparita sa fie mai ieftina decat aceeasi carte digitala. Nu este si gata. Ca ne aflam in Romania si noi facem marketing in stilul nostru... asta este o discutie mai lunga. Nu trebuie sa explici de ce, oricat de argumentat, pentru ca la final, dupa ce am citit postarea ta, in minte mi-a venit "Si totusi..." Uita-te pe Amazon (este un exemplu care imi vine in minte pentru ca mai cumpar cate o carte de pe acolo) si da-mi un exemplu asemanator.

3. o carte tiparita tot in format digital exista la un moment dat, dupa care intervine acel intreg proces de tiparire care nu cred ca este nici simplu si nici ieftin, iar tu, din cate inteleg, stii mai bine toate astea. Ca sa nu mai zic de amaratul de copac taiat, transportat, prelucrat ca sa iasa hartia si tot asa. Oare toate astea costa mai putin decat diferenta despre care vorbim chiar si cu preturi nereduse?

4.
Oameni care să arunce pietre în baltă sunt puzderie, iar eu m-am cam săturat să-mi iau cataroaie în cap, ca victimă colaterală.

Cu asta chiar ca m-ai lasat fara cuvinte. Sa stii ca eu chiar asta am avut in intentie cand am postat. Ca sa vezi ca sunt de subversiv!!!

5.
Mai bine te-ai abţine, pentru că se pare că nu înţelegi fenomenul şi din păcate nu eşti singurul...

Oare am mai auzit ceva asemenator? Parca pe la Lapusneanu?

6. astea fiind zise, iti fac o propunere: hai sa ne ignoram reciproc postarile. De acum incolo.


pus acum 8 ani
   
_Cosimo_
Membru Senior

Inregistrat: acum 12 ani
Ce mod, domnule? Cum am reînceput să mă adresez Măriei Tale, ia spune? Detaliază, te rog frumos. Chiar vreau să înţeleg şi eu cu ce cuvinte urâte am atins sensibilitatea ta şi de data asta. În ideea să le evit pe viitor, chiar îmi doresc asta.
Pentru că altminteri senzaţia mea, citindu-ţi ultimul mesaj, e că iarăşi cauţi scandal cu orice preţ, ca şi data trecută, când găseai "pornografii" imaginare prin mesajele mele.

Eu ţi-aş ignora cu mult drag postările, de fapt, asta şi fac în marea majoritate a cazurilor, dar nu pot lăsa fără replică nişte informaţii greşite pe care le oferi. Ţi-am demonstrat clar că afirmaţia ta era falsă din start - ediţia tipărită e mai scumpă decât cea electronică.
Dacă tot îţi dai cu presupusul pe un forum public, fără să ai cunoştinţe în domeniu şi fără să te informezi, trebuie să te aştepţi şi la o replică de la cineva, mai bine informat ca tine.

Iar eu nu am scris acum neapărat pentru tine, fiindcă m-am convins de mult că le ştii deja pe toate şi nu mai ai ce învăţa de la nimeni, başca faptul că mai citiseşi o dată argumentele mele de mai sus şi se vede că nu le-ai rumegat nici atunci prea mult. Am scris pentru cine vrea să priceapă cum stă treaba.

La faza cu luatul cataroaielor în cap nu mă refeream la tine. Am zis clar că tu arunci cu pietricele.

Iar costurile de tipărire a unei cărţi - am dat şi exemplu concret data trecută - sunt destul de mici, foarte mici, cu siguranţă mai mici decât costurile unui e-book. Nu mai reiau discuţia acum...

Şi Amazon nu e în ţara lui Ponta, ci în ţări în care e-bookul e considerat carte, dar chiar şi în acest caz vorbeşti în totală necunoştinţă de cauză, ca de obicei. Ca dovadă, citeşte acest articol al unei publicaţii prestigioase:


Pentru necunoscătorii de limba engleză, titlul articolului spune că în cazul unei TREIMI dintre bestselleruri versiunea e-book costă mai mult decât ediţia tipărită.
Şi sunt date o mulţime de exemple chiar de pe Amazon, dintre care reiau aici câteva:

The Casual Vacancy, JK Rowling, Kindle price: Ł11.99 Hardback: Ł9

Chronicles Of Downton Abbey, Kindle price: Ł12.99 Hardback: Ł10

David Mitchell: Back Story, David Mitchell, Kindle price: Ł12.99 Hardback price: Ł10

Between The Lines, Victoria Pendleton, Kindle: Ł12.99 Hardback: Ł12

The Life, Martina Cole, Kindle price: Ł10.99 Hardback price: Ł9

The Kingmaker’s Daughter, Philippa Gregory, Kindle price: Ł9.99 Hardback price: Ł8.86

Aşa că încă o dată îţi spun: INFORMEAZĂ-TE! Nu le ştii chiar pe toate.


pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator



Discutia e interesanta.
Eu consideram ebook-urile ca fiind "infinite", faci cate copii vrei doar cu costul investitiei initiale.
Acum aflu ca "expira" si ca pot disparea complet de pe piata.

Ori va ignorati, ori incercati sa fiti mai obiectivi si sa o duceti mai departe.
Alminteri topicul se inchide o vreme. Nu raspundeti la mesajul meu.


pus acum 8 ani
   
_Cosimo_
Membru Senior

Inregistrat: acum 12 ani
Faci câte copii vrei, doar cu costul investiţiei iniţiale, dacă deţii drepturile asupra cărţii. De-aia e-bookurile de autori români sunt mereu mai ieftine, între altele. Altminteri trebuie să cumperi drepturile pentru a publica e-bookul, încheindu-se contract pe o perioadă determinată şi în plus să dai un procent, la fiecare bucată vândută, editurii sau agenţiei literare străineze care deţine drepturile. Iar când expiră contractul, ori închei altul, ori retragi e-bookul de pe piaţă. La fel e şi în cazul ediţiei tipărite, tirajul e stabilit clar prin contract, de la bun început, şi nu poţi tipări câte exemplare vrea muşchii tăi, decât dacă închei alt contract, pentru încă un tiraj.

pus acum 8 ani
   
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 13 ani
***
    Nici mie nu-mi place că un e-book este scump, dar mi se pare că explicaţiile lui _Cosimo_ sunt mai mult decât foarte clare şi explicite; mă rog, asta pentru cine încearcă să înţeleagă şi nu pentru cine vrea să schimbe replici.

    Înţeleg că măcar fo trei sferturi din preţurile unui e-book sunt taxe, impozite şi tot felul de cheltuieli la care un om obişnuit nici nu s-ar gândi.

    Şi eu eram nedumerit în urmă cu ceva timp de ce o carte electronică este scumpă, deşi nu are cheltuieli de tipărire.
    Mesajul lui _Cosimo_ de pe topicul ăla cu probleme m-a luminat un pic, dar n-am înţeles totul.
    Mesajul de pe acest topic, repet, este cum nu se poate mai clar.
    Chiar nu văd despre ce e vorba: Una este să nu-mi convină ceva şi alta este să nu înţeleg.


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator



Chestia cu cartile "finite" duce la niste paradoxuri interesante in ale piratarii

Nici chestia cu tirajul limitat prin contract nu o stiam. Credeam ca le pot retipari ori de cate ori au chef odata ce au obtinut drepturi de autor.
Partea amuzanta (sau trista) e ca la acel articol strain se face comparatia intre pretul ebook si pretul hardcover (adica editia cartonata).
La ei nu stiu cum e, dar la noi hardcover-ul e cea mai scumpa editie posibila la o carte.
Vedeti seria lui G. Martin. Cat costa paperback-ul si cat costa hardcover-ul.
Un ebook vandut cu 9 lire sterline... e wow...


pus acum 8 ani
   
ZVONACFIRST
MEMBRU DE BAZA

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 15 ani
Ok oameni buni, am comis o crima, blamati-ma ca mi-am exprimat nedumerirea, nemultumirea si alte sentimente - revolta de exemplu - pe care le incerc de cate ori vad pretul unei carti in format electronic.
Ce probabil s-a inteles este ca as avea eu o problema de intelegere sau de acceptare a unor argumente. Nu stimati colegi. Nu vreau sa inteleg pentru ca nu mi se pare normal, iar acea postare s-a dorit a fi de fapt exprimarea revoltei pe care o simt de fiacare data in situatii similare.
Cred ca daca orice produs digital (cu toate componentele si serviciile care influenteaza pretul lui final), incepand de la Windows pana la un e-book, ar avea o marja de profit si taxe de bun simt, accesul la aceste produse ar fi la indemana multor dintre cei care prefera sa pirateze iar pirateria nu ar mai fi sportul preferat in unele zone ale lumii.


măcar fo trei sferturi din preţurile unui e-book sunt taxe

De ce trebuie sa fie asa? Tu, care zici ca intelegi, nu esti revoltat?


Una este să nu-mi convină ceva şi alta este să nu înţeleg

Daca ai fi terminat fraza la jumatate ar fi fost exact ceea ce am exprimat eu, treaba cu intelegerea a stricat totul.

Si repet, desi probabil am capacitatea de a intelege - vezi Seven, am scris probabil - mecanismele financiare, chiar si argumentete, care duc la situatia ca o insiruire de digiti sa fie mai scumpa decat aceeasi insiruire transformata in ceva palpabil, sentimentele de revolta, nefultumire, frustrare, indignare - si altele asemenea - exista, si daca exista, cu bunavointa dvs, as dori sa am libertatea de a le exprima, in calitatea mea de membru al acestui forum, pe acest topic in a carui prima postare este scris:

Seven a scris:


                  ═════════     Cafenea literară: Discuţii fără temă    ═════════



    Mulţi dintre noi simt nevoia să-şi dea din când în când cu părerea despre ceva legat de cărţi.
     


Modificat de ZVONACFIRST (acum 8 ani)


pus acum 8 ani
   
80Inanna
Moderator

Din: Mitologie
Inregistrat: acum 17 ani

tuf a scris:

Nici chestia cu tirajul limitat prin contract nu o stiam. Credeam ca le pot retipari ori de cate ori au chef odata ce au obtinut drepturi de autor.


În România legea dreptului de autor este asta:
Textul legii se potrivește cu practica în UE, nici nu s-ar putea altfel.

Art. 11
(1) Drepturile morale nu pot face obiectul vreunei renuntari sau instrainari.

Art. 14
Prin reproducere, in sensul prezentei legi, se intelege realizarea, integrala sau partiala, a uneia ori a mai multor copii ale unei opere, direct sau indirect, temporar ori permanent, prin orice mijloc si sub orice forma, inclusiv realizarea oricarei inregistrari sonore sau audiovizuale a unei opere, precum si stocarea permanenta ori temporara a acesteia cu mijloace electronice.

Art. 39
(1) Autorul sau titularul dreptului de autor poate ceda prin contract altor persoane numai drepturile sale patrimoniale.
(2) Cesiunea drepturilor patrimoniale ale autorului poate fi limitata la anumite drepturi, pentru un anumit teritoriu si pentru o anumita durata.

Art. 41
(1) Contractul de cesiune a drepturilor patrimoniale trebuie sa prevada drepturile patrimoniale transmise si sa mentioneze, pentru fiecare dintre acestea, modalitatile de utilizare, durata si intinderea cesiunii, precum si remuneratia titularului dreptului de autor.

Art. 51
(1) Contractul de editare trebuie sa cuprinda clauze cu privire la:
a) durata cesiunii;
b) natura exclusiva sau neexclusiva si intinderea teritoriala a cesiunii;
c) numarul maxim si minim al exemplarelor;
d) remuneratia autorului, stabilita in conditiile prezentei legi;
e) numarul de exemplare rezervate autorului cu titlu gratuit;
f) termenul pentru aparitia si difuzarea exemplarelor fiecarei editii sau, dupa caz, ale fiecarui tiraj;
g) termenul de predare a originalului operei de catre autor;
h) procedura de control al numarului de exemplare produse de catre editor.
(2) Absenta oricareia dintre clauzele prevazute la lit. a), b) si d) da dreptul partii interesate de a cere anularea contractului.

etc.

Deci e clar că fiecare ediție trebuie negociată separat, cu precizarea tuturor amănuntelor.

Spre deosebire de legislația UE, în SUA drepturile de autor patrimoniale pot fi transmise o dată pentru totdeauna, pe o sumă fixă sau procent din vânzări. De exemplu o editură cumpără drepturile asupra „Memoriilor lui Cutare” cu câteva milioane de parai și apoi scoate câte ediții dorește, în ce tiraj dorește, fără să-i mai dea nimic autorului, și poate, la rândul ei, să vândă aceste drepturi altei edituri, cu cât obține pe ele. Cealaltă variantă este să-i ofere autorului un procent din prețul de desfacere, din câte știu eu se negociază procente de 8-12%, dar autorul tot nu mai poate avea alte pretenții. Poate unora le pare mai naturală abordarea SUA.


_______________________________________
Verificati toate linkurile înainte de a descărca!  UNELE sunt expirate.
Cataloage FILME românești și TEATRU românesc.
Eu pot descărca de pe: mediafire, zippyshare, uptobox, mega.
NU pot descărca de pe: depositfiles, uploaded, turbobit, letitbit.

pus acum 8 ani
   
cuculean
Moderator

Inregistrat: acum 14 ani
Adevarul este ca, si eu aveam impresia ca o carte in format electronic ar trebui sa fie mai ieftina, pentru ca nu stiam de TVA-ul diferit si nu luasem in calcul partea de securizare a cartii cu Adobe.
Drepturile de autor ar trebui sa fie aceleasi ca pentru o carte tiparita.
Site-urile cara vand carti electronice,  trebuie sa aibe o securizare pentru aceste carti, dar in acelasi timp nu e nevoie de spatiu de depozitare, personal sa impacheteze/expedieze cartile, pisici contra soarecilor etc.


pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator



@ZVONACFIRST
Toata lumea a inteles ca nu iti place situatia.
Daca tu alegi sa iti exprimi aceasta parere aici, nu e o problema.
Dar nu e o problema nici daca altcineva exprima o parere contrara parerii tale.


pus acum 8 ani
   
ZVONACFIRST
MEMBRU DE BAZA

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 15 ani
@tuf
Ia citeste te rog:
- de fapt mesajele de genul ăsta n-au altă ocupaţie decât să inflameze spiritele
- Mai bine te-ai abţine
- se pare că nu înţelegi fenomenul
- din păcate nu eşti singurul
- de la o pietricică de-asta lansată
- Oameni care să arunce pietre în baltă sunt puzderie

Istoric vorbind, persoana care a scris cele de mai sus nu a facut decat sa recidiveze in a le exprima, de aceasta data la adresa mea, de multe alte ori la adresa altor forumisiti.
Faptul ca suntem multi dar prosti, ca dam cu pietre in balta si un geniu se chinuie sa le scoata, faptul ca noi nu intelegem ceea ce domnia sa explica in cuvinte inteligent amestecate, ti se pare a fi exprimarea unei pareri contrare?
Sper ca esti de acord ca are importanta si cum exprimi acea opinie, fara sa te referi explicit la capacitatle de intelegere, fara a-l face "prostul care da cu pietre in balta", etc. Ce ma salveaza este ca "nu sunt singurul", altfel, de rusine si singuratate, probabil ma autosacrificam fara asistenta.
Nu se poate abtine de a folosi acest mod de a ne pune la punct? Se simte cu ceva superior? Sa stea acolo in superioritatea lui si sa ma lade pe mine in mediocritatea mea sa exprim ce, cand, cum si cat ma taie capul.


pus acum 8 ani
   
ndodo
MEMBRU VIP

Inregistrat: acum 15 ani
Salut.
Mi-a atras atenţia discuţia purtată pe topicul A.C.Clarke în legătură cu versiunile electronice scoase de edituri şi am unele nelămuriri:
1. Dacă eu realizez o versiune electronică a unei cărţi(scanare, OCR, V1.0 + eventual EPUB & MOBI) iar o editură scoate, după aceea, o versiune electronică a aceleiaşi cărţi ( probabil după o ediţie mai nouă ) atunci eu sunt obligat să-mi şterg postarea respectivă iar nimeni altcineva nu va putea realiza, si posta pe forum, o versiune superioară  ?.
2. Dacă da - vă rog să modificaţi regulamentul secţiunii deoarece acolo scrie doar că nu ai voie să preiei versiuni electronice scoase de edituri şi să le postezi aici.

Mulţumesc.
ndodo

Modificat de ndodo (acum 8 ani)


_______________________________________
Vlad Muşatescu | Cezar Petrescu | Maxim Gorki | Mircea Sântimbreanu | Ionel Teodoreanu | Alina Nour | Ion Agârbiceanu | Mark Twain | H. G. Wells | Alan Dean Foster
Almanahuri Perpetuum Comic(Urzica) | Almanahuri vechi (până în 1990) | Almanahuri Anticipaţia | Reviste SF | Biografii şi Autobiografii | Istorie şi Politică

pus acum 8 ani
   
ndodo
MEMBRU VIP

Inregistrat: acum 15 ani
În altă ordine de idei mai am o întrebare(le-am separat deoarece nu au nici o legătură una una cu alta):

Am un topic "Istorie şi politică" pe care nu l-am mai vizitat de mult şi a apărut sus prin postarea unui coleg de forum. Intru şi "surprize surprize": topicul era curăţat de postările inutile dar un lucru m-a deranjat - centralizatorul a fost schimbat după placul moderatorului ( nu ştiu cine a fost - dacă ştiam purtam discuţia prin MP ).
Aş dori să ştiu cu ce am greşit ca pe viitor să nu mai repet greşeala şi tot pe viitor aş dori să fiu măcar atenţionat de modificările efectuate în topicurile pe care le administrez(din câte scrie în regulament astfel de lucruri se pot face doar la cerea userilor).

Mulţumesc
ndodo


_______________________________________
Vlad Muşatescu | Cezar Petrescu | Maxim Gorki | Mircea Sântimbreanu | Ionel Teodoreanu | Alina Nour | Ion Agârbiceanu | Mark Twain | H. G. Wells | Alan Dean Foster
Almanahuri Perpetuum Comic(Urzica) | Almanahuri vechi (până în 1990) | Almanahuri Anticipaţia | Reviste SF | Biografii şi Autobiografii | Istorie şi Politică

pus acum 8 ani
   
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 13 ani

ndodo a scris:

[...]Mi-a atras atenţia discuţia purtată pe topicul A.C.Clarke în legătură cu versiunile electronice scoase de edituri şi am unele nelămuriri:
1. Dacă eu realizez o versiune electronică a unei cărţi(scanare, OCR, V1.0 + eventual EPUB & MOBI) iar o editură scoate, după aceea, o versiune electronică a aceleiaşi cărţi ( probabil după o ediţie mai nouă ) atunci eu sunt obligat să-mi şterg postarea respectivă iar nimeni altcineva nu va putea realiza, si posta pe forum, o versiune superioară  ?. [...]


     Problema cu cărţile digitale de editură pare să meargă într-o direcţie foarte interesantă... şi contrată intereselor userilor de pe forum
     Totuşi, dacă cineva cere ceea ce a semnalat @ndodo, înseamnă că nu mai are rost să lucrăm nicio carte pe forum, pentru că nu avem de unde şti dacă o editură nu va scoate cândva o carte digitală.

     Eu am înţeles din postările de mai sus din ce cauze o carte digitală are un preţ de cost mai mare decât o carte tipărită şi accept să nu postez cărţi digitale de editură.
     ...dar pornind de la chestia asta, ca eu să fiu nevoit să-mi şterg o carte scanată cu mâna mea, doar pentru faptul că o editură s-a hotărât mai târziu s-o digitalizeze... este cale lungă şi foarte răsucită...

     Aş putea să-mi pun şi întrebarea dacă editurii nu i-a venit ideea chiar pornind de la scanul meu şi nu cumva s-a folosit de el.

     Dacă în direcţia asta se îndreaptă intenţiile de reglementare a secţiunii, înseamnă că munca nostră nu-şi mai are niciun rost, pentru că între a scana o carte pe forum şi a încerca umplerea cu apă a unui butoi într-un spital de nebuni, nu mai este nicio diferenţă.
     Personal nu sunt încântat să accept că sunt nebun şi scav al editurilor.
     Mai mult decât atât, dacă trebuie să şterg o carte digitalizată şi postată de mine pe forum în momentul în care o digitalizează o editură, nu văd de ce să mai pierd timpul şi să aştept s-o şterg atunci când apare la editură... mi se pare mult mai corect s-o şterg acum cu scop preventiv... şi cel mai bine ar fi să nu mai scanez nimic... asta tot cu scop preventiv.


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator



@ndodo
Daca editia lucrata aici pe RI e aceeasi cu cea publicata de editura in format digital (cand zic editie ma refer la an), atunci da, ar trebui retrasa de pe RI.
Sunt cateva aspecte ce ar trebui discutate. Nu sunt sigur ca am inteles situatia complet.
Le lamurim, apoi modificam si regulamentul.

La centralizatorul din topicul "Istorie si politica" am umblat eu.
Nu mai sunt singur de ce. Citatele le-am adaugat pentru o vizibilitate mai buna.
E posibil sa fi avut la unele carti niste coperti prea mari.
Nu am considerat-o o problema demna de mentionat.

Regulament?
"Proiectele mari (gen „Colecţia Romance”) fac excepţie de la regulă. Coordonatorii decid felul în care vor comunica cu membrii proiectului şi modul de distribuire a fişierelor.
La cererea Coordonatorilor de proiect, sau atunci când este necesar, moderatorii pot curăţa topicurile de postările inutile."

Sper ca nu esti suparat pentru ce am facut.

@Seven
Eu, personal, nu sunt dispus sa aplic regulamentul retroactiv (incepand cu data la care a fost publicat, adica sa verific eu ce carti sunt sau nu ebookuri de editura).
Tot din punctul meu de vedere, daca editura X scoate editia 2015 a cartii Y, apoi in 2016 scoate tot editia 2015 in format digital, eu sunt de acord cu eliminarea de pe forum a cartii RI.
Daca eu lucrez editia 1999 a cartii X, iar aceeasi editura scoate editia 2015 digitala... nu vad nicio legatura intre una si alta.

Am sesizat si eu niste chestii... le-am numit paradoxuri la momentul respectiv.
Dar astept sa fie discutate. Daca nu ne lovim de ele, atunci nu exista.
Cred ca ne-am cam lovit.


pus acum 8 ani
   
Aleph
MEMBRU DE BAZA

Inregistrat: acum 13 ani
Ar trebui să renunţăm la eliminarea cărţilor apărute ulterior ca ebook de editură. În momentul ăsta cred că a fost o idee proastă. Să ne limităm la formularea din Regulament amintită de ndodo, care se referă strict la ebook-urile fabricate de edituri.

_______________________________________
Dacă vreunul dintre linkurile mele nu este valid, vă rog să mă anunţaţi prin MP.
Versiunile cartilor electronice - Standardul RIF1
Caractere romanesti in EPUB  De la versiunea 0.1 la versiunea 0.9 cu Word 2003 for Windows
PDF-uri foarte mici din fisierele grafice Scan Tailor  *  Clasificarea scanurilor in format DjVu

pus acum 8 ani
   
idbmax
VETERAN

Inregistrat: acum 14 ani
Sa nu folosesti eboacele scoase de editura e una, si sa stergi ce ai pigulit tu o luna este alta. Cartea, de regula, este scanata la minim un an de la aparitie, asa ca au avut timp sa-si scoata parleala. Si oricum mai mult de 2-300 de descarcari o carte obisnuita nu are. Daca au epuizat tirajul si au scos inca o editie digitala inseamna ca este loc pe piata. Parerea mea!

_______________________________________
"de GUSTIBUS et COLORIBUS non disputandum"
(Seneca)
Contributia mea pe forum:
Colectia O Altfel de E-Carte
Colectia Aleksandr Romanovici Beleaev
FOILETON-TRACIA MAGAZIN - O revista virtuala
Colectia Romane  de Aventuri si Istorice - romanesti
Wild, Wild, West - Colectie western
Colectia CALATORI PRIN TIMP

O altfel de E-Carte - BLOG

pus acum 8 ani
   
stelus
Online
VETERAN

Inregistrat: acum 12 ani
@Tuf
Mi se pare absurd sa se aplice regulamentul retroactiv.
Insa ce se intimpla cu o carte de un autor roman in viata, pusa mai de mult aici si dintr-un motiv sau altul link-ul a expirat?
Se poate reface link-ul? Eu zic Da, fiindca e vorba de ceva pus inainte de noile modificari ale regulamentului.
Dar cu eu nu sunt moderator, e foarte posibil ca moderatorii sa hotarasca altfel...
Despre e-book-uri o opinie. Cind cumperi o carte pe format de hirtie ea devine proprietatea ta. Nu inchei nici un contract ca nu ai voie sa o imprumuti la 10-20-50.
De asemenea, o carte pe hirtie ajunge in biblioteci publice. Rolul bibliotecilor este tocmai acela de a imprumuta aceste carti. Ele ajung sa fie citite poate si de mii de cititori.
Cu ce e mai presus un e-book? Ca am inteles ca atunci cind il iei nu se poate pune si pe un alt cititor de carte. E absurd daca e asa. Intr-o familie cumparai o carte si o citeau si 3 generatii. Daca avem fiecare cititorul nostru electronic trebuie sa cumpar e-book-ul pentru fiecare?


pus acum 8 ani
   
cuculean
Moderator

Inregistrat: acum 14 ani
O carte postata pe forum, chiar daca ulterior o editura a scos-o in format electronic, cred ca trebuie sa ramana pe forum.
Au fost cativa utilizatori care si-au retras cartile... probabil ca le vor posta inapoi.

Avand in vedere ce se intampla cu filmele, care apar pe torenti cu mii de descarcari imediat de la data aparitiei, cred ca noi nu are rost sa fim mai catolici decat Papa.


pus acum 8 ani
   
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 13 ani
***
     În primul rând vorbim despre ediţii diferite ale unei cărţi.
     Cartea scanată după ediţia 2010 de la editura cutare nu se poate confunda niciodată cu un ebook de editură ediţie mai nouă, chiar dacă este scos de aceeaşi editură.

     În al doilea rând, vorbim despre două tipuri de cărţi electronice:
              - ebook de editură
              - carte electronică realizată prin SCANARE şi toate celelalte etape.

      Ebook de editură este TABU
      Nu postez niciodată-niciodată [chit că regula cu "niciodată" este forţată] un ebook de editură.
      În acelaşi timp consider că reclama lor pe forum este reclamă neautorizată şi indiferent de rangul celui ce o face acesta trebuie sancţionată. Reclama lui "dan" de la secţiunea muzică în favoarea forumului lui, ori reclama la în favoarea unui edituri care produce ebook, încalcă aceeaşi regulă.

      Cartea scanată.
      Cartea de pe forum care a pornit de la scanarea unei cărţi tipărite este o carte scanată şi punct.
      Dacă am scanat o carte înseamnă că am avut-o, înseamnă că această carte a existat în ediţie tipărită; ca să justific asta pot posta scanul pe forum.
      Pur şi simplu nu mă interesează dacă o editură scoate sau nu un ebook de editură la această ediţie.

Modificat de Seven (acum 8 ani)


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 8 ani
   
ndodo
MEMBRU VIP

Inregistrat: acum 15 ani
@stelus (şi nu numai)
Despre e-book comerciale:
În momentul de faţă are loc "copilăria" formatelor e-book comerciale(nu uitaţi de bătălia VHS-BetaMAX, DVD-LaserDisk etc.) care va ajunge să se stabilizeze la un format unic care să fie acceptat în mod nativ de toate readerele şi sistemele de operare. Până atunci(dacă voi apuca vremea aceea) consider că o carte trebuie păstrată şi prelucrată şi în format doc(docx) pentru a avea o bază sigură pentru viitor.
Părerea mea.

@Tuf - nu m-am supărat(prea tare) dar e mai bine pe viitor să-mi atragi atenţia printr-un MP şi rezolv chiar eu problema. Sunt un tip mai fixist şi prefer să ştiu cam tot ce mişcă pe unde lucrez.

Toate cele bune.
ndodo
   

Modificat de ndodo (acum 8 ani)


_______________________________________
Vlad Muşatescu | Cezar Petrescu | Maxim Gorki | Mircea Sântimbreanu | Ionel Teodoreanu | Alina Nour | Ion Agârbiceanu | Mark Twain | H. G. Wells | Alan Dean Foster
Almanahuri Perpetuum Comic(Urzica) | Almanahuri vechi (până în 1990) | Almanahuri Anticipaţia | Reviste SF | Biografii şi Autobiografii | Istorie şi Politică

pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator




Aleph a scris:

Ar trebui să renunţăm la eliminarea cărţilor apărute ulterior ca ebook de editură. În momentul ăsta cred că a fost o idee proastă. Să ne limităm la formularea din Regulament amintită de ndodo, care se referă strict la ebook-urile fabricate de edituri.

Ce mai paradox :)


pus acum 8 ani
   
alfabetar
Membru Junior

Inregistrat: acum 9 ani
Ebook-urile postate aici sunt de multe ori mai bune decat cele facute de editura.
Sa dau cateva exemple de experiente negative avute cu ebook-urile oficiale:
- In ebook-ul Petre Ispirescu - Legendele sau basmele romanilor aparut la editura Litera, anul 2010, lipsesc bucati din povesti. Chiar in primul basm, Tinerete fara batranete..., personajul Scorpia a fost omis cu totul.
- Seria Dune e jalnica estetic: aliniament stanga si spatiu intre fiecare paragraf. Oare editura nu a auzit de Calibre, ce poate rezolva ultima problema?
- Ebook-ul pdf a cartii Aurelia Marinescu - Codul bunelor maniere astazi (singura varianta existenta) este versiunea geamana a cartii tiparite (poti sa spui ca este un scan). Nu tu margini albe eliminate, fonturi ingrosate si marite sau orice altceva sa te ajute sa citesti lejer pe ereader.
- Elefant.ro a scos mai multe ebook-uri gratuite cu autori romani. Toate bune si frumoase, dar in Liviu Rebreanu - Padurea spanzuratilor lipseste dedicatia cartii. Cei care stiu dedicatia isi dau seama de ce e importanta.

Modificat de alfabetar (acum 8 ani)


pus acum 8 ani
   
stelus
Online
VETERAN

Inregistrat: acum 12 ani
@alfabetar
Pai inseamna ca cenzura n-a disparut, ci ca s-a reinstituit!
Iar eu care speram ca anumiti autori romani sa fie reeditati dupa 89 fara partile taiate sau cenzurate...


pus acum 8 ani
   
sydneyaus2005
Membru Junior

Inregistrat: acum 16 ani
eu as intinde o cursa hotilor de ebookuri digitalizate pe forum adica as implanta niste caractere in ebook greu vizibile si cand apare la vreo editura cartea format ebook sa le verificam si sa ...

si implantarea asta s-o faca ceva moderatori si sa nu anunte niciunde ce au facut

Modificat de sydneyaus2005 (acum 8 ani)


pus acum 8 ani
   
sydneyaus2005
Membru Junior

Inregistrat: acum 16 ani
alta propunere: vrea cineva sa facem o multiuser traducere a unei carti netraduse deloc in romana? ceva de genul fiecare un capitol si cineva, traducator autorizat sa uniformizeze traducerea?
si sa vindem cumva cartea si sa donam banii!

si sa nu fie probleme cu drepturile de autor sa alegem o carte care apartine deja domeniului public

Modificat de sydneyaus2005 (acum 8 ani)


pus acum 8 ani
   
sebastianmihail
Membru Gold

Inregistrat: acum 11 ani
Singura regulă clară şi bătută în cuie ar trebuie să fie asta: nu postăm aici ebook-uri făcute de editură.

În rest, mulţi oameni de pe aici au muncit la scanări şi corecturi, şi nu prea are sens să ne batem joc de toată această muncă. Şi am un exemplu concret: dacă mîine o editură scoate varianta digitală la volumele din seria "ROCAMBOLE", nu se duce pe apa Sîmbetei toată munca grupului care a digitalizat pentru RI volumele alea, dacă se hotărăşte să se scoată cărţile? Se cam duce. Şi ar fi păcat. Şi cam lipsă de respect pentru cei care au lucrat la seria aia.

Nu minimalizez munca celorlalte proiecte - toate sunt importante şi la toate s-a muncit. Am dat exemplul de mai sus doar pentru că acolo ştiu că au lucrat nişte oameni mai speciali. Şi care nu văd atît de bine ca mulţi dintre noi.

Tind să cred că în cel puţin 98% din cazuri, un ebook de aici e mult mai bun decît unul scos de o editură (şi la nivel de corectură, şi la nivel de formatare).

Deci, suntem un fel de piraţi digitali şi nu prea suntem.

Modificat de sebastianmihail (acum 8 ani)


pus acum 8 ani
   
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 13 ani

sebastianmihail a scris:

Singura regulă clară şi bătută în cuie ar trebuie să fie asta:
nu postăm aici ebook-uri făcute de editură.

     Excelentă şi concretă formulare.
     Într-adevăr, regula  nu postăm aici ebook-uri făcute de editură. este o regulă foarte simplu şi clar formulată, nu lasă loc de confuzii, şi nu intră în conflict cu tipul de forum warez.


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 8 ani
   
Aleph
MEMBRU DE BAZA

Inregistrat: acum 13 ani
„Nu se postează ebook-uri produse de edituri şi care se găsesc de vânzare.”
Ce părere aveţi despre adăugirea asta? Ne simplifică viaţa, sau ne-o... complifică?
Spre exemplu, ebookul Rendezvous cu Rama a lui A.C. Clarke a dispărut de pe piaţă, probabil datorită expirării perioadei de deţinere a dreptului de publicare. Poate fi pusă pe RI?


_______________________________________
Dacă vreunul dintre linkurile mele nu este valid, vă rog să mă anunţaţi prin MP.
Versiunile cartilor electronice - Standardul RIF1
Caractere romanesti in EPUB  De la versiunea 0.1 la versiunea 0.9 cu Word 2003 for Windows
PDF-uri foarte mici din fisierele grafice Scan Tailor  *  Clasificarea scanurilor in format DjVu

pus acum 8 ani
   
sydneyaus2005
Membru Junior

Inregistrat: acum 16 ani
„Nu se postează ebook-uri produse de edituri şi care se găsesc de vânzare.” - la data postarii pe forum

de asemenea

„Nu se retrag ebook-uri postate pe forum daca editurile le produc si le scot la vânzare.” - ulterior postarii pe forum


pus acum 8 ani
   
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 13 ani

Aleph a scris:

„Nu se postează ebook-uri produse de edituri şi care se găsesc de vânzare.”
Ce părere aveţi despre adăugirea asta? Ne simplifică viaţa, sau ne-o... complifică? [...]


     Convingerea mea – şi nu părerea – este că adăugirea ne complică în mod sigur viaţa.
     Nu e vorba despre ceea ce ne-am dori, despre a fi domni sau nu cu editurile; în primul rând este vorba – chiar dacă sună pompos – de securitatea forumului.
     Acel topic care a creat atâtea necazuri, şi despre care s-a amintit mai sus, a fost deschis de mine şi avea scopul să ne consultăm asupra măsurilor ce trebuie luate pentru a ne proteja forumul, topicurile de pe secţiunea cărţi.
     După câte ştiţi, discuţiile au luat-o în altă direcţie şi de problema ce trebuia clarificată s-a ales praful.

     Am spus atunci că puţine reclamaţii se fac aici pe forum, dar că cele mai multe se fac direct la proprietarul 3xmedia.

     Am mai spus că dacă reclamaţiile se fac pe forum şi dacă sunt văzute la timp, atunci moderatorii au şanse să salveze topicul, ascunzându-l şi periindu-l şi readucându-l pe secţiune după ce pericolul a trecut.
     Deci, o carte reclamată se şterge oricum.

     Dacă reclamaţia se face la proprietarul 3xmedia, acesta şterge ÎNTREGUL TOPIC pe care se află cartea cu pricina.
     Pe proprietarul 3xmedia îl interesează un singur lucru: să nu aibă probleme.â
     Pe el nu-l interesează dacă pe topicul respectiv mai sunt 300 de volume din domeniul public, dacă unii sau alţii dintre noi au adus la lumină cărţi pe care le-au găsit cotrobăind prin podul sau pivniţa lu' ăl bătrân al lu' ăl bătrân...

     Ca să ne protejăm topicurile de pericolul ştergerii trebuie să prevenim reclamaţiile; ca să evităm reclamaţiile putem doar să ne impunem noi nişte restricţii, astfel încât editurile să nu aibă motive să ne reclame.

     Cine este foarte curajos din fire şi este dispus să se bată cu departamentele juridice ale editurilor,  îi recomand să-şi posteze cărţi pe propria sa pagină personală.

     Aşa cum am subliniat mai sus, formularea lui @sebastianmihail mi se pare cea mai bună la acest moment.


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator




Seven a scris:


sebastianmihail a scris:

Singura regulă clară şi bătută în cuie ar trebuie să fie asta:
nu postăm aici ebook-uri făcute de editură.

     Excelentă şi concretă formulare.
     Într-adevăr, regula  nu postăm aici ebook-uri făcute de editură. este o regulă foarte simplu şi clar formulată, nu lasă loc de confuzii, şi nu intră în conflict cu tipul de forum warez.

      3. CĂRŢI INTERZISE PE FORUM

NU SE ACCEPTĂ
adăugarea cărţilor autorilor străini mai devreme de un an de la apariţia ediţiei respective.

NU SE ACCEPTĂ adăugarea cărţilor autorilor români în viaţă, cu excepţia celor apărute până în anul 2000.

NU SE ACCEPTĂ adăugarea cărţilor digitale produse de edituri.



Regulamentul actual specifica deja asta.

Eu nu particip la discutie. Astept concluziile finale pentru a vedea daca apar sau nu modificari de regulament.

pus acum 8 ani
   
stelus
Online
VETERAN

Inregistrat: acum 12 ani

tuf a scris:



NU SE ACCEPTĂ
adăugarea cărţilor autorilor români în viaţă, cu excepţia celor apărute până în anul 2000.

NU SE ACCEPTĂ adăugarea cărţilor digitale produse de edituri.


1. Ce se intimpla cu carti ale autorilor romani aparute dupa 2000, puse aici inainte de noul regulament si ale caror linkuri au expirat?
Pot fi refacute linkurile sau nu?
2.Aceeasi intrebare pentru ebook-uri.

Parerea mea este ca pot fi refacute linkurile, fiindca nu sunt carti adaugate dupa intrarea in vigoare a noului regulament.
Dar cum regulamentul inseamna ceva relativ, norma de convietuire pasnica aici, si, mai ales, norme in vederea protejarii fata de plingerile editurilor... atunci parerea mea nu mai e asa de ferma.
Stiu, apare si argumentul au expirat, nu mai intereseaza. Nu e chiar asa, zilnic apar useri noi sau persoane ce descopera sectiunea.
Cind am luat contact cu forumul mult am pigulit paginile sectiunii si de multe ori am regretat ca anumite carti nu mai pot fi descarcate.

Modificat de stelus (acum 8 ani)


pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator



Deci am ajuns la o concluzie finala?

pus acum 8 ani
   
Aleph
MEMBRU DE BAZA

Inregistrat: acum 13 ani
Deci... n-am ajuns la o concluzie finală 
Propun totuşi formularea următoare: NU SE ACCEPTĂ adăugarea cărţilor comercializate în format electronic de către edituri, pentru că:
— dacă facem un ebook dintr-o carte care există doar pe hârtie, consider că nu ne băgăm peste piaţa editurilor; ne aflăm într-o nişă neocupată de acestea, pe care nu o exploatăm în sens comercial;
— dacă scanăm o carte şi adăugăm o variantă electronică în momentul în care are şi editura una la vânzare, ne pot privi drept concurenţi direcţi, iar eu unul nu am chef să mai dispară şi alte topicuri sau cărţi de RI din cauza reclamaţiilor editurilor;
— ca şi în formularea actuală, se subînţelege că ebook-urile deja existente pe RI (deci nu adăugate) nu se retrag la apariţia ebook-ului de editură;
— formularea ne oferă posibilitatea ca în momentul în care un ebook de editură dispare de la vânzare (asta se poate verifica în două minute pe site-ul elefantului sau pe cel al editurii), să îl facem DOC şi să îl postăm, chiar dacă nu provine dintr-o scanare.

stelus, cred că există o cale de mijloc în privinţa refacerii link-urilor expirate pentru cărţi editate şi digital între timp de edituri: dacă pe autorul postării îl mai interesează să-şi actualizeze link-ul, ar trebui să o poată face. Dacă el nu o face, rămâne varianta cu ebook-ul de editură, deci cel interesat de carte are posibilitatea să o citească în format electronic.


_______________________________________
Dacă vreunul dintre linkurile mele nu este valid, vă rog să mă anunţaţi prin MP.
Versiunile cartilor electronice - Standardul RIF1
Caractere romanesti in EPUB  De la versiunea 0.1 la versiunea 0.9 cu Word 2003 for Windows
PDF-uri foarte mici din fisierele grafice Scan Tailor  *  Clasificarea scanurilor in format DjVu

pus acum 8 ani
   
ndodo
MEMBRU VIP

Inregistrat: acum 15 ani
Ndodo şi „Folderul blestemat”
(dramatizare comică după un fapt real)

Era noapte. Ora 01:00.
Primisem de la colegul ciocovatu câteva coperţi şi pagini lipsă pentru a completa niscai scan-controluri pentru seria „Star Trek - Next Generation”.
Ce-mi zic: Tot n-am somn – hai să le fac ( oricum nu o să-mi ia decât maxim juma’ de oră ).
Zis şi făcut.
Iau din arhivă dosarul cu Star Trek - Next Generation”, îl copii în folderul de lucru, dezarhivez coperţile şi paginile lipsă şi pornesc PhotoScape-ul ca să le prelucrez. Copii imaginile primite în dosarul Star Trek - Next Generation şi dau să mă apuc de lucru, când „Surprize, surprize” - PhotoScape îmi spune că imaginile sunt inexistente sau sunt într-un format necitibil.
No problem - zic eu - probabil că au apărut erori la dezarhivare. Şterg imaginile dezarhivez din nou, copii în folderul de lucru - aceleaşi lucru. Intru în dosarul respectiv, dau dublu click pe imagini - Win XP mi le deschide fără nici o problemă.
Îmi zic – probabil că e arhiva coruptă (am mai păţit-o de câteva ori).
Purced la un nou download, dezarhivez, copii în dosarul de lucru – aceeaşi problemă.
Las’ că mai mă conversez mâine cu colegul, poate că a avut el erori la arhivare sau upload. Hai să transform djvu-urile în imagini ca să fiu pregătit să inserez lipsurile. Pornesc Djvu Small dau Decode File, selectez fişierul de la primul volum şi primesc mesaj că Djvu Small nu poate decodifica fişierul fiincă este într-un format necunoscut sau nu este suficient spaţiu pe Hard-disk.
Instantaneu mi se aprinde un bec roşu în cap, apăs butonul de alarmă, îmi iau costumul „Hazmat”(sper că aşa se scrie), şi lansez un „Total Deep Scan” de la consola companionului meu „Panda antivirus”.
Timp de o oră şi juma’ cât a durat scanarea celor peste 200 000 de fişiere şi foldere din calculator  am stat ca pe ace, plin tot de gânduri negre.
În final răspunsul mai mult m-a neliniştit – „No virus or threat find – Sistem clean”.
Dau jos „Hazmat”-ul, opresc alarma şi reiau operaţia de decodare djvu – acelaşi rezultat.
Deja era ora 03:00.
Îmi zic las pe mâine, poate am capul mai limpede, şi, într-o doară, intru cu PhotoScape direct în folderul unde dezarhivasem imaginile primite. Surpriză – totul merge ca uns şi prelucrez în cinci minute toate imaginile primite.
Îmi zic – bun băiat Panda; a găsit el ceva dar nu mi-a zis ca să nu-mi strice seara (noaptea - n. a.).
Încerc să intru din nou în folderul de lucru şi iar nu mai merge nimic.
Copii djvu-ul în alt dosar şi în alte cinci minute îl decodez, adaug imaginile lipsă şi îl recodez ca fişier djvu.
Ce mai calea-valea, din cele trei dosare Star Trek primele două erau „blestemate” al treilea – nu. Am verificat dacă erau parolate, sigilate, restricţionate – nimic.
În final am copiat fişierele în alte dosare, le-am şters pe cele vechi şi totul a reintrat în normal.
Pe viitor vorba lui Scotty din „Star Trek - Jurnalul 3”:

„― Toate sistemele sunt operaţionale, căpitane. Motoarele warp lucrează perfect. Totul funcţionează din nou la parametrii maximali de eficienţă. N-a fost prea greu.
Urmă o pauză.
― A trebuit să jertfesc un pui şi două capre la computerul central.
― Foarte amuzant, Scotty, zise Kirk fără chef când hohotul şefului răzbătu prin intercom; îl deconectă.”

Sper că v-am mai descreţit frunţile.

Toate cele bune
ndodo

   

Modificat de ndodo (acum 8 ani)


_______________________________________
Vlad Muşatescu | Cezar Petrescu | Maxim Gorki | Mircea Sântimbreanu | Ionel Teodoreanu | Alina Nour | Ion Agârbiceanu | Mark Twain | H. G. Wells | Alan Dean Foster
Almanahuri Perpetuum Comic(Urzica) | Almanahuri vechi (până în 1990) | Almanahuri Anticipaţia | Reviste SF | Biografii şi Autobiografii | Istorie şi Politică

pus acum 8 ani
   
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 13 ani
***
     Am trecut de câteva ori prin astfel de situaţii...
     Cel mai adesea s-a întâmplat la câte o dezarhivare, dar chiar şi la alte programe, precum AutoCorect care zicea că nu poate salva.
     Am crezut că e ceva cu programele respective şi le-am reinstalat.

     Până la urmă am priceput că necazul venea de la calea de căutare, care era prea lungă.
     Eu am foldere care conţin subfoldere, care la rândul lor conţin alte subfoldere etc... etc...
     Uneori numărul de caractere din calea de căutare depăşeşte numărul admis, deşi la prima vedere nu pare.
     Am recurs şi eu la un folder "atelier" care are o cale de căutare foarte scurtă şi duc acolo fişierele de prelucrat, apoi le mut la locul lor după terminarea prelucrării.


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 8 ani
   
sydneyaus2005
Membru Junior

Inregistrat: acum 16 ani
credeti ca are rost sa incepem sa lucram la colectia ACCES LA ISTORIE de la editura ALL?
am vreo 10-12 carti si restul se pot cumpara la un pret modic


dar mai greu cu scanarea

Modificat de sydneyaus2005 (acum 8 ani)


pus acum 8 ani
   
stelus
Online
VETERAN

Inregistrat: acum 12 ani
@sydneyaus2005
In opinia mea istoria merita mereu. Dar e numai o opinie.


pus acum 8 ani
   
allure
Membru Gold

Inregistrat: acum 15 ani
M-am uitat pe link ,la colectie ,din lecturile mele pot spune ca sa citesti asa e mai mult decat disparat ,nu poti lega evenimentele si nu intelegi dinamica care se prelungeste pe zeci ,sute de ani si am un singur exemplu :

Europa. Lupta pentru supremaţie semnată de Brendan Simms

dupa ce am citit cartea am avut o viziune completa  ,sa nu zic completa dar cu mult mai relevanta asupra Europei.Eu nu zic sa nu fie scanate dar efortul fizic nu cred ca e pe masura recompensei intelectuale

Ca to veni vorba de proiecte eu propun ceva care imi pare mai atractiv :

sa incepem scanarea revistelor Lumea ,e fascinant sa vezi in paginile ei cum se desfasoara evenimentele internationale ,cum vorbeste Kissinger de solutii in Vietnam etc


pus acum 8 ani
   
alfabetar
Membru Junior

Inregistrat: acum 9 ani
O veste proasta pentru iubitorii de carte.

pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator



Oare ce o sa bage in locul ei?
Omul cu pitipoanca?


pus acum 8 ani
   
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 13 ani
***
      Am primit în urmă cu câteva zile un MP în care un coleg de forum îşi exprima nemulţumirea pentru faptul că multe linkuri de pe mediafire sunt inactive dat fiind că mediafire nu păstrează prea mult timp linkurile şi propunea o alternativă, menţionând hosturile  sau , hosturi pe care cărţile rămân timp nelimitat.

      Recunosc faptul că iniţial am fost contrariat şi voiam să-i trimit un răspuns mai acidulat... apoi am mai cugetat şi m-am răzgândit.

      Adevărul este că mediafire păstrează fişiere mult timp, chiar şi dacă nu mai sunt downloadate, cu condiţia să nu fie fişiere reclamate. pentru a evita reclamaţiile, respectiv ştergerea, majoritatea dintre noi ştiu că pe mediafire dar şi pe alte hosturi trebuie să postăm arhive cu nume abreviat pentru ca motoarele de căutare să nu găsească numele autorului sau titlul cărţii.
      În altă ordine de idei eu am fişiere care au peste 5 ani şi ele rezistă pe mediafire, chiar fără a fi downloadate. Am câteva fişiere imagine pe care nu le-am folosit pe forum şi ele rezistă în continuare, deşi n-au fost downloadate niciodată şi au fost postate în ianuarie-februarie 2010.
      În concluzie, linkurile moarte de pe mediafire sunt ori şterse de mediafire ca urmare a reclamaţiilor, ori şterse de uploader din diverse motive, ori setate ca private.

      Totuşi, varianta cu linkuri de rezervă nu este o idee rea.
      Nu mă refer la linkuri alternative în sensul că altceva în loc de mediafire, ci la linkuri de rezervă puse lângă linkul de pe mediafire.
      Varianta asta nu este necesară la cărţile de beletristică, dar este foarte importantă la cărţi de specialitate, mai ales că astfel de cărţi sunt postate de persoane care activează pentru o perioadă pe forum apoi nu mai activează şi nu mai pot fi contactate.
      În principiu, un student într-un anumit domeniu postează cărţile care-l interesează şi pe care le-a căutat foarte mult timp., astfel încât alt student la rândul său să le găsească mai uşor. La un moment dat uploaderul are timp mult mai puţin, trece într-o altă etapă a vieţii... primeşte o bursă undeva ori începe munca şi nu mai activează pe forum... Când un alt user caută acele cărţi, linkurile au expirat... ori poată că topicul a fpost şters exact din acest motiv... aşa că cel ce caută nu mai găseşte nimic, deşi a existat pe forum un număr serios de cărţi din domeniul care-l interesa.

      Cărţile de specialitate, cursurile universitare, alte cărţi dintr-un domeniu special, prezintă interes pentru un număr restrâns de persoane, astfel că revalidarea linkurilor este greu de realizat.
      Totuşi, ele sunt cu atât mai importante pentru cei ce le caută, tocmai din cauză că ele se găsesc foarte greu.
      Am în gând în acest moment două topicuri, dar pot fi mult mai multe: unul de cărţi de medicină ale colegului MDD, iar altul cu o colecţie serioasă de cărţi de chimie pe care o tânără le pregătise ca material de studiu pentru doctorat, dar soarta a trimis-o în lumea celor drepţi înainte de a le folosi; soţul său le postate pe toate pe un topic pe care deocamdată nu l-am mai găsit.

      Pentru majoritatea dintre noi, xcare suntem consumatori de beletristică, astfel de topicuri nu prezintă interes, dar dacă astăzi sau peste un an sau mai mulţi cineva ar dori să aprofundeze studiul chimiei aceltopic ar fi o adevărată comoară.
      Despre topicul cu cărţi de medicină nici nu e cazul să mai amintesc. Cursurile medicale au probabil cele mai mari preţuri şi mulţi studenţi ar avea nevoie de un curs sau altul. Este adevărat, tot ei sunt şi cei care ar putea posta astfel de cărţi... Din păcate, deşi MDD a postat o serie seriasă de astfel de cărţi, n-au mai fost şi alţi useri care să contribuie, iar între timp MDD a trecut într-o altă etapă a vieţii şi nu mai intră pe forum decât foarte-foarte rar.

      Ei bine, la stfel de cărţi, cred că ar fi de mare folos un link complementar pe unul din hosturile propuse de mai sus.
      E doar o părere... dar m-am gândit că ar putea interesa.


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 8 ani
   
nch
Moderator

Inregistrat: acum 16 ani
Ideea mi se pare foarte buna teoretic dar ar trebui identificate mai intai acele host-uri care sa mentina fisierele un timp indelungat. Am intrat de multe ori pe si pe si am intalnit si aici link-uri sterse (e adevarat ca puteau fi sterse de uploader dar n-avem cum verifica acest lucru). Din experienta de pana acum, toate host-urile au o viata lor, mai lunga sau mai scurta, dupa care dispar; rapidshare si megaupload sunt poate cele mai celebre cazuri . Nici fileshare nu mai merge cum trebuie, zippyshare pastreza fisierele foarte putin ... Momentan mediafire si yandex sunt ok (dar nu se stie cat vom putea conta pe ele), la fel si dropbox care insa ofera un spatiu de stocare de doar 2 GB. Asadar, nu cred ca cineva ar putea nominaliza un host unde sa fie sigur ca poate pastra fisierele multi ani de acum incolo.

O alta problema este disparitia topicurilor. Ma gandisem deja sa fac o copie a fiecarui topic deschis de mine, un copy-paste din cel mai simplu (de data asta foarte util, doar nu e teza de doctorat  ). Orice user poate accesa un topic, poate apasa pe „citati” la fiecare postare (logat fiind) si apoi poate lua cu copy-paste postare cu postare si trece totul intr-un fisier word. Simplu si rapid. Eu am facut deja acest lucru cu un topic si am de gand sa realizez astfel de copii de siguranta pt. toate topicurile care imi apartin. In cazul in care unul din ele dispare, il pot reface in 5 minute fara sa pierd nimic din informatia initiala.

Modificat de nch (acum 8 ani)


_______________________________________

IN VIATA NU E IMPORTANT SA AI CARTI BUNE, CI SA LE JOCI BINE PE CELE PE CARE LE AI - Josh Billings

( Life consists not in holding good cards, but in playing those you hold well - Josh Billings )


pus acum 8 ani
   
sydneyaus2005
Membru Junior

Inregistrat: acum 16 ani
depositfiles inca nu m-a dezamagit

pus acum 8 ani
   
rmd2000rox
Membru Junior

Inregistrat: acum 10 ani
Rog un moderator sa-mi spuna daca acest mesaj contravine regulilor... Multumesc!

Poate trebuie sa utilizam un forum de rezerva pentru a nu face probleme pe acest site daca cartile sunt sensibile

acolo nu au nici un fel de reguli (Eldorado ?!!!), nu inchide nimeni nici un topic oricat de recente ar fi cartile (daca sunt lucrate si nu copiate dupa o editura cred). Ar fi ca un fel de site de rezerva ...

si site-ul arata la fel, mai mult are aproape aceeasi adresa URL
NU am nici un interes personal acolo, speram doar sa fiu de ajutor cumva

deoarece mesajul anterior a fost sters( unde am avut link si poate nu este voie sa-l postez) , nu mai dau link-ul decat la cei interesati (prin mesaj PM numai)
== ma scuzati nu incerc sa fac spam == voiam doar o alternativa pentru a nu afecta acest site la cartile problematice

Se pare ca sunt postate mai mult de 8500 de carti bune, versionate dupa regulile de aici
(asta e important ca sa stii nivelul de calitate al cartii)

Si indiferent daca subiectul intereseaza sau nu... macar un mesaj bun... va doresc Sarbatori Fericite: Craciun Fericit si La Multi Ani!


pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator



Nu stiu despre ce forum vorbesti. Linkul tau era aiurea.
Daca vrei sa faci reclama unui site trebuie sa vorbesti cu administratia mai intai.


pus acum 8 ani
   
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 13 ani

     EBOOK de editură



     Înţeleg că trebuie să mă supun regulilor forumului ca orice alt simplu user de pe forum şi că ar trebui să las lucrurile să fie clarificate de moderatori; în acelaşi timp experienţa mea din cei câţiva ani de moderator îmi spune că dacă nu intervin este o chestie de laşitate şi nu una de bun simţ.

     Problema cărţilor digitale de editură este o problemă falsă sau cel puţin exagerată şi modul cum este abordată contravine intereselor comunităţii de pe forum.

     Înainte de a-mi expune clar punctul de vedere, aş vrea să reamintim şi să clarificăm câteva lucruri.

     1. Ce fel de forum este forumul nostru şi ce se postează pe el?
     Este un forum warez şi se postează produse piratate.

     2. Ce facem noi prin digitalizarea cărţilor, altele decât cele aflate în domeniul public?
     Deşi este nevoie de foarte multă muncă pentru obţinerea unei cărţi digitale citibile, până la urmă tot un act de piraterie se cheamă că este.

     3. Digitalizarea unei cărţi, mai veche sau mai nouă, implică cheltuieli financiare şi de timp şi un mare efort fizic, care de cele mai multe ori se lasă cu scăderea vederii şi alte probleme de săntate. Nu de puţine ori apar în familie discuţii legate de faptul că nu rezolvăm la timp problemele de familie dat fiind că ne "chiorâm toată ziua în calculator".
     Dacă a şterge o carte de pe forum nu implică niciun efort, a digitaliza o carte înseamnă foarte mult efort şi consum de timp, de energie, de răbdare şi de sănătate; personal am lucrat şi câteva luni la o singură carte, atunci când scanul nu mi-a aparţinut, deci nu aveam originalul, iar OCR-ul a fost unul de 50%, iar corectura a însemnat jumate corectură, jumate editare de text... de exemplu Eroina lui Zevaco.
     Nici efortul financiar nu este unul de neglijat. Atunci când îţi propui să completezi opera unui autor, chiar dacă majoritatea cărţilor se găsesc la preţuri rezonabile, rămân câteva volume care nu se găsesc şi le cauţi ani la rând... sau dacă se găseşte pe undeva un exemplar, are preţul demn de un volum din tezaurul bibliotecii Vaticanului.

     4. Pentru cine digitalizăm?
     Dacă noi scanăm o carte se cheamă că o avem în posesie şi o putem citi oricând şi de câte ori dorim. Faptul că o scanăm şi facem toate celelalte activităţi de digitalizare... şi apoi o postăm pe forum – este doar un act de bun simţ şi altruism, pentru ca şi alţii să se poată bucura de acea carte.

     5. Problema cu editurile...
     Da, şi eu cred că paza bună trece primejdia rea... sau spus altfel, un pic de prudenţă nu strică, aşa că putem să ne luăm singuri nişte măsuri.
     În timpul cât am fost moderator au dispărut câteva topicuri în urma reclamaţiilor privind drepturile de autor. Câte? Nu mai ştiu sigur dar au fost vreo 4-5 topicuri.. poate chiar 6-7... Îmi amintesc perfect de topicul cu manuale şcolare al Dacului reclamat de un director de editură care producea cărţi şcolare şi care topic a fost şters de proprietarul forumului 3xmedia fără ca noi să avem posibilitatea să mai recuperăm ceva; îmi mai amintesc de un topic cu cărţi electronice, unde reclamaţia a fost făcută de unul dintre autori; a  fost şters de mai multe ori topicul GRR Martin… au mai fost şi alte câteva  topicuri cu cărţi SF... poate că au mai fost şi altele.

     Am constatat atunci că reclamaţiile se făceau în mod special pentru cărţi care se aflau la vânzare, deci cărţi foarte noi, sub un an de la apariţie, uneori între 1 şi 2 ani de la apariţie.
     Din acest motiv am propus să ne ferim să postăm cărţi foarte noi.
     La o adică, deşi cartea este hrana minţii, ea nu se alterează ca şi hrana propriu-zisă şi nu trebuie să ne limităm doar la cărţi foarte "calde". Valoarea unei cărţi nu are nicio legătură cu prospeţimea ei şi sunt milioane de cărţi foarte bune mai vechi de doi ani, aşa că putem digitaliza sute de ani de acum încolo fără să prelucrăm neapărat cărţi aflate la vânzare.
     Pe de altă parte, nu cred că poate cineva afirma că a citit tot ce se putea citi şi că mai are de citit doar ceea ce se află acum la vânzare şi din cauza asta, vezi Doamne! e musai să digitalizăm ceea ce se află încă pe raft.

     De ce şterge proprietarul 3xmedia topicuri întregi deşi a fost reclamată o singură carte?
     Pe de o parte proprietarul face o afacere şi nu vrea să aibă probleme cu legea, iar pe de altă parte nu a depus el eforturi pentru digitalizare aşa că nu stă să aleagă o carte, ci elimină problema la modul cel mai simplu: ştergerea topicului.

     Cele explicate mai sus constituie singurul motiv pentru care s-a propus ca să fie digitalizate cărţi care au cel puţin un an de la apariţie.
     Nu e vorba nicidecum de a proteja interesele editurilor. Măsura a fost propusă ca măsură de protecţie a forumului.
     Aşa cum am spus, eu cred că 2 ani ar fi chiar mai bine ca să ne ferim şi mai mult de astfel de situaţii, dar asta este dar o părere personală şi nu contează.

     Problema reclamaţiilor şi a ştergerii topicurilor de către proprietarul 3xmedia este lipsită de importanţă în cazul unui topic mic, atunci când avem acolo 10-15 cărţi pe care cu un pic de efort le putem reposta.
     Problema gravă apare în cazul topicurilor foarte mari, cu mulţi contributori pe topic.
     Dacă pe un topic de 10 pagini, adică de 250 de postări pe care au contribuit cu efortul lor 25 de oameni care au pus cărţi mai vechi, vine un user mai "revoluţionar" şi postează o singură carte, dar aceea fiind o carte nouă care va fi reclamată şi din cauza căreia se va şterge topicul, ei bine, e păcat de munca celorlalţi 25 de oameni; „revoluţionarul” nostru nu va simţi o mare pierdere pentru că el a postat o singură carte, dar ceilalţi poate că au lucrat mai mulţi ani pentru a posta pe acel topic.

     Iată de ce cred eu că este necesar să respectăm o astfel de regulă şi de ce nu, să încercăm să limităm topicurile la un număr decent de cărţi.
     Prefer ca topicurile pe care lucrez eu să fie în siguranţă. Nu mi-ar pica bine ca pe unul dintre, ele unde am lucrat luni sau ani de zile, să posteze cineva o carte nouă şi să se aleagă praful de toată munca mea.
     Sper că am fost suficient de clar până aici.


     Şi acum să trecem la cărţile electronice de editură.
     Am înţeles foarte bine problema cheltuielilor suplimentare pentru punerea pe piaţă a unui ebook de editură, aşa că înţeleg să nu fiu nici duşmanul nici prietenul unui astfel de produs, fapt pentru care nici nu cumpăr şi nici nu postez aşa ceva.
     Atunci când condiţiile vor permite ca ebook-urile să aibă un preţ decent, dacă voi mai trăi, poate voi cumpăra şi ebook de editură. Deocamdată, ca mulţi dintre cei de vârsta mea, prefer cartea tipărită care este altceva şi ceva mai mult decât o carte digitală.

     Totuşi, de la a nu posta ebook de editură, până la a şterge cărţi digitalizate după cărţi tipărite, pe motiv că între timp o editură a scos o astfel de carte digitală, este un drum lung şi foarte întortocheat.
     La o adicătelea, dacă, să zicem, cărţile din ciclul "Juneţea regelui Henric", la care am muncit împreună cu încă cel puţin 10 persoane timp de vreo 3 ani, ar fi şterse pentru că la un moment dat vreo editură s-ar hotărî să le scoată pe piaţă în format digital,  asta mi s-ar părea pur şi simplu o prostie şi o mizerie, o crimă şi un sabotaj, şi o bătaie de joc faţă de munca noastră.

     Ca să fiu foarte sincer, mi se pare că ceva este în neregulă cu discuţia despre cărţile digitale de editură.
     S-a propus o regulă simplă şi foarte clară:
              "Pe acest forum nu se postează ebooks de editură"

     Nu e cazul să complicăm lucrurile prin formularea "nu se adaugă".
     "Nu se postează" sună foarte clar şi precis – se subînţelege că nu se postează nicăieri şi niciodată.
     Formularea "nu se adaugă" permite confuzii: se poate pune întrebarea "începând de când?", ori chiar "deci se poate posta una, dar nu se poate adăuga o alta?"... etc... etc...

     Despre ştergerea unor cărţi digitalizate de pe cărţi tipărite, pe motiv că a apărut în format digital – nici nu poate fi vorba; aşa ceva nu intră în discuţie.

     Aşa cum decurg discuţiile, mi se pare că, ori suntem mai catolici decât Papa, ori deja nu mai reprezentăm interesele forumului, ci pe ale acestor edituri sau măcar una dintre ele.

     Am o propunere, decentă, clară şi fermă:
     Dacă sunt useri care reprezintă interesele unor astfel de edituri, să facă ceea ce le dictează conştiinţa, dar să nu se exprime în acest sens pe forum.
     Dacă, Doamne fereşte! există vreun moderator care reprezintă interesele unei astfel de edituri, îi propun să-şi ceară de îndată retragerea de la moderare din motiv de conflict de interese.

     Sub nicio formă nu trebuie să ne mai sabotăm singuri şi să ne ştergem cărţile muncite cu multă sudoare, mai ales dacă ştergerea nu ne-o facem singuri, ci cineva şterge cărţile altcuiva fără a-l avertiza măcar.
     Mie îmi ajunge până-n gât şi ceva mai sus, câte cărţi şi topicuri au fost şterse "preventiv" de pe forum.
     Nu doresc sub nicio formă să declanşez o discuţie incendiară pe forum, dar nici nu mai pot să accept să fim luaţi de fraieri.
     Ce-a fost a fost. Au fost şterse cărţi… şi e mare păcat, dar faptul e consumat şi ireparabil. Poate că dacă avem zile şi sănătate le vom prelucra din nou.
     Încerc să accept situaţia, dar nu accept să mai fie ştearsă nici măcar o singură carte, decât dacă încalcă flagrant reguli clare.

     Şi cu asta-basta, am spus ce aveam de spus şi am încercat să fiu cât se poate de clar.

     Vă doresc tuturor Linişte, Pace şi Sărbători frumoase!
     Mulţi ani fericiţi în deplină sănătate şi plini de împliniri şi bucurii!

     Seven


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator



@all
Ce va mai place sa va complicati :)
(Ideile de mai jos nu se regasesc in regulament deoarece discutia nu a mai continuat. In esenta asta ar fi atitudinea oficiala a moderatorilor. Daca ma insel, sa ma atentioneze.)

Ideea era foarte simpla. Dar discutia nu a mai continuat pentru ca ori nu s-a vrut, ori nu a interesat.
Ca mai apoi sa se vina cu jalba in protap ca asa si pe dincolo.

1. Ebook-urile de editura raman pe piata N ani. La un moment dat, contractul in baza caruia au fost publicate expira. Daca editura nu il innoieste, cartile, atat tiparite cat si digitale, dispar de pe piata.
Cine doreste, poate veni cu doc/docx facut dupa acel fisier original. Sau cel putin va elimina din epub/mobi elementele de identificare ale site-ului de unde a fost luata (si datele personale).

2. Cartile digitalizate intai pe RI, ulterior puse in vanzare in format digital de editura.
Tot ce s-a tiparit pana la finalul lui 2000... sezon deschis la aceste carti. Nimeni nu le va sterge.

Totusi, daca avem cartea X tiparita in anul 2015, digitalizata pe RI in 2016, apoi pusa si de editura in vanzare in format digital in 2017... cartea de pe RI ramane la locul ei deoarece la momentul uploadului NU EXISTA la vanzare in format digital.

3. Deci morala e una singura. Nu faceti upload de carti care exista DEJA la vanzare in format digital. Asteptati pana se retrag de la vanzare.
Iar aici mai este o nuanta. Nimeni nu a vorbit de ea, dar in practica va aparea.

Pe forum exista John Fowles - Magicianul, editia Univers, publicata in 199X. Polirom-ul o are la vanzare ca ebook.
Cartea nu se scoate de pe RI. Ani diferiti, editii diferite.
Dar daca cineva aduce pe RI editia Polirom dupa care e facut ebookul de editura, atunci acea editie va fi stearsa.
De ce? Ori ca pui direct ebookul de editura, ori faci un ebook dupa cartea tiparita, din punctul de vedere al editurii, nu cred ca e vreo diferenta.

4. Un punct final...
Nimeni nu sta sa verifice daca, la momentul uploadului unei carti, exista sau nu ca ebook de editura.
Cei care fac uploadul ar trebui sa verifice asta. Moderatorii au si alte lucruri de facut, atat pe forum, cat si in viata de zi cu zi. Daca cartea atrage atentii nedorite, probabil ca topicul sa dispara, adica exact ce zice si Seven mai sus.
Ca uneori moderatorul stie de existenta ebookului de editura, asta e o exceptie.

5. Un alt punct final...
Nu criticati ceea ce voi nu vreti sa faceti.
Daca considerati ca moderatorii sectiunii nu reprezinta interesele sectiunii... inca nu am auzit propuneri de moderatori din partea nimanui.


pus acum 8 ani
   
cuculean
Moderator

Inregistrat: acum 14 ani
Eu stiu doua cazuri de colegi co-forumisti (Aleph si Sauron) care si-au sters singuri cateva carti pe motiv ca au aparut si ca ebook-uri de editura.
Mentionez inca o data ca nu era cazul ca acele carti sa fie sterse deoarece aparusera pe RI cu ceva timp, in unele cazuri destul de mult timp,  inainte ca sa apara versiunile de editura.
Reiterez din nou rugamintea de a-si reposta acele carti.
Multumesc.


pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator





pus acum 8 ani
   
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 13 ani
***
     @tuf, mulţumesc foarte mult pentru acest articol mai mult decât interesant.
     Ana Maria Nicolau, o autoritate în materie, ne clarifică 2-3 aspecte foarte interesante.

     „Noi la Nemira publicam orice noua aparitie in print si digital simultan.”

     Concluzia: Dacă cineva ne propune să nu mai scanăm cărţi care apar şi în format digital, atunci trebuie să vă luaţi adio de la orice carte care apare la Nemira.
     ...şi am bănuiala că nu este singura editură care procedează astfel...


     „In continuare procentul din vanzari adus de editia digitala este foarte scazut, sub 3% [...]”

     Concluzia: paguba pe care am face-o noi, prin concurenţa ediţiilor digitale este aproape nulă.

     „Astfel, din pretul de vanzare al unei carti un procent de 40 pana la 60% se duce la librarie, apoi 8-10% la autor, iar costurile de productie insumeaza inca 10-20%.”

     Concluzia: nu editura este cea care câştigă de pe urma cărţilor şi nu ea este cea care urcă preţurile, ci ca peste tot în ţara asta, unii produc la preţ mic [de la hrană pentru trup până la hrană pentru suflet], iar alţii încearcă să se pricopsească la vânzare, fie el super sau hypermarket sau nişte lanţuri de librării.

     Să presupunem că o carte obişnuită are preţul de 20 ron pe volum. Din cele spuse de doamna Nicolau, rezultă că librăria îşi rezervă 8-10 lei. Dacă librăria s-ar limita la un adaos de să zicem 2 lei, ceea ce ar însemna ceva peste 10%, atunci cartea ar putea avea preţul de 12÷14 ron, iar o carte în 3 volume nu ar mai costa 60 de ron, ci doar 36÷42 ron.
     
     Şi apropo! ce se spune în articol nu contrazice informaţiile date de Cosimo, doar că el ne explica componenţa costurilor de producţie, iar în articol se clarifică elementele din care este compus preţul de vânzare.

     În final, vreau să spun următorul lucru:
     Toată discuţia asta de pe forum legată de eliminarea unor cărţi din cauză că au apărut surorilor lor în ediţie digitală de editură, este o glumă şi chestie complet falsă.
     Pe secţiunea filme nu şterge nimeni un film pentru că se dă la TV şi nic la muzică nu se şterg melodii pe motiv că se dau la radio.
     Mai mult decât atât, dacă la filme şi la muzică, un user caută pe net şi apoi postează pe forum, la cărţi userul aproape că se achită de pedeapsa de a pirata prin faptul că el cumpără cartea, o scanează şi-şi strică ochii corectând.

     E foarte uşor de şters o carte... se anulează munca de câteva săptămâni sau câteva luni a unui om cu un singur click, dar e mult mai greu de adus pe forum o carte la o calitate rezonabilă.

     Am mai spus-o şi o repet:
        — Sunt de acord să nu postăm NICIODATĂ ebook de editură.
          [Ar fi suficient să nu o postăm câţiva ani de la apariţie, să zicem 2-3... chiar 5, dar accept să nu fie postată NICIODATĂ. Mie mi-e foarte simplu să accept acest lucru pentru că nici nu-mi plaC ebook de editură].
        — ...dar nu accept sub nicio formă să fie ştearsă de moderator sau retrasă de uploader o carte care a fost scanată de pe un exemplar tipărit şi între timp a apărut şi sora ei digitală.
          [A propune unui user să-şi retragă o carte care este scanată de pe un exemplar ediţie 2003, deci de peste 15 ani, pe motiv că există la vânzare pe elefanţi o ediţie digitală a Polirom din 2013, deci de peste 2 ani, asta este curată nebunie. Şi apropo! Ce este elefantul în acest caz? Răspuns: este librăria şi nu editura.]

     Da, la un moment dat, un user se poate afla într-o situaţie critică şi complicată... nu dau amănunte prea multe, cei vechi bănuiesc la ce mă refer. Omul se află într-o situaţie critică şi vrea să elimine pericolul prin ştergerea unei postări, astfel încât să dispară o carte de pe forum.
     În cazul ăsta toţi trebuie să fim alături de colegul respectiv şi dacă omul solicită ştergerea unei cărţi sau mai multe, atunci trebuie să acceptăm asta, pentru că nimănui nu i-ar fi cald ca un departament juridic el unei edituri sau lanţ de librării să-ţi trimită avertismente pe mailul personal şi să-ţi cunoască toate datele personale.
     Nu mai insist, dar dau un sfat: nu folosiţi niciodată nick-ul de pe forum pe alte platforme şi mai ales nu vă înregistraţi cu acest nick pe saiturile editurilor, librăriilor sau anticariatelor!

Modificat de Seven (acum 8 ani)


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 8 ani
   
cuculean
Moderator

Inregistrat: acum 14 ani
Totusi, este interesant faptul ca, reclamatiile vin de la edituri nu de la vanzatori... oare sigur tanti cu pricina livreaza informatii corecte???

Din cate stiu, nimeni nu a propus/impus unui utilizator sa-si retraga vre-o carte la care a muncit.

Regulamentul stipuleaza destul de clar:

      3. CĂRŢI INTERZISE PE FORUM

NU SE ACCEPTĂ
adăugarea cărţilor autorilor străini mai devreme de un an de la apariţia ediţiei respective.

NU SE ACCEPTĂ adăugarea cărţilor autorilor români în viaţă, cu excepţia celor apărute până în anul 2000.

NU SE ACCEPTĂ adăugarea cărţilor digitale produse de edituri.

pus acum 8 ani
   
cuculean
Moderator

Inregistrat: acum 14 ani
Apropos.... d-na este proprietara, sau una din proprietarii/actionarii editurii Nemira...

Nemira a apartinut lui Valentin Nicolau - decedat in ianuarie 2015, deci presupun ca a fost mostenit de fiica sa.


pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator



Discutia asta e foarte confuza de ceva vreme. (Atat de confuza ca pe mine m-a ametit, desi chiar eu sunt cel care a facut modificarea de regulament)
Singurele conditii de postare sunt cele enumerate de cuculean mai sus.


pus acum 8 ani
   
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 13 ani
***
      În cazul ăsta pot deschide liniştit un topic de autor Tracy Cavalier, iar prima carte să fie versiunea [V2.0] la "Fata cu cercel de perlă".


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator



Chiar te rog.
Purtam tratative cu Gangurel legate de readucerea ei, dar de fapt Stelus cred ca o postase.


pus acum 8 ani
   
Gângurel
VETERAN

Inregistrat: acum 11 ani
Da, pare-se că aș avea voie să aduc pe Forum „Tragedia subteranei“! Ideea e că am ajuns cu scanul la pagina 30. Nu prea mi-ar surâde s-o scanez, apoi să mă pleznesc singur din cauză c-ar trebui s-o retrag sau să se aleagă praful de topicul Ianoși!
E adevărat ca ediția princeps a apărut în 1968. Dar această ediție e din 2004. Intră așadar sub incidența celor 15 ani stipulați de tine! Dacă îți dai acordul, renunț la sf-ul de care mă apucasem și revin asupra lucrării lui Ianoși. Voi verifica răspunsul tău aici!
Îți mulțumesc!

Modificat de Gângurel (acum 8 ani)


_______________________________________
Câteva OZN-uri... * Ion HOBANA * Mici contribuţii la Charles Dickens * Ion IANOȘI * Sergiu FĂRCĂȘAN * Italo CALVINO * Knut HAMSUN * Voicu BUGARIU
Apariții meteorice:
DOSTOIEVSKI l T. MANN l MARIN PREDA I J. VERNE l PETER F. HAMILTON l SF_46-89 l SF_&_F l BIOGRAFII l CRITICĂ l GRAMATICĂ l DIETA l MISTERE

pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator



Ion Ianosi e in viata, cartea e aparuta dupa 2000.
Deci regulamentul spune nu.

Astept parerea lui Seven, a altor membri sau moderatori daca e de dorit sau nu modificarea acelei parti de regulament.


pus acum 8 ani
   
Gângurel
VETERAN

Inregistrat: acum 11 ani
E-n regulă!
N-am rămas în cartea asta! Am ce face in privința oricăruia dintre celelalte topicuri!


_______________________________________
Câteva OZN-uri... * Ion HOBANA * Mici contribuţii la Charles Dickens * Ion IANOȘI * Sergiu FĂRCĂȘAN * Italo CALVINO * Knut HAMSUN * Voicu BUGARIU
Apariții meteorice:
DOSTOIEVSKI l T. MANN l MARIN PREDA I J. VERNE l PETER F. HAMILTON l SF_46-89 l SF_&_F l BIOGRAFII l CRITICĂ l GRAMATICĂ l DIETA l MISTERE

pus acum 8 ani
   
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 13 ani
***
      Mă tem că părerea mea ar necesita prea multe cuvinte.
      Este adevărat că am şi am avut o concepţie personală despre moderare, despre ce ar trebui acceptat şi ce nu. Cred că, dacă nu în totalitate atunci în mare măsură, modul meu de a vedea moderarea se suprapune aproape perfect peste modul lui @cuculean de a modera.

      Dacă voi afirma că între prevederile unui regulament şi modul de a aplica acel regulamentul există o oarecare diferenţă, s-ar putea aprecia că sunt o persoană instabilă, confuză şi care se contrazice.
      Şi totuşi, în fiecare caz este nevoie de mult discernământ, de o adâncă chibzuinţă, de flexibilitate şi înţelepciune.
      N-am reuşit întotdeauna să respect ceea ce spun şi am greşit de foarte multe ori dând replică sau luând o măsură imediat şi la nervi, dar măsurile nu trebuie luate cu ură, nu trebuie luate la nervi sau în grabă... mai bine te deloghezi şi revii mai târziu.
      Faptul că în situaţii identice un moderator ia măsuri relativ diferite nu-i o chestie de slăbiciune sau de inconsecvenţă. Faptul că moderatorul se comportă în anume situaţii cu mai multă indulgenţă nu este o neapărat o chestie de slăbiciune, ci une de tact şi înţelepciune.
      Din toate aceste motive, nu cred că regulamentul trebuie aplicat întotdeauna la milimetru, ci cu oarecare flexibilitate.

      Din păcate regulamentul nostru se limitează la interdicţii; poate că n-ar fi rău dacă ar cuprinde şi oarece sfaturi. Prefer să aflu cum se face un lucru şi de-abia după aceea cum nu se face.

      Concret. Avem un autor tânăr, care a reuşit să publice un volum sau două sau trei? Hai să-l lăsăm să-şi vadă visul împlinit şi să nu-i luăm pâinea de la gură, chit că astăzi nu cred că se poate trăi doar din scris.
      Avem un autor român consacrat, cu multe volume la activ?... iar volumul pe care vrem să-l prelucrăm nu mai este demult pe piaţă?... deci prelucrarea nu-l va afecta în vreun fel direct? În cazul ăsta userul, poate că userul împreună cu moderatorul, poate/pot discerne de la caz la caz.


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 8 ani
   
sydneyaus2005
Membru Junior

Inregistrat: acum 16 ani
am o intrebare si nu stiu unde sa o adresez

as avea nevoie de dictionar in romana pentru spelling. Eu lucrez cu kingsoft office care nu are decat dictionar in engleza.
doar ca mi-ar trebui dictionar free 100% (nu pot sa pun cracuiri pe laptop de firma)
fisier doar .dic si complet, nu pe litere

@seven: ai PM pentru William Thackeray -  ISTORIA LUI PENDENNIS

Modificat de sydneyaus2005 (acum 8 ani)


pus acum 8 ani
   
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 13 ani
***
     [sydneyaus2005: am primit MP. Urmează să te contactez, după ce pregătesc fişierele.]     

     Cred că am vorbit destul de mult despre ceea ce nu trebuie să postăm şi n-ar fi rău să discutăm un pic despre cum trebuie să postăm.

     1. Referitor la Regulamentul secţiunii, am de propus o modificare:
     Este scris acolo că menţionarea TRADUCĂTORULUI este facultativă.
     Părerea mea este că traducătorul este la fel de important ca autorul şi numele traducătorului este foarte important pentru identificarea unei cărţi.
     Dacă în postare am putea, totuşi, să neglijăm numele traducătorului, în interiorul cărţii digitale el el trebuie trecut în mod absolut obligatoriu, altfel nu avem o carte identificată, ci doar o intenţie.

     2. Am o întrebare concretă:
     Conform principiilor [noilor principii] de moderare, încurajăm sau nu structurarea pe topicuri de autori şi înregistrarea topicurilor în Catalogul Secţiunii.
     Ştiu că este mult mai uşor de postat într-un topic tematic, eventual cu tematică foarte largă, topic care permite postarea multor cărţi.

     Din punctul meu de vedere o temă trebuie să fie limitată, să aibă o zonă restrânsă şi clară.
     De pildă hangarul nostru, "Literatura romana si universala" nu este sub nicio formă un topic tematic; tema lui este atât de generală şi generoasă încât orice carte poate fi postată pe acel topic; practic acel topic este un forum în forum.
     Sunt şi alte topicuri goarte generoase şi nu mă refer aici la cele deschise cu mulţi ani în urmă pe care s-au postat multe cărţi, ci la unele care au fost deschise în ultimul an.

     Eu cred că structura pe topicuri de autor şi în caz excepţional pe topicuri cu tematică concretă şi restrânsă, plus înregistrarea acestor topicuri în catalogul secţiunii, permite o căutare mult mai rapidă şi mai uşoară.
     Ştiu că este mult mai uşor de postat într-un megatopic, dar în acelaşi timp căutarea este mult mai greoaie, pentru că uneori trebuie să defilăm prin multe sute de postări pentru a găsi o carte.
     Mai mult decât atâ, sunt cărţi care apar pe mai multe topicuri, şi uneori corectura ulterioară este făcută în paralel de mai mulţi useri, fiecare lucnd pe topicul pe care a găsit cartea.
     Alteori, din cauză că o carte se află pe un mare topic şi nu a fost văzută la timp, altcineva o scanează din nou pentru că nu a văzut-o acolo unde era ascunsă.

     Ştiu că punctul meu de vedere este diferit de al multor colegi de pe forum.
     
     Şi eu sunt de acord cu un topic de cărţi "nesortate", pe care cărţile să stea temporar până apar şi alte cărţi ale aceluiaşi autor şi să se deschidă un topic de autor.
     În hangar, deşi am şters şi eu în prima parte a topicului sute de postări cu linkuri expirate, există şi la acest moment zeci de postări de pe care nu se mai poate downloada nimic.

     Nu este vorba să "spargem" topicuri deja existente... este vorba despre principii pe care să le aplicăm în viitor.

     Deci, ce fel de topicuri promovăm? ce structură dorim să aibă secţiunea?


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 8 ani
   
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 13 ani
***
      Să vă spun concret la ce mă gândeam:
      Sunt dispus ca în timp să defilez prin tot "hangarul" şi să fac un centralizator cu cărţile care au linkuri active şi care sunt cărţi din surse sigure [adică sunt scanuri sau sunt însoţite de scanuri].
      Dacă fac centralizarea în Excel, putem sorta cărţile după autori şi pot găsi acei autori care apar cu cel puţin 3 cărţi. Apoi pot contacta userii care au postat cărţile pentru a deschide un topic de autor, urmând ca un moderator să şteargă vechile postări de pe hangar.
      În felul ăsta vor rămâne mai puţine cărţi în hangar şi pot fi grupate mai uşor.

     În altă ordine de idei...
     Să presupunem că am descoperit o carte foarte valoroasă. Deşi cartea este foarte bună userul are o singură carte a acelui autor. La o verificare pe net constată că mai există în limba română şi alte volume ale aceluiaşi autor, deci în viitor s-ar putea deschide un topic de autor, dacă alţi useri ar contribui cu alte cărţi.
      Deocamdată nu putem deschide un topic pentru o singură carte, dar dacă este vorba de o carte de excepţie, cred că s-ar putea deschide un topic-proiect pe secţiunea "Totul despre cărţi", iar după ce apar încă două cărţi, topicul poate fi mutat pe secţiune, redenumit şi înregistrat în catalog.
      M-am gândit la aspectul ăsta după ce am văzut o carte scanată de colega Cleo şi postată pe "hangar". Este vorba de "Anchee Min - Perla Chinei". Cartea este o carte biografică şi personajul principal este Pearl S. Buck, de care în mod întâmplător mă ocup în această perioadă. Am downloadat cartea şi am citit câteva pagini şi am fost atras de stilul autoarei. Despre importanţa subiectului nu mai discut pentru că în acest moment Pearl S. Buck mă interesează în mod deosebit, aşa că am trecut cartea în planul meu de corectură. M-am uitat pe net şi am găsit cel puţin 6 titluri ale autoarei tipărite în limba română. Între timp postarea a fost citată pe un alt topic generos "Cărţi japoneze şi chineze" sau ceva de genul ăsta... aşa că e posibil să fie corectată acolo...
      Eu cred că într-un astfel de caz s-ar putea deschide un topic-proiect "Anchee Min" şi cartea poate fi amintită pe orice topic, dar va rămâne postată într-un singur loc, adică pe topicul de autor, pentru moment doar un topic-proiect.
      Mai mult, putem în pag.4 a catalogului să înregistrăm topicurile-proiect pentru ca să fie uşor de căutat şi găsit...

      Toate astea sunt doar puncte de vedere personale...

Modificat de Seven (acum 8 ani)


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 8 ani
   
meridiane
Online
MEMBRU VIP

Inregistrat: acum 12 ani
Ştie careva al cui pseudonim este PATRICK ANDREW?
Am o carte TANAR aparută la editura Moldova din Iaşi.
Pare a fi român, dupa locuri şi nume de persoane.


pus acum 8 ani
   
cuculean
Moderator

Inregistrat: acum 14 ani
1. Chestia cu traducatorul o sa o facem obligatorie... pentru moment ne-am limitat la cat mai putine "obligatii" sa nu se simta colegii de pe forum prea constransi

2. Si eu ma uit urat catre topicurile mamut, dar inca nu am avut curaj sa ma apuc de Literatura romana si universala... urmeaza. Pentru moment m-am bagat sa aranjez topicurile mici/medii pe masura ce ajung "sus", de exemplu acum am intrat pe Dumas, unde sunt o gramada de link-uri moarte.


pus acum 8 ani
   
sydneyaus2005
Membru Junior

Inregistrat: acum 16 ani
eu nu inteleg ceva: cum se poate posta o carte digitala (doc, mobi, epub) fara paginare si sa-i zica versiunea v1.0?

pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator



Ce intelegi prin paginare?

pus acum 8 ani
   
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 13 ani

cuculean a scris:

[...]2. Si eu ma uit urat catre topicurile mamut, dar inca nu am avut curaj sa ma apuc de Literatura romana si universala... urmeaza. Pentru moment m-am bagat sa aranjez topicurile mici/medii pe masura ce ajung "sus", de exemplu acum am intrat pe Dumas, unde sunt o gramada de link-uri moarte.


     Legat de topicul "Literatura romana si universala", "hangarul" după cum îl numesc eu şi alţi câţiva colegi:
     Colegii @meridiane şi @menadel au început deja să deschidă topicuri de autor cu cărţi ce au fost iniţial postate pe acest topic. Probabil că mai sunt şi alţi colegi care fac acest lucru.

     Cred că ar fi necesar să sprijinim aceste iniţiative şi să luăm următoarele măsuri:
         - în noul topic să se treacă toate informaţiile de pe vechiul topic astfel încât vechile postări să poată fi şterse definitiv, adică să preluăm toate linkurile şi informaţiile necesare;
         - să identificăm postările din vechiul topic pentru a fi şterse, astfel încât un volum să fie postat într-un singur topic.
         - să înregistrăm în catalogul secţiunii noile topicuri.
         - pentru a preveni postarea de OCR-uri preluate din diverse locuri de pe net, cred că ar fi bine ca în prima postare să se menţioneze că pe topic nu se postează cărţi din surse necunoscute.

     Ideea este ca vechiul topic să se reducă pe măsură ce deschidem topicuri noi, apoi să fie periat de toate postările depăşite... şi într-un final, va rămâne un topic mai mic care conţine cărţi ce nu pot fi repartizate pe niciun alt topic existent.

     În altă ordine de idei, pentru ca vechiul topic să nu continue a se dezvolta, mă gândesc că ar fi bine să stopăm postările pe acest hangar, ca să-l putem inventaria.
     În acelaşi timp am putea deschide două topicuri noi cu caracter temporar cu cărţi nesortate, un topic pentru autori români şi un topic pentru autori străini.
     Aceste topicuri trebuie să aibă caracter temporar şi pe ele să fie postate doar cărţi care nu-şi găsesc locul pe topicurile existente.
     Postarea pe aceste topicuri trebuie să fie o excepţie. Se vor posta cărţi pe aceste două topicuri, dacă şi numai dacă, acele cărţi nu pot fi postate pe topicuri de autor sau topicuri tematice cu tematică restrânsă, iar atunci când avem condiţiile pentru a deschide un nou topic să preluăm de pe ele cărţile şi să le postăm la locul lor.

     Este doar o părere personală, dar se bazează pe experienţa de ceva timp de pe acest forum.


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 8 ani
   
cuculean
Moderator

Inregistrat: acum 14 ani
Mi se pare OK... maine, poimaine inchidem topicul si postam un mesaj de redirectionare spre cele doua topicuri mentionate.

Asta bineinteles daca nu cumva apare o idee mai buna.


pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator



Cartile ar trebui sa fie puse mereu in topic de autor. Chiar daca e doar una.
Asta o sa impiedice imprastierea cartilor pe viitor.

La momentul cand se va muta o carte de pe un megatopic trebuie facuta o cautare dupa numele autorului pe intreaga sectiune. Toate cartile gasite vor trebui sortate si puse intr-un topic de autor existent deja sau care trebuie facut.

Presupunand ca se va epuiza topicul de literatura universala, cum doriti sa abordati problema cu topicurile gen:


pus acum 8 ani
   
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 13 ani
***
      Referitor la deschiderea de noi topicuri, personal înclin spre regula nr.3 de la cărţi în limbi străine:

        ■ 3. Nu se deschide topic nou doar pentru o singura carte sau un singur număr de revistă/publicaţie periodică.
        La deschiderea unui topic nou, userul va posta un număr minim de 3 volume [cărţi/reviste/publicaţii].


      Dacă acceptăm deschiderea unui topic cu o singură carte, mă tem că vom avea în scurt timp sute de astfel de topicuri.

      Cred că se poate deschide un topic cu o singură carte în următoarele condiţii:
           - am pregătită la un moment dat o singură carte, dar trebuie să am în plan de lucru încă cel puţin două volume;
           - în acest caz pot deschide un topic-proiect pe secţiunea "totul despre..."
           - în momentul în care am reuşit să postez 3 volume, topicul va mi mutat pe secţiune şi înregistrat.

      În acest mod dăm posibilitatea deschiderii de noi topicuri, dar nu direct pe secţiune, iar moderatorii vor avea un control mai concret asupra topicurilor.
      În acelaşi timp, dacă userul n-a fost suficient de atent şi a deschis un topic nou pentru un autor care există deja... sau alte probleme, noul topic poate fi monitorizat mai uşor urmând a fi şters atunci când este necesar.

      Referitor la topicuri de genul "Romance"...
      Din fericire acest topic are un centralizator-catalog foarte bine structurat. Cred că o parte din centralizator poate fi menţionat şi în catalog în felul următoar:  înregistrăm la autori străini  ROBERTS, Nora, iar linkul va duce către postarea centralizator de la topicul Romance. În felul acesta căutarea în catalog o facem după autor, dar ajungem într-un topic tematic.

      Problemele mari apar la megatopicuri care nu au centralizatoare.


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 8 ani
   
Gângurel
VETERAN

Inregistrat: acum 11 ani

Seven a scris:



     Cred că se poate deschide un topic cu o singură carte în următoarele condiţii:
           - am pregătită la un moment dat o singură carte, dar trebuie să am în plan de lucru încă cel puţin două volume;
           - în acest caz pot deschide un topic-proiect pe secţiunea "totul despre..."
           - în momentul în care am reuşit să postez 3 volume, topicul va fi mutat pe secţiune şi înregistrat.


Am reţinut aspectul. La fel cum s-a procedat în privinţa lui Murakami. Mi-e jenă că tot stau atârnat la Ianoşi doar cu două titluri! O s-o rezolv şi p-asta!

***

M-am distrat cu vână, nu jucărie, citind „CĂRŢILE PENTRU NECITITORI“! Concluzia m-a lăsat lat! Nu mă gândisem atât de departe. E mai mult decât probabil să ai dreptate! Avantajul meu momentan e că mă interesează doar vechiturile!

Modificat de Gângurel (acum 8 ani)


_______________________________________
Câteva OZN-uri... * Ion HOBANA * Mici contribuţii la Charles Dickens * Ion IANOȘI * Sergiu FĂRCĂȘAN * Italo CALVINO * Knut HAMSUN * Voicu BUGARIU
Apariții meteorice:
DOSTOIEVSKI l T. MANN l MARIN PREDA I J. VERNE l PETER F. HAMILTON l SF_46-89 l SF_&_F l BIOGRAFII l CRITICĂ l GRAMATICĂ l DIETA l MISTERE

pus acum 8 ani
   
Cleo2001
Online
VETERAN

Inregistrat: acum 13 ani
@tuf - Cred că topicul „Romance” ar trebui lăsat așa cum este.  Este un topic de interes (spre marea ta surprindere!) ținând cont de numărul de postări și de descărcări.
Centralizatorul este actualizat atât cât îmi permite timpul. Oricum, este aproape la zi! În momentul când actualizez centralizatorul de obicei salvez o copie a acestuia așa că dacă există vreo problemă și dispare topicul, poate fi refăcut.
Seven are dreptate. O să fac o propunere de adăugare în catalog a autorilor care au postate mai mult de trei cărți, cu link spre centralizator.

Modificat de Cleo2001 (acum 8 ani)


pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator



Atunci le putem exclude pe cele cu centralizator.

pus acum 8 ani
   
cuculean
Moderator

Inregistrat: acum 14 ani
Am inchis topicul Literatura Romana si Unuversala.

Am deschis doua noi topicuri:

[T]Literatura Romana (nesortate)
[T]Literatura Universala (nesortate)

Pentru a urmari mai usor continutul acestor doua topicuri, pe masura ce apar carti voi face un centralizator al acestora.


pus acum 8 ani
   
Pagini:  1 2 3 4  
Vimax Pareri
Formula avansata este un amestec puternic pe baza de plante naturale, concepute pentru a va oferi mai multi cm in lungime, grosime, cresterea libidoului, sanatate sexuala, precum si erectii mai puternice si mai de durata.

Mergi la